Jan van Piekeren: De Verdieping

van Piekeren de VerdiepingEen tijdje terug kreeg ik een CD in handen van een bijzondere Nederlandse artiest: Jan van Piekeren.
Van Piekeren is inmiddels al weer een 20 jaar bezig in de muziek en probeert al tijden een plek te veroveren in de ‘Hall of Fame’ van succesvolle muzikanten in Nederland. Tot nu toe zonder resultaat en dat mag best wel bijzonder genoemd worden, gezien de kwaliteits muziek die al jaren door van Piekeren en kornuiten wordt gemaakt.

Jan van Piekeren was negen jaar lang liedjesmaker en tekstschrijver van de Utrechtse band ‘Overlast’, waarmee hij door Nederland toerde en vaak als support act optrad bij bands als De Dijk en IOS. Nu gaat van Piekeren weer solo en wordt daarbij bijgestaan door gitarist en componist Johan Fransen. Dit heeft geresulteerd in een nieuw solo album.
De verdieping  staat vol met mooie liedjes die allemaal iets te vertellen hebben.  Je moet er dan ook echt even voor gaan zitten en je volle aandacht aan geven. Vaak zijn de nummers melancholisch, met een dramatische ondertoon en mineurstemming. Niet voor mensen met een zwak voor prozac dus. Maar als je goed luistert vind je de hoop ook weer terug in de diepte van de nummers. Ik hou er wel van. De titel, de Verdieping, is daarmee een uitstekend gekozen. Een van de mooiste nummers vind ik ‘Kerkgeheimen’. Een prachtige melodie en arrangement met een nog fraaiere tekst. In de bijgevoegde video zie je een compilatie van theater tours en als eerste hoor je dan ook een stuk van dit mooie nummer.

De kankmatige kwaliteit van het album is prima. Dat kan eigenlijk ook niet anders.
Gitarist Johan Fransen is jarenlang actief geweest in de high end audio en weet als geen ander hoe een muziekreproductie moet klinken. Dat vind je dan ook terug op dit album.
De verdieping is een album dat je gewoon moet gaan luisteren. Je kunt over ‘De Verdieping’ vertellen en of er over schrijven. Maar om echt de essentie te voelen, moet je het gewoon gaan beluisteren.
Als ik zo de geschiedenis van Jan van Piekeren en de band ‘Overlast’ bekijk, snap ik werkelijk niet dat deze kwaliteitsmuziek van Nederlandse bodem niet eerder een plek heeft veroverd in de Nederlandse harten. Het wordt dan ook tijd dat dit een keer gebeurt.
Genoeg verteld. Gewoon dit album gaan beluisteren, zou ik zeggen. Het zal je zeker verrassen.

Website van van Piekeren

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “Jan van Piekeren: De Verdieping

 • 30 mei 2013 om 15:02
  Permalink

  Beste Marco,

  Vorige week hebben we onze EP; “Meer van dit” uitgebracht. Wellicht zou je deze 3 nummers ook eens willen beluisteren en kunnen recenseren. De EP is gratis te beluisteren op de homepage van ww.jetz.nl

  MVG

  JETZ

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.