Muziek

Matt Dusk – My Funny Valentine: The Chet Baker Songbook


Chet

Een beetje onverwacht is het toch wel, dit nieuwe album van Matt Dusk, met dit eerbetoon aan de legendarische Chet Baker die dit jaar al weer 25 jaar geleden uit een Amsterdams hotelraam viel. Maar in mijn oren veel belangrijker: Matt is gewoon weer terug bij de muziek die hem als een handschoen lijkt te passen.

Chet BakerChet Baker was een trompetist die op zijn tijd een aardig riedeltje kon zingen, in een even zachte toon als zijn vermaarde trompetspel. Chet was een groot trompetist maar meer een innemend charmant dan een groot zanger.

Matt Dusk is dat laatste wel, maar heeft van trompetteren waarschijnlijk weinig tot geen kaas gegeten. Dat is niet zo’n ramp, dan huur je een topkracht in. Een album aan de muziek van Chet Baker gewijd kan immers niet zonder een fraai stukje trompet hier en daar. Arturo Sandoval, een veel onderscheiden muzikant, die met vele groten der aarde gespeeld heeft, is de man die op dit album de soft tone van Chet qua sfeer heel aardig weet te benaderen maar wel met een eigen mooi warm geluid.

Arturo SandovalNee, gelukkig doet Matt Dusk geen moeite om Chet klakkeloos te kopiëren, daarvoor schurkt zijn stem, bedoeld of onbedoeld, hier en daar ook nog te veel tegen het geluid van Frank Sinatra aan. Waarschijnlijk een erfenis uit de tijd dat een nog piepjonge Matt Dusk héél veel oefende voor de spiegel om maar vooral te klinken als zijn grote voorbeeld.

De trekjes om te veel als The Voice te klinken zijn nog steeds niet helemaal uitgebannen. Maar dat de man kan zingen als de beste staat als een paal boven water.

Matt Dusk heeft gelukkig weer een album gemaakt dat mij in ieder geval weer buitengewoon weet te boeien, met zijn eigen interpretaties van het repertoire dat ook Chet Baker groot maakte. En niet alleen Chet natuurlijk, maar je moet toch een titel aan je album hangen.

De ongelooflijk mooie arrangementen met echte strijkers, big band en het spel van Arture Sandoval maken het plaatje compleet. Het totaal voelt als een warm bad. En dat past toch heel mooi bij deze donkere dagen als de bladeren vallen…

Matt Dusk is terug met een heerlijk album.

Songs:

My Funny Valentine (with Arturo Sandoval)
Time After Time (with Arturo Sandoval)
Angel Eyes
Embraceable You (with Emilie-Claire Barlow)
Come Rain Or Come Shine
Deep In A Dream
All The Way
There Will Never Be Another You
That Old Feeling
Let’s Get Lost (with Arturo Sandoval)
Someone To Watch Over Me
I Fall In Love Too Easily (with Ryan Ahlwardt)

My Funny Valentine 2013

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.