Muziek

Neil Young Official Release Series (deel 1)

Neil Official release serie-5Een overzicht van de belangrijkste acht solo albums van Neil Young, in een tijdspanne van zes jaar (1969-1975). Deze albums zijn opnieuw uitgegeven, opgepoetst en geperst op high quality 180 gram vinyl.

Neil Young en Pono

Neil Young MonsantoDat Neil Young wel meer doet dan alleen Pono promoten mag wel eens gezegd worden. Ik zie regelmatig discussies oplaaien over de bevooroordeelde en (financiële) belangen die Young in het hele Pono verhaal zou hebben. Ik geloof daar helemaal niets van. Volgens mij behoort hij tot de rijkste artiesten van de wereld en geld is het laatste wat deze man nodig heeft. Natuurlijk, het is soms een oude brompot en heeft een behoorlijk ego maar het is iemand die wel een punt durft te maken en zijn kop boven het (maatschappelijke) maaiveld uit durft te steken. Ik vermoed dat het vaak meer onwetendheid of soms zelfs jaloezie is, wat de criticasters drijft.

Hires muziek of een kaalgeschoren mp3’tje

Buiten de maatschappelijke discussies om, voert Neil Young ook een muzikale strijd. De strijd om een betere kwaliteit muziek, van opname tot muziekdrager.neil young - audio-creative De belangrijkste boodschap die Young wil uitdragen, is dat een goed opgenomen, originele (analoge) tape, die zonder kunstgrepen en compressie wordt ge-mastered, gewoon veel beter klinkt dan een kaalgeschoren en doorgedraaid mp3’tje. Ik wil hier geen welles nietes discussie aanwakkeren, maar ik vind wel dat Young hier zeker een punt heeft. Young heeft altijd al veel aandacht besteed aan goede opnames en muziek reproducties. Bij al zijn albums was er maar één eindregisseur, dat was ome Nelis zelf. Wie de originele Young vinyl albums eens uit de kast zou trekken en weer zou draaien, hoort wat ik bedoel. Al deze albums klinken bovenmatig goed. Wie iets meer wil weten over de uitholling van muziekopnames en waarom hires muziek wel degelijk zin heeft , moet het verhaal van Dick over de loudness war nog maar eens lezen.

De Neil Young Official Release Series

Als doorgewinterd Neil Young liefhebber zijn deze heruitgaven mij natuurlijk niet ontgaan. Deze serie  bestaat uit acht albums, in dit geval op vinyl. De series zijn uitgegeven in twee delen van vier albums. Uiteraard zijn ze ook gewoon los te koop. Ze geven tevens een prachtig muzikaal overzicht uit de hoogtijdagen van deze Canadese singer/song writer.Neil Official release serie-3 Ik wil je graag meenemen in deze eerste en tevens belangrijkste muzikale periode van Neil Young. Naast de fantastische geluidskwaliteit, die deze serie biedt,  wil ik je ook wat achtergrond informatie meegeven over de albums en de nummers, die er op staan. Neil Official release serie-2De eerste Official release serie omvat de eerste vier solo Lp’s van Young, te weten: ‘Neil Young’ (januari 1969), ‘Everybody Knows This Is Nowhere’ (mei 1969), ‘After The Goldrush’ (augustus 1970) en ‘Harvest’ (februari 1972). Voor wie Neil Young nog niet goed kent, is het een boeiende ontdekkingstocht om deze muzikale duizendpoot te ontdekken.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.