Recensie Soulsavers, The Light the Dead See

Soulsavers, hartverwarmer in koude tijden

imageHet is druilerig buiten en voor juni is het veel te koud. Ik kan dus wel een hartverwarmertje gebruiken. Nu ben niet echt iemand die snel naar de fles grijpt en de hoeveelheid koffie voor vandaag heeft haar limiet ook al bereikt. Ik moet op zoek naar alternatieven.

The Light the Dead See

Dan besluit ik maar om de laatste CD van Soulsavers op te zetten. Plotseling lijkt het of ik warmer begin te worden. Engelse pop die vanaf het eerste ogenblik de spanning er in brengt.

Soulsavers wordt aangevoerd door Rich Machin en Ian Glover, Britse producenten en remixers. Ze hebben sinds 2003 reeds 4 albums op hun naam staan. De laatste The Light the Dead See is een hele mooie geworden. Echt lekkere muziek, goede composities en geen remix-achtig geouwehoer.

Depeche Mode kan aan de wilgen

De songs worden gezongen door Dave Gahan, zanger van Depeche Mode. Dit album heeft met deze synthi-pop gelukkig niets van doen. Gahan heeft er duidelijk zin in en dat komt vooral door de sterke composities. In een interview heeft Gahan gezegd dat werken aan dit project zo anders was dan hij ooit met Depeche Mode gedaan had. Gahan was geenszins van plan om aan een nieuw album te werken, maar gelukkig is hij toch overtuigd om aan dit project mee te werken.

Soulsavers_Gahan

Gahan is een uitstekende zanger met een doorleefde stem. De samenwerking met Machin en Glover heeft een bijzonder mooie plaat opgeleverd. Misschien tijd om Depeche Mode aan de wilgen te hangen, want dit is zoveel mooier. De reden dat Dave Gahan op dit album musiceert heeft alles te maken met het feit dat Soulsavers in 2008 de warming-up waren voor Depeche Mode.

Zoals gezegd heeft dit album een zeer prettige spanning die de luisteraar van begin tot eind boeit. De stem van Gahan in samenhang met de veelal melancholische arrangementen, inclusief harmonium en strijkorkest, overtreft in mijn visie, al zijn Depeche Mode werk. Dit album klinkt alles behalve “geproduceerd”. Dit komt mede door het veelvuldige gebruik van strijkers, hammond orgel en dames achtergrond vocals.

Enkele hoogtepunten zijn Longest Day, Presence of God, Take me back home en het ingetogen Take. Maar met deze titels doe ik vele andere op dit album te kort.

Zonder te willen overdrijven, durf ik dit album zonder enige moeite toe te voegen aan het lijstje met beste albums van 2012. Soms valt over smaak niet te twisten. Net als bijvoorbeeld het album van Storm Corrosion is het een verademing dat meer muzikanten terug lijken te grijpen naar songs met rijke arrangementen. Ik ben geen fan van de computerklanken van Depeche Mode, maar in deze samenstelling mag Gahan van mij nog vaker verrassen.

Website Soulsavers

Over Johan van de Merwe

Johan van de Merwe is in het dagelijkse leven IT-specialist. Hij is liefhebber van melodieuze muziek waar gevoel in zit. Het liefst geniet hij eindeloos van de klanken uit zijn Triodedick versterker en zijn 25 jaar oude transmission lines.

Laat wat van je horen

*