Muziek

Neil Young Official Release Series (deel 1)

Everybody Knows This Is Nowhere (original release: mei 1969)everybody knows this is nowhereeverybody knows this is nowhere-back

 

 

 

 

Dit album is de eerste kennismaking met de backing groep, Crazy Horse. Een jaar eerder rekruteerde Young drie leden van de band The Rockets, waar Neil in speelde. crazy horse Dit waren Danny Whitten (gitaar) , Ralph Molina (drums) en Billy Talbot (bas). Danny Whitten overlijdt tragisch aan een overdosis in november 1972, na de release van het album Harvest. De bandleden van Crazy Horse worden gedurende de gehele carrière van Young, ontslagen en verlaten en weer aangenomen. Maar welke muzikale richting Young ook nam, nooit volledig gescheiden. Ook nu nog, toert Neil Young regelmatig met de overgebleven leden van Crazy Horse. Al met al is Crazy Horse een belangrijke motor geweest in de carrière van Neil Young. Een perfecte en natuurlijk aanvulling op de soms onnavolgbare en vaak wispelturige muzikale drive van Young. Feit is dat de beste stukken van Neil Young, mede zo krachtig zijn, door een naadloze invulling van Crazy Horse.

 

Neil Young + Crazy Horse Op dit album vind je dan ook een aantal onvergetelijke klassiekers terug: ‘Cinnamon Girl’, ‘Down by the River’ en de elektrische versie van ‘Cowgirl in the Sand’. Deze laatste vind ik in de akoestische uitvoering, zoals hij op op 4 Way Street staat, één van de beste Neil Young nummers ever. A ‘haunting’ song zoals de Engelsen zo mooi kunnen zeggen. Een  bijzonder verhaal is dat Young ‘Cowgirl in the Sand’ en ‘Cinnamon girl’ schreef tijdens een ziekbed, waarin hij leedt aan hoge koortsaanvallen. Tijdens deze koorts hallucinaties zijn deze nummers geboren. Met het typerende gitaarspel van Neil Young gevolgd door een geweldig spelende ‘second hand’  Danny Whitten, is dit een werkelijk subliem album. Een all time classic.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.