Pink Floyd – The Later Years
13 december was het vrijdag de dertiende. Dat belooft volgens sommigen niet veel goeds en is het een dag om op je hoede te zijn. Maar muzikaal gezien was het een prima dag met de lang verwachte The later years box van Pink Floyd. De liefhebbers zaten er al lang op te wachten. Muzikaal gezien zijn er natuurlijk twee belangrijke onderdelen die eruit springen. Een totaal nieuwe remix van A Momentary Lapse of Reason uit 1987 en ook Delicate Sound of Thunder, het live album van de tour die daarna volgde, werd onder handen genomen.

A Momentary Lapse of Reason
Ik kan het me nog goed herinneren. De spanning dat er een nieuw album van Pink Floyd zou komen. In een tijd nog zonder internet moest ik het doen met de informatie uit tijdschriften die ik las in de bibliotheek.
Zonder Roger Waters, maar veel van alles wat eromheen speelde, zoals de rechtszaak, gingen aan mij voorbij. Dat zou nu heel anders geweest zijn.
Minder tijdloos
Het was al snel na de release dat David Gilmour zich realiseerde dat het album niet dat tijdloze gevoel had als eerdere Floyd albums. Dat had niets met de muziek te maken maar met de productie.

In een interview verteld Gilmour dat ze eind jaren 80 veel gebruik maakte van de vele nieuwe synthesizers en productietechnieken die toen in opkomst waren en klank bepalend waren voor veel muziek uit die tijd.
“Achteraf misschien wel iets te veel….”.
Traditionele instrumenten
David Gilmour wilde een mix te maken met meer traditionele instrumenten zoals het Hammond orgel en de piano zoals ze dat altijd gewend waren. Dat over geproduceerde jaren 80 gevoel eruit halen. Dus gingen Gilmour en Andy Jackson, al jaren zijn rechterhand in de studio, aan de slag. Alle originele multitrack tapes werden beluisterd en er werd het nodige (her)ontdekt.
Rick Wright
Wat meteen opvalt bij het luisteren is dat het album veel minder bombastisch klinkt. Er is een veel mooiere balans tussen alles. En veel partijen komen nu veel mooier tot hun recht.
Maar er zijn ook duidelijke verschillen te horen. Zelfs dingen die je nog nooit gehoord had. Een belangrijke toevoeging aan deze mix zijn keyboardpartijen van Rick Wright die de originele mix nooit gehaald hebben.
Signs of life
Al in de opener Signs of life zit een prachtige keyboard melodie die nooit gebruikt is en het nummer een prachtige sfeer geeft. Om het album dat tijdloze gevoel te geven werden er veel van die herontdekte partijen gebruikt. En veel van wat wel gebruikt was zit nu prominenter in de mix. Rick Wright was, zeker in de periode tot en met Wish you were here, één van de grote muzikale smaakmakers van Pink Floyd. Zijn invloed was groter dan waar hij vaak credit voor krijgt. Met deze remix heeft Gilmour hem weer een belangrijke rol gegeven. Een eerbetoon aan een groot muzikant en vriend die in 2008 overleed. Maar er is nog een belangrijk verschil. Eén die misschien niet meteen opvalt. Op het originele album hoor je meerdere drummers. Naast Mason spelen Jim Keltner en Carmine Appice. Alle drum partijen in de nieuwe mix zijn van Nick Mason.
In ere hersteld
De missie is wat mij betreft geslaagd. Een goed album heeft een zeer geslaagde facelift gekregen. Waarmee niet alleen de muziek veel mooier tot zijn recht komt maar ook de band, die door het vertrek van Roger Waters en alle bijkomende persoonlijke en juridische omstandigheden op dat moment niet echt een band kon zijn, is in ere hersteld.
Delicate Sound of Thunder
Na het verschijnen van A Momentary Lapse of Reason ging Pink Floyd op een grote tournee die ik in 1988 heb mogen meemaken in De Kuip in Rotterdam. Een concert welke ik nog steeds tot de meest indrukwekkende ooit reken. Het album van die tour, Delecate sound of thunder, kon ook wel een opknapbeurtje gebruiken.
Nieuwe mix
Ook Delicate sound of thunder was ten prooi gevallen aan een jaren 80 over productie. Vooral het slagwerk had wel een heel prominente rol in de mix gekregen. Ook hier hebben Gilmour en Jackson ervoor gezorgd dat het album een tijdloos karakter krijgt. Maar ook de sfeer van een echt live concert, een sfeer die veel dichter bij de herinnering ligt van die avond op 13 juni 1988.

Extra’s
Maar het album was natuurlijk ook verre van compleet. Een paar zeer fraaie tracks uit het tweede deel van het concert (vanaf One of these days) miste. En gelukkig zijn die nu toegevoegd. Dat begint met On the run meteen gevolgd door, wat mij betreft nog steeds allermooiste versie van The great gig in the sky. Een moment uit het concert die ik zelf nog zo goed kan herinneren. De eerste noten en dan het gevoel krijgen van “dat ik dit mag meemaken, dit nummer live”. Welcome to the machine was wederom zo’n onvergetelijk moment en ook die opzwepende versie is nu terug te horen. Het laatste nummer wat is toegevoegd is One Slip, en daarmee kun je de complete setlist van 31 jaar geleden herbeleven.
High hopes
Er is één nummer welke ik tot slot onder de aandacht wil brengen. Het was ook het eerste nummer wat in de aanloop tot deze box online kwam. Een vroege versie van High hopes van het album The Division Bell. Een prachtige versie die wat mij betreft de uitvoering die uiteindelijk op het album kwam ver overstijgt. Veel intiemer, wat rauwer maar vooral het geluid van een band die zich na een periode van spanningen weer vrij voelt om prachtige muziek te maken.

I was there I should say, I believe it was the first concert of Pink Floyd in the Amsterdam Olympic stadium. Even now 48 years later I still remember it very very well. We were waiting all day long on that hot day with enough pot to feed the crowd. They started late but wow it was worth the wait and on top it was quadraphonic – your mind most certainly blew! If you are interested at least one track of that concert can be found on https://www.setlist.fm/setlist/pink-floyd/1972/olympisch-stadium-amsterdam-netherlands-4bd77faa.html. I must have seen them earlier then 1972 as I had stopped smoking pot by then I reckon it was 1970 or 71 I will try to rip it as the sound on my laptop isn’t what it should be or perhaps I will need to connect it to the DDDac
Evert found the concert on line it was indeed 22 May 1972 – here is the link https://www.youtube.com/watch?v=6R5ItyiJ0uA. I must have been ‘far gone’ as the dates were mixed up. I did stop smoking pot shortly after that. I was 16 then!