Muziek

Neil Young Official Release Series (deel 1)

After the Goldrush (original release: Augustus 1970)After the Goldrush-backAfter the Goldrush

 

 

 

 

 

 

 

 

Als je nagaat dat tussen sommige albums slechts een paar maanden tijd zit, besef je hoe productief Neil Young was in die begintijd. Op dit derde album, nam Young wederom een radicale beslissing door Crazy Horse aan de kant te zetten. Dit werd grotendeels veroorzaakt door het toenemende drugs gebruik van Danny Whitten. Het album werd in elkaar gezet in de huis studio van Young in Topanga Canyon. Hiervoor rekruteerde hij Nils Lofgren. Lofgren debuteerde bij Young als tweede gitarist en pianist. Lofgren bracht rust en stabiliteit in de band en uiteindelijk voegde de Young de uitgezette leden van Crazy Horse weer tot de opnames. Ook Stephen Stills en Jack Nitzsche werden uitgenodigd. Een duidelijk concept voor dit album is echter nooit uitgewerkt. Het is een album met nummers die de energie en tijdgeest van het moment vertalen. Het is een mix geworden van ballades, stevige gitaar muziek en country muziek. Het album werd gezien als de meest invloedrijke singer/song writer albums voor die tijd. Ook nu wordt het album gezien als één van Neil Young’s  beste albums.

Harvest (original release: februari 1972)Harvest-backHarvest

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is misschien wel het meest bekende album van Neil Young en hoeft eigenlijk geen betoog. Het is dé wereldwijde doorbraak voor Neil Young als singer/song writer. Harvest bereikte na release de top 10 over de hele wereld met een langdurige nummer één notering voor ‘Heart of Gold’ mede door de fraaie achtergrond zang van niet minder dan Linda Ronstadt en James Taylor. Eigenlijk zijn alle nummers op dit album onvergetelijke klassiekers geworden. Gewoon helemaal luisteren!

Conclusie

Schermafbeelding 2015-08-26 om 20.34.41Klankmatig zijn de Neil Young re-issue albums allemaal bovenmatig goed. Ze klinken fris, helder met veel detail en dynamiek en komen in een stevige hoes met fraai art-work. Gewoon zoals het hoort. Het is verbazingwekkend hoeveel nieuwe muziek, heden ten dage, met de huidige ‘Tonmeisters’ achter de knoppen verknoeid wordt. En dan zeg ik het nog netjes. Met het beluisteren van deze albums begrijp je dat het allemaal veel beter kan. Let wel, deze muziek werd ruim 40 jaar geleden opgenomen! De Neil Young re-issues zijn, vergeleken met andere nieuwe vinyl releases, wel wat prijziger. Dat is een feit en gelijk ook weer heel relatief. Als ik zie dat er zoveel nieuwe vinyl rommel wordt verkocht, waarbij als ‘analoge’ bron maar al te vaak een digitale master wordt gebruikt, wil ik best wat meer neer tellen voor een echt goed album. Ik kan je deze serie albums dan ook zeer aanbevelen! Volgende keer de laatste vier albums uit deze serie.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.