Muziek

Heerlijke luisteravonden met de B&W 805

John Martyn

John MartynMijn luisteravonden zijn deze weken gevuld geweest met de meest uiteenlopende muziekkeuzes. Het leuke is wanneer je een ‘nieuwe set’ beluistert, dat je ook de oude bekende muziek weer gaat herontdekken. Een oude onbekende die ik tegenkwam is John Martyn. Een singer/songwriter die een aantal fantastische albums heeft gemaakt. Helaas is Martyn niet meer onder ons. De beste man is in september 2009 overleden en laat een schat aan mooie muziek achter.

martyn-john-bless-the-weather[1]Zelf vind ik de muziek van Martyn uit de beginjaren zeventig het meest pakkend; Bless the Weather (1971, 2005 remaster) en Solid Air (1973, 2004 remaster) getuigen van een groot muzikaal genie. De bijna psychedelische, meeslepende folk nummers overspoelen als een muziekfontein en grijpen je op de B&W 805D direct. Het heeft me ademloos op de luisterstoel vastgehouden. En wat zijn die opnamen goed. De geremasterde versie klinkt zo fris en schoon, alsof het gisteren opgenomen is. Wie Martyn eens wil ontdekken kan ook eens kijken naar de dubbelaar “Anthology” met een verzameling van het oeuvre van Martyn. Zeer aanbevolen.

Grommende gitaren en nakende schoonheid

Ricky Lee JonesOok voor wat steviger rockmuziek is de B&W 805D een heerlijke partner. De mannen van ZZ Top staan bijna letterlijk in de huiskamer te spelen. De grommende gitaar van Billy Gibbons is prachtig gedefinieerd en vol aanwezig. Gewoon genieten.
Ook klein, fragiel werk als Ricky Lee Jones album ‘Naked Songs’ is erg mooi en de breekbare stem van Ricky Lee Jones staat recht voor me in de huiskamer. Naar gelang de tijd verstrijkt merk ik dat de 805D steeds beter in zijn vel komt te zitten. Deze luidspreker heeft echt even de tijd nodig om in te spelen en reken maar rustig op een maand of vier met intensieve belasting. Maar dan heeft u dan ook een prachtig klinkend stukje vakmanschap in huis.

Lees ook: Recensie B&W 805 Diamond speakers

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “Heerlijke luisteravonden met de B&W 805

  • Inderdaad een snoepje van een luidspreker. Erg duur (x2) vergeleken met zijn voorganger de 805s. Maar aangevuld met een goede (15 inch) sub echt een rivaal voor zijn grotere broers uit de serie.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.