Muziek

Neil Young Official Release Series (deel 1)

Buffalo Springfield

We beginnen het verhaal van Neil Young  in 1966 als hij samen met een aantal voormalige leden uit de band van Rick James (Super Freak) de Buffalo Springfield opricht. Rick James werd gearresteerd wegen desertie uit het Amerikaanse leger en zijn band, die voornamelijk Motown muziek speelde, werd ontbonden. The Buffalo SpringfieldBuffalo Springfield was de naam van een oude stoomlocomotief. De band werd al snel aangevuld met Stephen Stills en er werden zelfs een aantal niet onverdienstelijke albums uitgebracht. Na een aantal breuken en herenigingen, mede veroorzaakt door de voortdurende muzikale conflicten met Stills, geeft Neil Young in 1968 definitief de pijp aan ‘Buffalo Springfield’ en begint zijn solo carrière. Een solo carrière is een beetje vreemd gezegd, want de muzikant zoekt regelmatig zijn oude makkers op voor een gezamenlijk muzikaal uitstapje. Het is een haat/liefde relatie met zijn belangrijkste muzikale partners: Stephen Stills, Graham Nash en David Crosby. Over die samenwerking ga ik het vandaag niet hebben, maar iedereen kent natuurlijk de iconische Lp’s als ‘Deja Vu’, ‘4 Way Street’ en de onlangs uitgebrachte concert registratie ‘CSNY 1974’.

Neil Young (original release: januari 1969)Neil YoungNeil Young-back

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terwijl Stephen Stills bij Atlantic Records zijn platen blijft produceren, stapt Young over naar het label van Frank Sinatra: Reprise records. Ook verhuist hij naar Topanga Canyon waar hij producer David Briggs ontmoet en mee bevriend raakt. David Briggs werkt aan de meeste Young albums mee.
Jack NitzscheVoor zijn debuutalbum kreeg Young advies van Jack Nitzsche (arrangementen) en Ry Cooder. Andere muzikanten die Young bij zijn band voegde waren bassist Jim Messina en drummer George Grantham. Het album is duidelijk een mix van orkestrale elementen door de invloed van Nitzsche en pure folk muziek. Het eerste album van Young is waarschijnlijk ook het meest ondergewaardeerde album uit het hele oeuvre van Neil Young. Juist de wat bredere arrangementen van Nitsche maken het album zo bijzonder. Op de latere albums zien we dit nog wat verder uitgediept. Luister maar eens naar ‘A man needs a maid’ op Harvest. In die tijd hadden deze arrangementen niet echt de voorkeur van Young. Maar Nitzsche dreef zijn zin door en drukte zo zijn stempel op deze albums. Het leuke is dan anno 2015 Young het orkest weer opzoekt en er zelfs een heel album mee maakt: ‘Storytone’

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.