Spotify, feel like a kid in a candy store

Wat is Spotify

Terwijl de BUMA-STEMRA flink tekeer gaat tegen het illegaal downloaden, schreeuwt menigeen dat de muziek industrie moet innoveren. En dat verzet middels ouderwetse business modellen gedoemd is te mislukken. Natuurlijk draait het om geld, want ook de artiesten verdienen het hun boterham te verdienen met het uitoefenen van hun vak. Een legale muziek streaming dienst die in rap tempo aan populariteit wint is Spotify. Deze dienst is eigendom van het Zweedse Spotify AB en is gestart in 2008. Sindsdien bindt het, met schijnbaar groot gemak, abonnees aan zich. Op dit moment heeft Spotify ongeveer 17 miljoen aangesloten gebruikers.

Wat Spotify zo anders maakt

Spotify is een on-demand internet muziek dienst. Dat betekent eenvoudigweg dat je echt op elk gewenst moment datgene kan luisteren wat je wil horen. Om te kunnen genieten dien je een toepassing/app te downloaden. Deze zijn er voor PC, Mac, iPhone/iPad en Android systemen. Op je desktop ziet het programma eruit als een soort iTunes, waarmee het zoeken naar je favoriete muziek en deze vervolgens af te spelen eenvoudig is. De muziek wordt niet op je PC opgeslagen en je kunt de muziek ook niet downloaden, dus het is geen download service. Maar waarom ook, de muziek wordt live gestreamd en zolang internet beschikbaar is, is Spotify beschikbaar. En bovenal, Spotify is snel en hapert eigenlijk nooit. Het is wel mogelijk om songs, net als in iTunes te kopen.

Spotify kan gratis of voor bijna niks

Spotify voor elk deviceSpotify biedt 3 abonnementen aan. Het kan helemaal gratis, maar dan wordt je wel om de haverklap lastig gevallen door reclame. Voor 5 Euro per maand heb je die hinderlijke reclame niet. In dat geval kun je al volop genieten vanaf je PC. Maar voor 10 Euro per maand wordt het pas echt een feest. Je kunt dan Spotify gelijktijdig op 3 apparaten beluisteren. Middels een Facebook account (kan ook zonder) kun je dan Spotify gelijktijdig afspelen middels je PC, iPhone/iPad of een Android gestuurd apparaat. Bovendien wordt in dat “dure” account de streams plotseling tot 320Kbs afspeelbaar. En dan is er nog een verrassing. Je kunt tot 3333 songs offline opslaan in je Spotify toepassing. Dus is het afluisteren van je favorieten zelfs op de hoogste berg in de Himalaya mogelijk.

Wat zit er zoal in het Spotify aanbod

Herman van Veen, in Duits op SpotifySpotify heeft contracten afgesloten met de meeste bekende platenmaatschappijen, waardoor er een aanbod is van ongeveer 15 miljoen songs. Dat dit nog niet genoeg is, blijkt voor de liefhebbers van de Beatles en Pink Floyd, want zij bevinden zich niet onder het aanbod. Echter blijft er genoeg te smullen over. Waar Spotify vooral in uitblinkt, is het grote aanbod van titels waar je al lang niet meer kon vermoeden ooit nog eens deze via je speakers digitaal te kunnen afspelen. Het is echter zo dat de rechten per land zijn afgesloten, dus het aanbod kan dan per land verschillen. In Duitsland is dit, zoals te verwachten valt, wederom een drama, omdat hier slechts de Duitse albums van Herman van Veen beluisterbaar zijn. Maar daar heeft de Nederlandse Spotify gebruiker geen last van.

Playlists en Apps

Het is met de Spotify toepassing mogelijk om playlists aan te leggen en ook zijn er diverse apps om je muziek te propageren middels social media. Pas daar wel een beetje mee op, want voordat je het weet, val je menigeen lastig met oneindige lijsten van songs die je hebt beluisterd. Deze Social Media optie kun je ook meteen afzetten. Ik ben ook niet zo’n liefhebber van al die apps die alles wat ik leuk vind deelt met de rest van de virtuele wereld. Alle gemaakte playlists worden automatisch gesynchroniseerd met uw Spotify account. Dus als u op uw laptop nog even een historische opname heb toegevoegd, dan kunt u zonder extra inspanning dit direct op uw iPhone genieten.

Candy Store

Spotify is vooral geweldig als je ook een beetje een muziek onderzoeker bent. Een soort Leo Blokhuis in eigen huiskamer. Gewoon zoeken op uitvoerende (zoals bijvoorbeeld Al Martino) of een titel en dan begint de zoektocht.

Spotify, zoektocht door muziek land

Door nu op “related artists” te drukken krijg je het volgende:

related artists in Spotify

Nu heb ik hier als voorbeeld Al Martino genomen, maar dit werkt natuurlijk voor elke willekeurige uitvoerende artiest.

Je kunt ook gewoon een titel zoeken en je dan verbazen over het aantal verschillende uitvoeringen. Zo kun je ook genieten van Paranoid van de Bazement Pooperz, Black Sabbath of Megadeath. Zelfs de bluegrass versie van de Pickin’ on Series is van de partij. Echter is niet alles compleet. Zo ontbreekt er nogal wat van bijvoorbeeld de Amerikaanse rockers Styx. Daar staat dan weer tegenover dat van Genesis, zelfs de Archives er volledig op staan. Bent u een Charles Aznavour fan, dan kunt de rest van uw leven zich alleen bezig houden met het beluisteren van alle aanbod van deze Franse chansonier.

Spotify is erg leuk voor het ontdekken van nieuwe muziek. Gewoon klikken en luisteren. Vroeger in de platenzaak was je wat voorzichtig om voor de 3e keer te vragen of je nog even mocht luisteren. Deze schaamte is met Spotify totaal onnodig. 24 uur per dag klikken en luisteren wat je maar horen wil. Wel zorgen dat je niet helemaal doordraaid na de eerste keer, want voordat je het weet luister je van elke song maar een paar seconden.

Nog iets ontdekt?

imageIk heb middels Spotify de eerste albums van Doug Ashdown ontdekt. U weet wel Winter in America is cold. Ik heb nog een mooi album ontdekt van Druid. Ooit in de jaren 70 winnaar van een Melody Maker wedstrijd, welke een platencontract opleverde. Hieruit volgde het album Toward the sun rock. Voor de ware mellotron liefhebber een must om een keer gehoord te hebben. Heeft erg veel weg van Yes. Of het album Forms and Feelings van de groep Love Sculpture. De eerste band waar Dave Edmunds zijn gitaarrifs liet horen. Pure psychedelische klanken uit een ver verleden.Janis Ian, Living without a net

Ik was helemaal ondersteboven van het album Living without a net van Janis Ian. Ongelofelijk mooie muziek, waarbij de zangeres bijna persoonlijk tot jou staat te zingen. Dit album is een goede referentie voor de audiofiele sceptici onder ons om Spotify (10 Euro versie) te proberen.

Is Spotify de redding van de muziekindustrie?

Spotify draagt keurig voor elke gespeelde song rechten af aan de rechthebbenden. Maar dit is niet zoveel als menig artiest zou wensen. Niet iedereen is blij met deze streaming service. In de Verenigde Staten en Australië is er flink geprocedeerd om de dienst zolang mogelijk buiten de deur te houden, of op z’n minst met grote restricties haar diensten aan te laten bieden.

Een song welke wordt gekocht in de iTunes store levert ongeveer $1 op (met een 30% marge voor Apple!). Het streamen van een song op Spotify levert ongeveer 0,3 $ cent op. Dus een song moet minimaal 300 maal worden gespeeld om het gelijke op te leveren als één iTunes aankoop. Veel artiesten vinden dit te weinig. Spotify is een legale manier om nieuwe muziek te leren kennen en te waarderen. Ik denk persoonlijk dat het on-demand streaming model, de enige oplossing is waar de imagemuziek industrie, maar ook de film industrie mee kan overleven. Met bestaande modellen zal het illegaal downloaden nooit worden bezweerd en dienen de inkomsten te komen van de echte fans, die zich vervolgens scheel betalen om hun favoriet live te kunnen aanschouwen.

Wel kan gesteld worden dat een Spotify gebruiker wel veel minder zal investeren in de platenzaak. Dus het is misschien geweldig voor de muziek industrie en voor de eigenaren van Spotify, maar ik heb het vermoeden dat Hans Breukhoven van de Free Record Shop zich achter zijn oren krabt. Het zal de tussenhandel zijn die het moeilijk zal krijgen. Dit is jammer, omdat de charme van het fysieke product daarmee zou verdwijnen. Het wordt liedjes luisteren uit de muur, zonder dat we een uur lang met het hoesje in onze hand zitten. Of wat te denken van een dagje shoppen met vrouwlief zonder platenzaak in de buurt.

Kritisch

Mijn excuses als deze bijdrage wel heel veel Spotify halleluja in zich heeft. Maar ja, ik was ook erg enthousiast over mijn eerste bromfiets op mijn zestiende. Tot dat ik 6 weken later met hetzelfde vehikel onder een auto lag. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik tot op heden nog niets heb kunnen ontdekken wat mij weerzin geeft tegen deze muziek streaming service. Als u ze wel kent, laat het weten. We moeten per slot van rekening wel kritisch blijven.

Spotify, de officiële website

Johan van de Merwe

Johan van de Merwe is in het dagelijkse leven IT-specialist. Hij is liefhebber van melodieuze muziek waar gevoel in zit. Het liefst geniet hij eindeloos van de klanken uit zijn Triodedick versterker en zijn 25 jaar oude transmission lines.

11 thoughts on “Spotify, feel like a kid in a candy store

 • 13 augustus 2012 om 08:51
  Permalink

  ha die Dick ,

  Tja , Spotify , of dat een redding is voor de muziekindustrie betwijfel ik , als niemand nog LP’s , SaCD’s , CD’s of DVD’s koopt ( in die volgorden van belangrijkheid )wordt het kaalslag voor de tussenhandel en met die 0,3 $cent per song armoe troef voor de musici.
  Alleen software-bedrijven spinnen er garen bij.

  ’t Zoekt en luistert wel makkelijk ………..

  Maar er gloort hoop , de LP-winkel’s herrijzen als phoenix’s uit hun eigen as ; zoals vlak bij m’n werkgever in Eelde een platen zaakje zit met een ruim assortiment. Henk Doedens heet de beste man.

  Ook in Duitsland er (weer) veel te krijgen op LP gebied , evenals in Engeland , waar we toch minstens één keer per jaar heen gaan als we de smaak van Islay of Speyside dreigen te vergeten.

  grtz,

  Ron Bouquet

  Beantwoorden
  • 15 augustus 2012 om 12:41
   Permalink

   De artiest leefde vroeger van optredens maar er kwam technologie beschikbaar om die optredens vast te leggen, daar is een hele industrie uit voortgekomen, nu is er weer een technologische verandering waardoor de kaarten weer anders zijn komen te liggen. Zo gaat dat nu eenmaal. That’s life!

   Of het allemaal kommer en kwel is met Spotify weet ik niet, de muziekuitgeverijen doen anders wel mee. Hadden ze hun positie willen beschermen dan hadden ze over de hele linie (als industrie) niet met Spotify in zee moeten gaan.

   Verder kan ik het enthousiasme voor Spotify alleen maar delen, alleen wachten op een audiofiele stream optie (via spotify of concurrent met voldoende groot aanbod).

   Beantwoorden
 • 15 augustus 2012 om 23:14
  Permalink

  Door de komst van het internet hebben de meeste tussenhandelaren het moeilijk gekregen. Ik kom ook uit de tijd van het fysieke product maar de jongere generatie (9 jaar oud) vraagt zich al af wat is dat daar? Ik zeg een platenspeler…….

  Ik denk gewoon dat dit de toekomst wordt omdat ik nu zoveel muziek heb en niet meer aandachtig zoals vroegah een hele plaat/cd beluister maar 1 track of een halve en dan heb ik soms alweer zin in een andere track.

  Muziek wordt door de meesten nu anders geconsumeerd. Artiesten moeten het nu meer hebben van concerten en de merchandise erom heen.

  Beantwoorden
 • 18 augustus 2012 om 10:58
  Permalink

  Veranderingen in technologie brengen ook economische wijzigingen met zich mee, zowel positief als negatief, dat is niet te vermijden, te negeren of tegen te houden.

  Met de komst van technologie om uitvoeringen te registreren op een fysiek medium vele jaren geleden is er een hele industrie ontstaan rondom de distributie van muziekdragers. Ook voor artiesten veranderde er het een en ander zoals een verschuiving van wat de hoofd inkomsten bron was.

  Recente technologie maakt het mogelijk om muziek los van de fysieke drager te distribueren, dat is niet zonder gevolgen voor dat deel van de muziekindustrie dat haar bestaansrecht/inkomen baseert op de fysieke aspecten van de muziek distributie.

  Spotify is daar een voorbeeld van, trouwens spotify had niet geworden wat het nu is als de muziek industrie niet meegewerkt had, misschien dat de muziekindustrie ook wel wat krokodillen tranen huilt.

  AB

  Beantwoorden
 • 18 augustus 2013 om 23:42
  Permalink

  Ik luister heel veel naar spotify en ik vind het fantastisch!!!….maar….ik ben er nog niet zolang geleden achter gekomen dat ik een hobby ben kwijt geraakt het zoeken naar die ene onbekende cd…en dan twijfelen of je hem zal kopen en dan thuis komen en dat het geluid tegenvalt of juist heel goed maar je deed in ieder geval moeite om hem goed te vinden, je had ervoor betaald……en nu als je even twijfelt dan skip je snel door en besteed je er verder geen aandacht meer aan…….er is gewoon teveel van alles en te makkelijk waardoor we niet meer ouderwets genieten uiteindelijk denk ik dat het daardoor helemaal naar de klote gaat….

  Beantwoorden
 • 19 augustus 2013 om 12:59
  Permalink

  Ik ben een groot fan van Spotify maar ik kan ook wel meevoelen met Peter. Desondanks heb ik dankzij Spotify ook wel weer heel veel nieuwe dingen gehoord waar ik anders nooit op zou zijn gekomen. Ik ben niet zo’n audiofiel als het om het optimale geluid gaat, ik vind het vooral fantastisch om de muzikale geschiedenis te doorgronden. Het probleem met Spotify is wel, dat het inderdaad een hoog Wikipedia gehalte kan hebben. Zappen van de één naar de ander, zonder het geduld te hebben om een hele plaat te beluisteren. Wat mij wel opvalt is dat ik op Spotify heel veel muziek beluister die ik vooraf niet kende. Maar ook ik denk met weemoed terug naar de tijd dat ik op een platenbeurs eindelijk Baby James Harvest van Barclay had gevonden en de glimlach de hele dag niet van mijn gezicht verdween. Nu staat deze op Spotify, met een hele zwik extra’s. Maar zonder de bijbehorende emotie van het vasthouden van de platenhoes als beloning na lang zoeken.

  Beantwoorden
 • 19 augustus 2013 om 15:14
  Permalink

  Je heb dan wel de betaalversie nodig vind ik.De gratis versie is maar 128 kbps en de betaalversie is 320kbps.Zal in de toekomst enkel maar hoger worden hoop ik.
  Ik gebruik hem vaak en je vind er bijna alles en inderdaad muziek waarvan je nog nooit van heb gehoord..Zoeken ,aanklikken en lekker luisteren.Ben ook gebruiker van JRiver/JPlay.

  Beantwoorden
 • 19 augustus 2013 om 16:01
  Permalink

  Ik heb geen aandelen in Spotify, maar wat aan de betaalversie geweldig is, is dat je 3000 en nog wat songs op je smartphone kunt downloaden en deze (offline) lekker op je vakantie adres kan afspelen. Een ander ding waar ik Spotify voor gebruik is om het album op te zoeken bij een recensie die ik lees. Vaak staat het album dan al op Spotify en dat maakt het lezen van de recensie nog leuker.

  Beantwoorden
 • 14 september 2014 om 08:54
  Permalink

  Hoe zal het eindigen? Een win-win situatie voor klant en muzikant?
  Voorheen onbekende, door de muziekindustrie genegeerde, te extreme muzikanten kunnen nu ‘gevonden’ worden. Voordeel voor luisteraar en muzikant.
  Met de “heb je deze al eens geprobeerd” functie van Spotify en de indeling in “stemmingen” “tijd van de dag” “stijlen” enz vind je snel muziek die naar je smaak kan zijn. Plus het snoepdooseffect, virtueel door de bakken heen …
  En als je iemand ontdekt verdienen ze eraan, in directe zin heel weinig maar niet nul en ze worden zo opgemerkt. Indirect verdienen ze via hun eigen website als er andere producten, fysieke, te krijgen zijn. Zo kun je ook heel snel – desgewenst van beide kanten – in contact komen met de muzikant. Dat overkomt mij regelmatig, in binnen en buitenland. Drempelverlagend en inspirerend voor beiden.
  Die producten kunnen fysieke dragers zijn die ze in eigen beheer uitbrengen (elpee, cd, etc) of speciale gelimiteerde uitgaven met veel extra’s zoals veel maatschappijen nu doen en verzamelboxen van bepaalde typen muziek.
  Bovendien kan dat er letterlijk voor zorgen dat een artiest niet in de vergetelheid raakt. Een fysiek product blijft langer bestaan dan een st..kje gehe..ug.n

  Beantwoorden
 • 04 februari 2015 om 22:37
  Permalink

  Ik kan iedereen aanraden eens TIDAL uit te proberen.7 dagen gratis.
  Na die 7 dagen wil alleen niet meer teug naar Spotify.
  Wel 2 keer zo duur als Spotify maar de kwaliteit is dan ook weer veel beter.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.