Muziek

Jack Johnson: ‘From Here To Now To You’ live in HMH

Jack Johnson live in the HMHIk ben nog nooit zoveel naar concerten geweest als dit jaar. Een paar weken geleden kwam mijn dochter met de mededeling of ik geen zin had om mee naar Jack Johnson te gaan in de Heineken Music Hall op 7 september 2013. Dat is natuurlijk een uitgelezen kans om deze opmerkelijke singer/song writer een keer live te zien.
Opmerkelijk in die zin, dat Johnson niet zo heel vaak Nederland aan doet. Ook is Johnson niet de doorsnee artiest die zo broodnodig moet spelen om centen te verdienen. Dat laatste is niet echt meer nodig, maar als hij dan ergens optreedt gaat vaak een groot gedeelte van de inkomsten naar goede doelen. Ook de opbrengst van dit concert gaat voor 100% naar een goed doel: “The Johnson Ohana Charitable Foundation” (opgericht door Jack en zijn vrouw Kim in 2008) Dit is een non-profit organisatie met nadruk op milieu, kunst en muziekonderwijs.

Schermafbeelding 2013-09-08 om 11.58.22Het nieuwe, zesde, album ‘From Here To Now To You’ wordt door Universal Music uitgebracht. Dit album wordt geproduceerd door Mario Caldato Jr., die ook voor het meest succesvolle album ‘In Between Dreams’ de productie deed.

Jack Johnson is een zoon van een beroemde surfer, Jeff Johnson. Jack zelf begon zijn carrière als veelbelovend surfer. Echter maakte een ongeluk een einde aan zijn surf carrière. Multitalent Jack, richtte zich destijds op zijn andere passie: muziek maken. Dat dit niet onverdienstelijk bleek te zijn, behoeft geen uitleg. Ik ben zelf ingestapt bij zijn derde album “ In between dreams‘ en volg Johnson vanaf zijn doorbraak van dit album in 2005. De muziek van Johnson is ongecompliceerd, lekker laidback luister muziek.
Een van de mooiste albums vind ik zijn live concert: Best of Kokua festival. Een prachtig album waarin Johnson speelt met talloze wereldartiesten. Een echte aanrader die nog eens heel erg goed klinkt.

From Here To Now To You, Jack Johnson

L75 motor opengewerkt (1 of 1)-3Dit is al weer het achtste album van Jack Johnson. Veel nummers van dit album zijn dan ook te horen in de ruim twee uur durende show. Het concept is niet veel veranderd; gewoon lekkere luistermuziek. Soms voor een relaxte, warme zomeravond met een heerlijk koel biertje, anders wel weer op een koude winterdag voor de open haard, met een lekker glas rode wijn en een fictief Cuba sigaartje. Ik kan me het zo inbeelden.
Ik ben altijd al vroeg bij een concert aanwezig en wil eigenlijk zoveel mogelijk vooraan staan. Dat betekent op tijd weg en lang wachten. Ook nu weer, al is het met deze temperaturen niet echt een straf. Een beetje kletsen, mensen kijken, even wat eten en de tijd is zo voorbij. Als beloning sta je dan wel met je neus helemaal tegen het podium aan, lekker hangend aan een hek. Met zo’n, pak hem beet 3 meter van de muzikanten af, is dat echt genieten. De kleine onderonsjes tussen de muzikanten, de foutjes en contact tussen jezelf en de muziekmakers geven een extra dimensie en beleving aan het concertbezoek. Maar hè, niet allemaal gaan doen, dan heb ik straks geen plek meer :-).”

‘Kleine foutjes’

Over foutjes gesproken. Deze avond begon met een klein foutje in de uitvoering en als er eenmaal iets fout gaat, dan kun je erop wachten dat er meer mis gaat. Ook gisteravond was  geen uitzondering. Van verkeerd inzetten met een ukelele en stroomuitval tijdens een nummer tot het vergeten van een compleet couplet tijden het spelen. De uiterst bescheiden Jack voelde zich hier zichtbaar vervelend onder, maar stak zijn hand in eigen boezem door eerlijk toe te geven dat hij het echt was vergeten. Het hoogtepunt van ‘foutjes’ was dan ook tijdens een waanzinnige solo van de toetsenist op een accordeon. De beste man ging volledig in zijn spel op, zodat hij niet in de gaten had dat hij de stekker uit de versterker had getrokken en niemand, behalve hijzelf, hem hoorde. Zeer vermakelijk allemaal.

Ach weet je, het maakt het allemaal wel lekker losjes en menselijk. Het is ze vergeven. Ook de set list was redelijk flexibel. Er was zelfs tijd om een aantal nummers te spelen op aanvraag uit het publiek.
Ik heb in ieder geval een erg leuke avond gehad en kan iedereen die Jack Johnson nog niet kent, aanraden eens te gaan ontdekken wat deze man heeft gemaakt. Zijn albums zijn ook nog eens erg mooi opgenomen. Veel plezier!

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.