Retrospectief, Tish Hinojosa

Tish Hinojosa in de Achterhoek

Het was 26 mei 1995, de datum staat me nog voor voor de geest, want een dag later was de eerste verjaardag van mijn oudste dochter. Ik had tickets weten te bemachtigen voor een concert van Tish Hinojosa in restaurant ’t Zwaantje in Lichtenvoorde. Deze werd georganiseerd door de Stone Valley Country Club. Een paar jaar hiervoor had ik haar album Homeland uit een opruimingsbak gevist bij een CD shop in het Overijsselse Rijssen. Mijn oog viel op het album, omdat het was geproduceerd door Steve Berlin van Los Lobos. Na het beluisteren van de plaat was ik sprakeloos. Hoe kon zoiets moois in de opruiming verzeild raken? Waarom was deze nachtegaal uit San Antonio, Texas, zo aan oog en oor ontsnapt? Nu jaren later ben ik in het bezit van nagenoeg haar gehele collectie en als ik even echt wil genieten, dan zoek ik weer een muzikaal onderonsje met deze symphatieke Latino.

Tish Hinojosa

Destijds in Lichtenvoorde was ik aangenaam verrast door de symphatieke atmosfeer. Het publiek zat aan tafeltjes in afwachting van Tish. Dezelfde dag was ze geland in Nederland, had nog even een handtekeningen sessie afgewerkt in Rotterdam en ’s avonds dus op de planken in de Achterhoek. De dame zou toch hondsmoe moeten zijn. Het was in eerste instantie enigszins teleurstellend dat slechts zij op de bühne verscheen met haar trouwe muzikale partner Marvin Dykhuis. Geen band, gewoon twee muzikanten met akoestisch instrumentarium. Nog even dacht ik dat zij in ieder geval haar band wel rust had gegund.

Ademloos

Vervolgens heb ik nog nooit een publiek zo ademloos zien luisteren. Na een bescheiden introductie van Tish, begonnen beide gewoon met spelen. Al snel werd duidelijk dat niets extras benodigd was dan datgene zich op het podium afspeelde. Zo intiem, intens en zuiver had ik nog nooit een zangeres horen zingen. Alles wat ik in haar muziek bewonder speelde zich op een paar meter voor mijn neus in 3D af. Geen special effects of andere opsmuck, het ging gewoon om de muziek.

Als ik nu op haar website kijk, heb ik toch het gevoel dat het voor haar zwoegen is om de kost te verdienen met muziek. Dat is jammer, omdat zij een zeer toegangelijke vorm van tex-mex en country ten gehore brengt. Haar opnames zijn geproduceerd alsof ze bij je aanschuift in de huiskamer. In ballads gaat ze bijna persoonlijk met je in gesprek. In de up-tempo nummers doet ze er vervolgens alles aan om je van de stoel te krijgen. Tish lijkt telkens een liefdevolle aanval op de sentimenten van je ziel te beramen. Authentiek, eerlijk en eloquent.

Ze werd in 1955 geboren in een gezin met 13 kinderen in San Antonio, Texas. Haar ouders waren Mexicaanse immigranten. Haar muziek is, mede daarom, sterk beïnvloed door traditionele Mexicaanse muziek en Amerikaanse country en folk. Ze zingt haar songs zowel in de Engelse als Spaanse taal. Het meeste van haar werk schrijft ze zelf, waarbij vooral de schoonheid van de melodieën en de rijkheid van de teksten opvallen. Ze heeft met vele bekendheden uit de country samengewerkt en o.a. Linda Ronstadt heeft songs van haar opgenomen.

Goede investering

homeland_tishfrontejas_tishculture_swing_tishsigns_tish

Haar eerste album, Taos to Tennessee, verschijnt in 1987 op audio cassette. Later in 1992 is dit album ook op CD uitgebracht. Homeland uit 1989 was mijn eerste kennismaking met Tish. Dit album is nog steeds een zeer goede instapper, voor hen die haar muziek willen leren kennen, daar ik niet echt een fan ben van the best of verzamelingen. Mooie afwisseling van Engelse en Spaanstalige ballads en up-tempo songs. Onmiskenbaar is de hand van Steve Berlin te herkennen, mede omdat de muzikanten van Los Lobos op een aantal tracks meespelen.

Andere hoogtepunten in haar rijke muzikale loopbaan zijn de albums, Culture Swing uit 1992, Destiny’s Gate uit 1994, Frontejas uit 1995 en Signs of truth uit 2000. Het in 1996 verschenen Dreaming from the Labyrinth is mijn favoriete hoogtepunt. Met bijna spirtueel aandoende teksten en een uitstekende productie is dit het album dat je ’s avonds na een dag hard werken opzet, onder het genot van een goed glas rode wijn. Kortom, Tish is een zeer goede investering in een muzikale verrijking in uw leven.

Link naar website Tish Hinojosa
Link naar website Stone Valley Stichting in Lichtenvoorde

Tip: haar CD’s zijn aanmerkelijk goedkoper te verkrijgen via haar website, dan via Amazon

Johan van de Merwe

Johan van de Merwe is in het dagelijkse leven IT-specialist. Hij is liefhebber van melodieuze muziek waar gevoel in zit. Het liefst geniet hij eindeloos van de klanken uit zijn Triodedick versterker en zijn 25 jaar oude transmission lines.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.