Steve Hackett

Steve Hackett – Live in de Boerderij in Zoetermeer 2 oktober 2015

Maar we zijn er nog lang niet…

Steve Hackett (1)

Tijdens de pauze proberen we een plekje nog dichter bij het podium te bemachtigen. Als de mannen weer opkomen blijken we vlak voor de andere verrassing van deze avond te staan: bassist/ondersteunend gitarist van dienst is deze tour namelijk niemand minder dan ‘Roine Stolt’, zelf een begenadigd gitarist en de grote man in de bekende progband ‘The Flowerkings’ en natuurlijk de all star band ‘Transatlantic’.

Steve Hackett maakt zelf de opmerking dat Stolt akelig ‘overskilled’ is voor het dienende werk dat hij vanavond verricht. De man krijgt in het tweede deel echter wel de ruimte om zijn goede gitaarspel te kunnen tonen. Van zo dicht bij valt het echt op hoe fijn Stolt staat te spelen. Vooral in het instrumentale ‘After the Ordeal’, van het Selling England by the Pound album, waar Steve de akoestische gitaaropening voor zijn rekening neemt en Roine Stolt het af mag maken met een heerlijke solo, ondersteund door de tweede gitaar door de maestro zelf. Erggggg mooi…

Foxtrot

Maar het is na de twee lange openingstukken: Get ‘em Out by  Friday en Can-Utility and the Coastliners, van het Foxtrot album, dat ik mijn voor de pauze opgedane indruk over Nad Sylvan vrij radicaal moet herzien. Hoewel fenomeen Gabriel natuurlijk onvervangbaar is in deze klassieke Genesisstukken past de zang en voordracht (gelukkig zonder verkleedpartijen) van Sylvan perfect in het totaalplaatje. Daarbij spat ook nog eens het spelplezier van de band af.

Ik krijg de inmiddels alsmaar bredere glimlacht niet meer van mijn gezicht. En even rondkijkend in het publiek ben ik niet de enige.

chapeau!

Over het Steve Hackett (10)publiek gesproken: dit lijkt een avond met louter liefhebbers. Zelfs tijdens de zachte intro’s en in stiltes uitlopen lange muziekstukken blijft het doodstil in de zaal, om pas na de laatste noot in een applaus uit te barsten. Wow, vanavond geen lawaaipapagaaien die continu staan te ouwehoeren en het plezier van de liefhebbers verzieken…chapeau!

The Cinema Show/ Aisle of Plenty , The lamb lies down on Broadway, en meteen daarop nog maar eens een feestje van tien minuten er tegenaan…The Musical Box… Dichter bij de live ervaring van de klassieke Genesis komen we denk ik nooit meer. Daarbij, hoe lang houdt ‘keeper of the flame’ Hackett dit intensieve touren nog vol?…

De hierop volgende  terecht vele minuten aanhoudende ovatie is dik en dik verdient. Maar iedereen weet, dat ondanks de klok inmiddels elf uur aangeeft, het nog niet helemaal gedaan is…

 1. Steve Hackett (3)Encore

 2. Voor het toegift krijgen we eerst het opwarmertje ‘Clocks’, uitmondend in een drumsolo van uitblinker Gary O’Toole. die de hele avond al laat zien en horen wat voor klasbak hij is. Dan de grande finale van de avond; Firth of Fifth!

Voldaan

Wat zeg ik? Méér dan voldaan nemen we nog even een cooldown aan de bar, Ik haal mijn voor het concert al gereserveerde vinylalbum van Wolflight (gesigneerd door meester Hackett) even op bij het merchandise kraampje, waarna weer 175 km asfalt naar huis toe voor ons ligt. Nog na genietend heeft de reis echter totaal niet lang geduurd. Ik kan niet anders zeggen een geweldige avond te hebben gehad. Rob, je had me met iets anders niet blijer kunnen maken…

Ik heb er maar één issue aan over gehouden: ik krijg de laatste dagen de prachtige melodieën niet meer uit mijn kop…

Steve Hackett (2)

Epiloog

Ik moet na alle euforie die deze prachtige avond bracht toch ook nog even wat over het geluid zeggen. De geluidsman, of in ieder geval ‘s mans gehoor, bleek, zoals zo vaak, duidelijk over de houdbaarheidsdatum heen. Hoe krijg je het anders voor elkaar om met een moderne PA installatie, in een fijne zaalakoestiek, het laag bij vlagen zo over de zeik te jagen. Steve Hackett (7)Bij de zachte passages, en dat zijn er best veel in de muziek die hier gespeeld wordt, blijkt dat er een bovengemiddeld goed geluid mogelijk is. Het publiek zit ook helemaal in de muziek, dat vormt ook geen verstorende factor waar overheen moet worden geblazen. Toch wordt er in de pieken continu stevig tegen het rood of erger bij digitale mengtafels, óver de rooie, uitgestuurd, met het laag zo’n 20 dB te luid, schat ik.

Voor mijn gehoor ben ik nooit bang, de otoplastieken gaan zondermeer in bij een dergelijk evenement, wat opvallend genoeg het geluid altijd ten goede komt. Maar de geluidsman zou ik ter plekke op staande voet ontslaan…

 

Setlist 2 oktober

Boeiende link:

https://www.youtube.com/watch?v=Jz0ijYeQmGA

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

4 gedachten over “Steve Hackett – Live in de Boerderij in Zoetermeer 2 oktober 2015

 • 07 oktober 2015 om 19:05
  Permalink

  Dag Dick, Dat is weer een heel muzikaal verhaal. Ik doe het vanwege mijn leeftijd en iets andere voorkeur voor muziek meer de cd’s, lp’s beluisteren. Dan kom ik ook aan het nodige laag.
  Goede recensie en de echte liefhebbers zijn er weer voor gaan zitten.
  Dat probleem met de geluidsman is voor mij ook bekend, in mijn vorige woonplaats heb ik ook diverse keren organisaties van concerten helemaal gek gemaakt, want die knapen wisten helemaal niet waar al die knoppen op het mengpaneel voor dienden. Ik noem dan boerenkinkel kennis.
  vr.gr.en doorgaan met goede artikelen schrijven.
  Ben van druten

  Beantwoorden
 • 08 oktober 2015 om 11:31
  Permalink

  Dick, dat harde geluid is nou precies waarom ik een beetje schrik heb om nog naar concerten te gaan. Mjin laatste concert dateert van 2009 waar ik Barclay James Harvest in Essen (één van de laatste concerten met Woolly Wolstenholme) en daar bleek uit dat een goed geluid zonder te veel decibellen wel degelijk mogelijk is. Maar mijn ervaring destijds bij de Editors was ook dat ik (staand achter de geluidsman) ook de meters continue flink in het rood zag staan. Je vraagt je dan werkelijk af wat de zin is van een soundcheck.

  Dit is een mooie recensie en Steve Hackett is de enige van de Genesis leden die de legacy van de band nog uitdraagt. Het is jammer dat hij in Genesis documentaires nogal eens tekort wordt gedaan. Als ik af moet gaan op de DVD van het Royal Albert Hall concert, dan kan ik mij voorstellen dat jullie een geweldige avond hebben gehad.

  Beantwoorden
 • 03 december 2015 om 17:26
  Permalink

  Zat deze man ook niet met Steve Howe ( yes ) in GTR?
  Heb ik nog een fijne van in de “kast” staan.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.