Muziek

The Specials – Encore

The Specials spelen al weer zo’n 10 jaar. Leden van het eerste uur Terry Hall, Lynval Golding, Horace Panther, John Bradbury en een aantal sessie muzikanten tourden langs vele concertzalen en festivals. Op een gegeven vonden ze het waarschijnlijk tijd om weer eens de studio in te duiken. Hoewel het natuurlijk niet helemaal de originele bezetting is, zo is oprichter en toetsenman Jerry Dammers niet van de partij, kun je Encore toch wel beschouwen als de opvolger van “More Specials” van 40 jaar geleden.

Catchy Ska

De mannen, inmiddels allemaal zestigers, hebben zich er niet gemakkelijk vanaf gemaakt door het album vol te zetten met catchy Ska nummers.

De muziek is ook duidelijk meer een vervolg op de sfeer van dat tweede, en laatste album in de origi​nele bezetting, more specials.

Encore

Encore is muzikaal afwisselend, vermakelijk, funky, met natuurlijk Ska invloeden, en op momenten sfeervol. Neem The live and time (of man called depression). Spoken word met een aanstekelijk ritme en slag gitaartje die zo herkenbaar The Specials zijn.

Blazers partijen die de sfeer van Ghost town oproepen. En een van de The Doors geleend Fender Rhodes loopje a la Riders on The storm. In het nummer verteld Terry Hall over zijn psychische problemen. Net zoals voorheen gaan de nummers van The Specials vaak over sociale problemen. Racisme , internet en sociale media zijn onderwerpen die aangesneden worden. Want zoals Terry Hall het zegt: “We’re still angry.......”

Groot gemis

Groot gemis op het album is drummer John Bradbury. Hij overleed in 2015 plotseling op 62 jarige leeftijd. Precies op het moment dat de eerste plannen gemaakt werden voor nieuw materiaal, waar hij zelf zo enthousiast over was.

Fun Boy Three

Chapeau voor deze “Fun boy three”. Een ieder die die hectische jaren, eind 70 begin 80 (bewust) hebben meegemaakt zullen dit waarschijnlijk weer en heerlijke plaat vinden. Die overigens verre van gedateerd klinkt. De muziek blijkt behoorlijk tijdloos te zijn.

Wil nog even terug in de tijd ga dan voor de Deluxe editie dan krijg je er nog een aantal heerlijke live registraties bij van concerten uit 2014 en 2016 met alle grote klassiekers. Even uit je dak met Gangsters, A message to you Rudy, Monkey man, Too much too young, en natuurlijk Ghost town.....

https://youtu.be/pf6d0DR8VAk

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.