Muziek

Passenger concertregistratie HMH 2013

Ik heb Passenger in mijn verhaal over Pinkpop al naar voren geschoven als bijzondere singer-songwriter. Een man die op Pinkpop 10.000 man stil krijgt en dat in zijn uppie met enkel een gitaar. Daar neem ik mijn petje voor af. Een goed jaar geleden speelde Mike Rosenberg nog op het Leidse plein als straatzanger en nu nu stond hij voor het eerst in de HMH. Zijn eerste ’gig’ voor een grote zaal. Ik was destijds zo onder de indruk, dat ik hem graag zelf  eens live wilde horen en zien spelen. Kan deze muzikant zijn afgedwongen respect op Pinkpop nogmaals waarmaken en laten zien dat het geen momentopname was. Ik kan daar na gisteravond maar een antwoord op geven: een volmondig ja!passenger in HMH 2013

Een krasse knar tussen duizenden tienermeiden

passenger in HMH 2013Tja, zo voelde ik me wel, tijdens het wachten voordat de deuren opengingen, Mijn aanwezigheid deed de gemiddelde leeftijd van de bezoekers, die al stonden te wachten, nog met geen promille verhogen. Niet dat dat me iets boeit. Integendeel, ik vertoef graag onder jonge mensen. Maar soms voelt het net wat ongemakkelijk.
Ha, gelukkig, in de andere rij staat nog een grijsaard van ruim in de zestig. Dit blijkt later een echte ‘groupie’ te zijn. Een Engelsman, die speciaal voor dit optreden van Passenger was komen overvliegen. Zouden wij dan de enige oudere jongeren zijn die naar dit concert gaan, vraag ik mij af? Dat zal toch niet! Later bleek dat de rest van de al aardig grijs wordende jaren zestig generatie, netjes achter op de stoeltjes van de zittribune plaats had genomen. Inclusief een extra paar gebreide warme sokken en een boekje om de tijd te doden. Dit terwijl er nog voldoende staanplaatsen waren vooraan bij het podium! Sorry hoor mensen, no offense, maar wat ben ik blij dat ik niet al zo gezapig en uitgezakt ben. Nee, zet mij maar vooraan tussen de jonge mensen! Veel leuker, leerzamer en gezelliger.

passenger in HMH 2013Stu Larsen

In het voorprogramma stond de beste vriend van Mike Rosenberg, Stu Larsen. Naast vriend en goede muzikant is deze langharige Australiër ook de tourmanager en chauffeur van Mike. Stu speelde een paar niet onverdienstelijke nummers uit eigen repertoire. Prima muziek.

Oordoppen niet nodig, of….

Het mooie van dit concert was dat gehoorbescherming niet nodig is. De basale muziek van deze man met gitaar is ingetogen en beheerst. Toch was ik blij dat ik ze wel bij me had. Het gegil van duizenden tienermeiden is oorverdovend en een regelrechte aanslag op de trilharen van je oren. Maar tussen het gillen door konden ze uit en was het echt genieten van de muziek.

Verhalenverteller

Wat een heerlijk performer is deze man. Een regelrechte troubadour en verhalenverteller.
Natuurlijk werd een groot gedeelte van zijn eerste album doorgespeeld. Dat kan ook niet anders. Echter was er ook ruimte voor een paar nieuwe nummers. Liedjes met een geheel eigen verhaal. ‘Depressing folk music’ zoals Mike het noemt. Nou als ze worden vertolkt op de manier zoals Passenger dat doet, mag het voor mij de hele avond duren en ga ik, ondanks de soms zware en ‘depressing’ songs, met een blij gezicht naar huis.

Kleine ‘stille’ liedjes

passenger in HMH 2013DSCF0112Dat is waar Mike Rosenberg zo goed in is. Net zoals ik dat vind van onze eigen Tim Knol. Passenger weet met een liedje het publiek in een seconde te pakken en dan is het stil…….nee, niet gewoon stil, maar doodstil. Werkelijk, ik heb tijdens een concert het nog nooit zo’n stilte meegemaakt. Het zachte ruisen van de monitoren is alles wat je hoort. Een klikje van een fotocamera die ver achter uit de zaal komt. Als je dan beseft dat daar zo’n 5.000 tienermeiden staan. Mmmm, dan gebeurt er iets bijzonders.
Dan gebeurt er nog iets, wat alleen maar kan, als de zaal zo stil is. De stekkers gaan eruit en Mike speelt een nummer volledig akoestisch. Prachtig gewoon, en tot achter in de zaal hoorbaar.
De nummers die Mike Rosenberg speelt zijn echt, natuurlijk en gemeend. De verhalen en de liedjes grijpen je en raken je op zielsniveau. Dat is iets wat tegenwoordig maar aan een handjevol artiesten is voorbehouden.

Een ‘heerlijk avondje’ op 27 oktober 2013

Je begrijpt wel dat mijn ‘heerlijke avondje’ van 2013 al is geweest. Ik hoop zeker dat hij deze ‘vibe’ kan vasthouden. Dan gaat deze liedjesmaker, straatmuzikant en troubadour in hart en nieren een gouden toekomst tegemoet.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.