Muziek

Maarten Swaan, echte muziek uit Nederland

Soms heb je zo’n moment. Zit je in de auto lekker te luisteren naar de radio, in dit geval naar radio 2 muziekcafé, en dan wordt je plotseling geraakt door de muziek die daar gespeeld wordt.

Maarten_Swaans
Ik denk dat iedereen wel eens zo’n moment heeft gehad. Op dat moment wist ik ook niet wie de optredende artiest was en thuisgekomen moest ik dan ook snel even googlelen naar radio 2 voor meer info.
De man die daar speelde was de Zeeuwse zanger/muzikant Maarten Swaan.

Melou

Maarten is een (ex) fysiotherapeut die zijn behandeltafel omruilde voor zijn muzikale ambities. Gecombineerd met zijn liefde voor reizen resulteerde dit in 2005 in een muzikaal huwelijk met de Amerikaanse zangeres, Annie Goodchild, met wie hij de band Melou oprichtte. Na 2 albums gingen beiden in 2009 uit elkaar en ging Maarten solo.

Write Me Notes

Broken BikeZoals gezegd sprak mij de live performance bij radio 2 zo aan dat ik, direct de dag erop,  Maarten een mailtje stuurde om de beide solo cd’s aan te vragen. Een enthousiaste mail kreeg ik retour en een dag later lagen beide albums al op de deurmat.

Het eerste solo album, een EP eigenlijk, is  ‘Write Me Notes’ . Het album bevat 5 nummers   met een grote knipoog naar de seventies. Als je dit album luister doet het je denken aan bands als Pink Floyd of Alan Parsons Project of The Moody Blues. Heerlijke nummers met een meeslepend en melancholische stijl. Het zijn de albums die je opzet en geheel afluistert.

Broken Bike

brokenbikeHet tweede solo album kwam in 2011, Broken Bike, minder ‘seventies’, een tikkie minder melancholisch en ‘Alan Parsons’ maar wel prachtige gearrangeerd en erg goed gecomponeerd. Met negen nummers is het ook al bijna geen EP meer te noemen, maar een volledig album.

Wat me direct opvalt is het verschil in studio album en de live performance. Beiden erg goed maar wel verschillend. Het valt niet mee om deze sound live te performen. Echter vind ik de liveoptredens van Maarten net zo pakkend en soms nog mooier dan het studionummer. Al is dat laatste wel een persoonlijke voorkeur.

Opvallende muzikant

Alles bij elkaar is Maarten Swaan een opvallende muzikant en singer/songwriter waar je echt iets van moet gaan luisteren. Er lopen in Nederland niet zo heel veel muzikanten rond die kunnen wat Maarten Swaan kan en doet. En deze mensen verdienen het om door een breder publiek ontdekt te worden. Check: http://maartenswaan.com/

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.