Muziek

Neil Young and Crazy Horse : Alchemy Tour 2013

Enorme Fender versterkers

Neil Young Alchemy TourAls het voorprogramma eindigt wordt het podium in orde gemaakt voor de hoofdact. Dit gaat op een leuke en onderhoudende manier. Een soortgelijke show als de beroemde ‘Rust Never Sleeps’ tour uit 1978. Daar liepen een soort monniken de stage om alles op zijn plaats te zetten.
Nu waren het een soort laboranten (alchemisten) met witte jassen die alle moeite deden om de deksels van een viertal enorme kisten getild te krijgen. Uiteindelijk werd met vereende krachten het laatste deksel gelicht en stonden daar vier enorme Fender versterkers. Met het Nederlandse volkslied werd de succesvolle opbouw bekrachtigd. Erg vermakelijk allemaal.

Stevige gitaarmuziek

Neil Young 'The Singer Without A Song'Daarna worden de gitaren omgehangen en na een bemoedigend tikje van Neil aan de drie bandleden van Crazy Horse gaat het los. Stevige, van dik hout zaagt men planken, gitaarmuziek. De heren hebben er zichtbaar plezier in en er worden nummers uit de gehele periode van 1970 tot heden gespeeld. Natuurlijk ook Hey Hey, My My, Powderfinger, Cinnamongirl en het erg leuk gebrachte, bijna 20 minuten durende  Fuck it Up!
Het is zo mooi om muzikanten in een soort trance te zien wegzakken en zich daarna helemaal verliezen in de muziek.
Bij Fuck it up, is dat Billy Talbot die even helemaal de weg kwijt is en in zijn eentje op een andere planeet staat te bassen. Je moet de door mij gemaakte concert registratie maar even bekijken, dan zie je wat ik bedoel.
Ook akoestisch worden er nog twee nummers gespeeld; Heart of Gold en op piano het prachtige, innemende en wat meer recente ‘Singer without A Song’

Compilatie van de Neil Young Alchemy tour in de Ziggo Dome op 5 juni 2013

Een magisch einde met orkaankracht

Neil Young 'Like A Hurricane'Dan is de avond snel voorbij. Als toegift twee nummers uit de oude doos: Roll another Number (For the Road) en een nummer waar iedereen op zat te wachten: Like a Hurricane.
Ik raak elke keer weer onder de indruk van dit nummer. Ook dit keer is het werkelijk fenomenaal en meeslepend. Ome Neil haalt misschien niet meer de hoge noten, maar rocken doet hij des te meer. Wat een passie, drive en gevoel kan deze man in een gitaarstuk leggen.

Als je de compilatie van het concert bekijkt zie je aan het eind een strijd op leven en dood die Neil levert met zijn trouwe makker ‘Old Black’, zijn onafscheidelijke en inmiddels letterlijk afgeragde Gibson Les Paul gitaar. Deze gitaar is vergroeid met Neil Young zelf en het is een lust om te zien en te horen hoe die twee een muzikaal gevecht leveren. Zo hoort het!
Neil wordt een jaartje ouder, dat is te horen en te zien. Maar ik denk dat veel bands een voorbeeld kunnen nemen aan energie en de passie voor muziek van deze oude rocker.
Keep on Rocking in the Free world!

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

2 thoughts on “Neil Young and Crazy Horse : Alchemy Tour 2013

  • Prachtig concert, vond ik ook. De ellenlange beuk/feedbacksessies vond ik geweldig.
    Hey hey my my, rock and roll will never die!

    Beantwoorden
  • Deze zaterdag gaan kijken te Vorst Nationaal, Brussel. Zelfde ervaring! Wat een brok energie, wat speelplezier en wat een muziek. Eén minpuntje, het volume van de gitaren was loeihard en daardoor kwam de drummer minder goed uit de verf.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.