Muziek

Supertramp – Crime of the Century 40th Anniversary Edition

Supertramp Crime of the Century Deluxe

Crime of the Century 40th Anniversary Edition

Het is bijna niet te vatten dat het al weer 40 jaar geleden is dat ik met rode oortjes naar het toen hagelnieuwe Crime of the Century album zat te luisteren van een tot dan toe voor mij en velen nog onbekend bandje. Jemig, maar wat voor band…

Na al een aantal jaren zonder noemenswaardig succes en zo goed als bankroet, werden de messen nog een keer opnieuw geslepen. Davies en Hodgson, vanaf het begin het centrale duo van de band vervingen alle andere leden voor vers bloed om onder leiding van producer Ken Scott (van onder andere Bowie faam), waarschijnlijk voor de laatste kans, de studio ingedoken om nu eens echt te laten horen hoeveel potentie er in deze band zat.

Dat dit wonderwel goed heeft uitgepakt hoef ik niet meer uit te leggen. Het was het nieuwe startpunt van Supertramp. Een album dat sindsdien tot het collectieve geheugen van de pop/rock muziekwereld hoort.

Hoewel ik, zoals velen, iedere noot van Crime kan dromen, verveelt de muziek never nooit.

Supertramp

Dynamiek

In de jaren die volgen wordt het album verschillende keren opnieuw gerealeased, uiteraard in de jaren 80 ook op CD. Het oorspronkelijk Crime of the Century album valt op door zijn bovengemiddeld goede geluid en vooral dynamiek, wat de muziek extra spannend en avontuurlijk maakt. De productie van Ken Scott is ook 40 jaar na dato nog om door een ringetje te halen.

Loudnesswar

Over de albums van Supertramp, en hoe ik die zelf beleef, heb ik al eerder geschreven in de serie ‘De drie van…‘, waar vanzelfsprekend ook dit fameuze album uitgebreid langskomt. Waarom dan nog een apart verhaal over de zoveelste release?

Heel simpel: omdat het één van mijn persoonlijke all time favo’s is. Ik heb het album in diverse vormen in de kast en op de NAS schijf staan: vinyl, CD en hires download. Waarom? Gewoon, omdat ik het leuk vind om van sommige popklassiekers meerdere verschillende exemplaren te sparen…

Tot nu toe waren naast de oorspronkelijk 1975 LP (al is het alleen al om de heerlijke herinnering) de Mobile Fidelity releases op zowel vinyl als CD mij het allerliefst. De vinyluitgave van Speakers Corner is ook fraai. De nog recente  Japanse Supertramp remasters op SHM-CD lijken op het eerste oor goed gedaan maar hebben te veel geleden onder de Loudnesswar.

Het vervelende is dat bij iedere nieuwe ‘remaster’ het dynamisch bereik (het verschil in luidheid tussen de zachte passages en de hardste uithalen) steeds een paar dB kleiner werd, om de muziek ‘LUIDER’ te laten klinken. Deze onzinnige loudnesswar woedt helaas nog steeds, maar het verzet groeit gelukkig.

Dynamisch weer de oude…

Dan is deze laatste (definitieve?) versie, uitgebracht op vinyl, CD, download, in zowel het armetierige mp3 als met een 24 bit/ 192 kHz highres versie plus een Blu-ray hires versie. Het kan werkelijk niet op. Maar het belangrijkste: het album is weer in zijn oorspronkelijke dynamische glorie hersteld en klinkt formidabel.

De 24/192 highres download klinkt wonderbaarlijk goed. Maar ja, dan mis je wel een hele grote kers op de pudding, die wél bij de ‘Deluxe’ CD en vinyl uitgaves verpakt is: De live opgenomen ‘bonus’ genaamd: Live at Hammersmith Odeon March 9th 1975.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

2 thoughts on “Supertramp – Crime of the Century 40th Anniversary Edition

  • Geweldig Dick, dit album is iconisch in alle opzichten.. Zou een MQA versie straks nog meer gaan verhullen hoe het destijds in de studio heeft geklonken?

    Beantwoorden
  • Hoi Dick, het is inmiddels zover! IK BEN HELEMAAL KAPOT van de MQA versie. Dit moet je echt eens gaan beluisteren, met name omdat ook jij dit album zo goed kent. Ik denk oprecht dat het een uitstekende en eigenlijk de enige juiste manier is om MQA goed te kunnen beoordelen. Wat een dynamiek! Beter dan de MoFi gold CD gitzwarte stiltes, stemmen, details man, man, man. En dat op een gewone NAD C390DD met BlueOS streamer. Laat staan een betere DAC.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.