Seasick Steve gaat los op Pinkpop

Wie kent na Pinkpop 2012 Seasick Steve niet?

Seasick SteveEen 70 plusser, ruige baard, stevige armen in spijkerbroek met slobbershirt. Ruwe bolster, blanke pit. Oh die. Ja die, dat is Seasick Steve. Mocht je hem gemist hebben, Joetoeb dan even op deze oude rocker. Of kijk hieronder even naar het filmpje van het concert op Pinkpop 2012 om kennis te maken met Steve.
Met zijn eigen gebouwde gitaren, of wat daar voor door moet gaan, vaak voorzien van niet meer dan 2 of 3 snaren, speelde de 70 plusser de sterren van de hemel.
Man, als ik op die manier oud mocht worden…

Zwerversbestaan

SeasickSteve2Het leven van Seasick Steve niet over rozengeur en maneschijn gegaan. Op zijn veertiende is hij van huis weggelopen en besloot een zwerversbestaan te gaan leven. Speelde in kleine blues- cafeetjes en bars. Wel stond hij in de jaren 60 op het toneel met Johnny Lee Hooker en Lightnin’ Hopkins. Maar kwam nooit uit de schaduw van die grootheden.
De beste man heeft in de tussentijd ook nog weleens in diverse hotels gezeten, of gelogeerd zoals hij het zelf noemt. Van die hotels met achter in de tuin een basketbalveldje. Er stonden wel hoge hekken omheen en je mocht niet naar huis. Verder was het er best aangenaam. Aldus een goed gemutste Steve in een interview met Gerard Ekdom op Pinkpop 2012.

Bescheiden en nederig

Op 14 september 2011 was Seasick Steve bij de ‘Wereld Draait Door’ en vanaf die tijd heeft Nederland hem in haar armen gesloten. De ruige pit die hij zo uitstraalt, zo bescheiden en nederig is deze man. Uitermate vriendelijk en dankbaar voor de warme reacties van de Nederlandse muziekliefhebber.
Door jullie kan ik mijn rekeningen weer betalen en mijn vrouw is blij dat ik nu eindelijk een baantje heb.  Al is dat wel een beetje laat…. Zegt hij bijna geëmotioneerd in een interview.
Heerlijk toch, als je dat hoort. Ik mag dat wel.

Diddley Bow

Diddley BowZoals gezegd maakt Steve de meeste instrumenten zelf. Van Jack White kreeg hij ooit een humbucker, dit is een element van een elektrische gitaar. Met een gevonden gitaarhals maakte Steve er een houten kist omheen. Met niet meer dan twee of drie snaren komt daar een geweldig stuk muziek uit…

De afgetrapte en versleten versterkers zijn prachtige, zeer zeldzaam aan het worden, originele Fender Bassman’s. Althans, die zag ik staan on stage. Bijna net zo oud als de man zelf.
Ook speelt Steve op een zogenaamde Diddley Bow. Een zelfgemaakt eensnarig instrument. Onderdelen zijn: een plank, een ronde fles en een gitaarelement. Span er een snaar erop en gaan. Probeer het maar eens.

Genieten

Wat heb ik genoten van deze man, die wars is van alle glamour en show. Zet hem op een onbewoond eiland en binnen een dag heeft hij wel iets waar hij muziek mee kan maken. De man maakt geen muziek, maar is muziek.
Wat vond ik het ontzettend jammer dat ik er niet bij kon zijn daar in Landgraaf.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Seasick Steve gaat los op Pinkpop

 • 30 mei 2012 om 22:24
  Permalink

  Voor de liefhebbers, op spotify zijn de albums van hem te vinden. Mij bekruipt het gevoel dat met de verstreken jaren ze wel iets te zeer geproduceerd gaan aanhoren en het rauwe van een live optreden verloren is gegaan.

  Beantwoorden
 • 31 mei 2012 om 01:08
  Permalink

  Helemaal geweldig, zo simpel kan goede muziek zijn.
  Ik had al eerder kennis gemaakt met zijn muziek.
  Bij mijn weten is min of meer ontdekt op een groot festival in engeland.
  Volgens mij zat hij daar stikem te spelen op Glastonbury een aantal jaren geleden.
  Hij is toen naar de studio gehaald om op te treden voor het BBC programa Later van Jools Holland.
  Het is in mijn ogen een raspaardje van de bovenste plank.
  Wat wel erg jammer is, zodra hij een studio wordt binnen gehaald voor opnames, zijn muziek min of meer omzeep wordt geholpen door de opnametechniek, het klinkt dan doods en de spontaniteit is er dan uit.
  Deze man moet je gewoon live zien en horen.
  Gelukkig is deze oude knar nog op tijd gevonden.

  Marco, Dick Keep up the good work!!!!!!

  Beantwoorden
 • 31 mei 2012 om 22:34
  Permalink

  Apropos,

  Naar de tracks op “I Started Out With Nothing And I Still Got Most Of It Left” luister ik met plezier, niet overgeproduceerd, de songs zijn prima en zover ik het kan beoordelen ook qua opname techniek meer dan goed.

  A.B.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.