Crime of the Century 40th Anniversary Edition

Supertramp – Crime of the Century 40th Anniversary Edition


Overbodig of een echt toegevoegde waarde?

Nu zou je in de eerste instantie net als ik kunnen denken: hmmm, lekker goedkoop nog ergens een tape met wat oude live opnames onder het stof weg getrokken… Daarbij, wie aan supertramp ‘live’ denkt, denkt aan ‘Paris’, het succesvolle dubbelalbum van de band op z’n commerciële top. Tja, daar valt weinig tegen in te brengen… nou ja, de geruchten gaan dat er naderhand nog wel het één en ander gesleuteld (lees: opnieuw ingespeeld) is aan de opnames van Paris… Maar laten we eerlijk zijn: over het al dan niet ‘cheaten’ bij zogenaamde livealbums van rockbands is alleen al een heel boek te schrijven…

‘The proof is in the eating of the pudding’. We gaan de bonusschijf maar eens aan een luisterbeurt gaat onderwerpen…

Live at Hammersmith Odeon

Ja, als dan iets zo verrast als hier, dan wil de mond nog wel eens open vallen. Het lijkt verduld wel alsof het concert met evenveel aandacht voor een goed geluid is geregisSupertramp - Crisis What Crisistreerd als de studioversue van Crime of the Century… Het geluid staat als een huis, met een hele fraaie live ambiance. De mannen van Supertramp spelen de sterren van de hemel en het spelplezier spat er vanaf. Dit is de band duidelijk op een creatief hoogtepunt…

Wat er uitspringt is de sublieme drumsound en het spel dat Bob Siebenberg laat horen. John Helliwell’s vaak sappige aankondigingen en zang op ‘A’ You’re Adorable, een jaren 40 Perry Como cover, werkt opvallend genoeg niet als een dissonant maar sfeerverhogend.

Vers van de pers

Naast de bekende songs van het Crime album worden er een viertal dat moment nog brandnagelnieuwe, voor het publiek nog onbekende, stukken gespeeld van het later in 1975 verschijnende Crisis What Crisis?  Sister Moonshine, het prachtige Just a Normal Day, Another Man’s Woman en Lady, met een energiek gehamerd intro door Rodger Hodgson op zijn  Wurlitzer-piano.

Paris of London?

Op Paris staat natuurlijk een veel breder overzicht door het rijke repertoire dat de band in de jaren na Crime of the Century en Crisis What Crisis heeft geproduceerd. Toch durf ik te beweren dat Live at Hammersmith  Odeon het fameuze latere live album naar de kroon steekt qua geluid, sfeer, spelplezier én luisterplezier. Rond 1975 waren de alternatieve Roger Hodgson en stugge Rick Davies nog niet gebrouilleerd met elkaar maar hadden een gezamenlijk doel. Dat maakt dit album zo fris en fruitig, waar bij Paris de vermoeidheid van het jarenlang toeren en ruziën de tol al had opgeëist.

Aan de andere kant, we hebben beide albums en hoeven de ene niet te haten om de andere. Live at Hammersmith Odeon March 9th 1975 is in ieder geval een prachtige aanvulling op mijn Supertramp albums, die al veertig jaar met regelmaat hier in huis voorbij komen.

 

 

Supertramp Crime of the Century Deluxe achterkant

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

2 thoughts on “Supertramp – Crime of the Century 40th Anniversary Edition

 • 19 februari 2017 om 11:04
  Permalink

  Geweldig Dick, dit album is iconisch in alle opzichten.. Zou een MQA versie straks nog meer gaan verhullen hoe het destijds in de studio heeft geklonken?

  Beantwoorden
 • 12 oktober 2017 om 22:46
  Permalink

  Hoi Dick, het is inmiddels zover! IK BEN HELEMAAL KAPOT van de MQA versie. Dit moet je echt eens gaan beluisteren, met name omdat ook jij dit album zo goed kent. Ik denk oprecht dat het een uitstekende en eigenlijk de enige juiste manier is om MQA goed te kunnen beoordelen. Wat een dynamiek! Beter dan de MoFi gold CD gitzwarte stiltes, stemmen, details man, man, man. En dat op een gewone NAD C390DD met BlueOS streamer. Laat staan een betere DAC.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.