Muziek

Steve Hackett – Live in de Boerderij in Zoetermeer 2 oktober 2015

 

Eind september: een berichtje van Robert, die ik eigenlijk al mijn leven lang ken. We groeiden op in dezelfde straat, speelden in dezelfde speeltuin en gingen naar dezelfde school en bezochten in de seventies concerten van ondermeer Genesis…

Of ik zin heb om mee te gaan naar een concert Steve Hackett…  Daarover hoef ik geen seconde na te denken. En zo vertrekken we, pakweg 35 jaar ouder en ik mag hopen ook wat wijzer, maar zeker niet minder enthousiast ‘s middags 2 oktober naar een optreden van onze inmiddels ook al weer 65 kruisjes tellende oude held Steve Hackett.

Steve Hackett (9)

 

De Boerderij

Steve Hackett is een druk baasje. Na zijn succesvolle ‘Genesis Revisited’ studio en live project, afgesloten in de Royal Albert Hall in Londen met een magische avond, maakte hij tussendoor ook nog ‘even’ het prima ‘Wolflight’ album. Steve Hackett - WolflightDaarna volgt de lange ‘From Voyage of the Acolyte to Wolflight/ Genesis Revisited’ tour die Hackett en zijn band de hele wereld over brengt. Nederland wordt daarbij niet vergeten en de band speelt twee strak uitverkochte concerten in de Boerderij in Zoetermeer.

De Boerderij is een prachtige sfeervolle locatie met een kleine en een grotere zaal dat zich inmiddels heeft ontwikkelt tot dé progrock muziektempel van Nederland. Zo’n beetje alle hedendaagse prog/ symfo rock coryfeeën die Nederland aan doen vind je niet in de Amsterdamse bierhal, ook niet in de muziekhal van de grootste kabelaar van Nederland, nee, die spelen in de Boerderij! Sommigen nemen er zelfs hun liveconcerten op.

De Boerderij is een muziekcentrum waar maximaal 700 liefhebbers allemaal een plek dicht bij het podium hebben en grote videoschermen achterwege kunnen blijven. Dichter bij je muzikale helden kom je niet. En dat brengt je meteen bij binnenkomst al in de juiste sfeer… En de wisselwerking tussen de muzikanten op het podium en de zaal spoort de mannen aan tot grootste prestaties blijkt deze avond weer eens…

Steve Hackett (4)

 

Steve Hackett Voyage of the AcolyteVoor de pauze wordt solowerk uit het inmiddels ook enorm grote oeuvre van Steve zelf  gespeeld. Zijn eerste soloplaat, Voyage of the Acolyte, viert dit jaar ook het veertig jarig jubileum… waar blijft ver**** de tijd…

 

Strak op tijd

Strak half negen wordt er afgetrapt met Spectral Mornings, van het gelijknamige derde soloalbum van Hackett.  Allemachtig zeg, ik heb niet veel tijd nodig om te weten wat een goede band hier staat te spelen, kippenvel vanaf het eerste moment. Na twee recente stukken van het Wolflight album klinkt Everyday opvallend kwiek, waarbij de goede zangpartij opvalt. Robert vermoed dat de moderne techniek hier een beetje aan meehelpt. Toch valt de vocale ondersteuning van Hackett’s zang door slagwerker Gary O’Toole wel vaker positief op. Steve heeft zich altijd een liefhebber van het geluid van de Mellotron getoond (wat is symphomuziek eigenlijk zonder Mellotron?) en ook live weet Roger King het authentieke geluid van dit klassieke via tapes gestuurde keyboard, dat we zo goed van de albums van zowel Steve als Genesis kennen,  heel goed te treffen. Anno 2015 hoeft een fragiel apparaat als de Mellotron echter niet meer lijflijk op het podium te staan, het zo karakteristiek geluid komt gesampled uit het keyboard.

Steve Hackett (6)

 

Jarenlange trouwe dienst

Steve Hackett laat zich al vele jaren omgeven door een aantal vaste meer dan uitstekende muzikanten die hun sporen al ruimschoots hebben verdiend. Toetsenist Roger King speelt bijvoorbeeld al sinds 1995 samen met Steve. De net al genoemde Gary O’Toole ook al sinds 2000. Fluitist/ Saxofonist Rob Townsend kwam in 2001. Nad Sylvan, een Zweedse Amerikaan is aangetrokken voor de Gabrieleske  zangpartijen. In deel 1 van het concert zingt de Zweed de van origine door Phil Collins partij in het prachtige Star of Sirius, van Hackett’s Voyage album. De performer met het opvallende ‘Priscilla, Queen of the Dessert’ voorkomen komt een beetje geforceerd over en overtuigd me nog alles behalve.

Als er bijna anderhalf uur later een ‘15 minutes break’ wordt aangekondigd is mijn avond al lang geslaagd…

 

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

4 thoughts on “Steve Hackett – Live in de Boerderij in Zoetermeer 2 oktober 2015

 • Dag Dick, Dat is weer een heel muzikaal verhaal. Ik doe het vanwege mijn leeftijd en iets andere voorkeur voor muziek meer de cd’s, lp’s beluisteren. Dan kom ik ook aan het nodige laag.
  Goede recensie en de echte liefhebbers zijn er weer voor gaan zitten.
  Dat probleem met de geluidsman is voor mij ook bekend, in mijn vorige woonplaats heb ik ook diverse keren organisaties van concerten helemaal gek gemaakt, want die knapen wisten helemaal niet waar al die knoppen op het mengpaneel voor dienden. Ik noem dan boerenkinkel kennis.
  vr.gr.en doorgaan met goede artikelen schrijven.
  Ben van druten

  Beantwoorden
 • Dick, dat harde geluid is nou precies waarom ik een beetje schrik heb om nog naar concerten te gaan. Mjin laatste concert dateert van 2009 waar ik Barclay James Harvest in Essen (één van de laatste concerten met Woolly Wolstenholme) en daar bleek uit dat een goed geluid zonder te veel decibellen wel degelijk mogelijk is. Maar mijn ervaring destijds bij de Editors was ook dat ik (staand achter de geluidsman) ook de meters continue flink in het rood zag staan. Je vraagt je dan werkelijk af wat de zin is van een soundcheck.

  Dit is een mooie recensie en Steve Hackett is de enige van de Genesis leden die de legacy van de band nog uitdraagt. Het is jammer dat hij in Genesis documentaires nogal eens tekort wordt gedaan. Als ik af moet gaan op de DVD van het Royal Albert Hall concert, dan kan ik mij voorstellen dat jullie een geweldige avond hebben gehad.

  Beantwoorden
 • Zat deze man ook niet met Steve Howe ( yes ) in GTR?
  Heb ik nog een fijne van in de “kast” staan.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.