Muziek

Georgie Fame: Cool Cat Blues

MI0001340984Georgie Fame is een Engelse rhythm and blues, jazz-zanger en keyboardspeler. Geboren als Clive Powel in 1943. Fame had een aantal grote hits in de jaren 60. Georgie Fame is met name bekend geworden door zijn eerste echte hit: Yeah Yeah. Dit nummer werd opgenomen door latin Jazz legende Mongo Santamaria. Fame zelf is eigenlijk nooit echt doorgebroken bij het grote publiek, maar heeft wel degelijk zijn stem en keyboard of liever gezegd, het fameuze Hammond B-3 orgel, laten horen bij gastmuzikanten en in zijn, niet onverdienstelijke, solo carrière. Tegenwoordig treedt Fame nog regelmatig op, samen met tijdgenoten als Van Morrison en Bill Wyman.

Cool Cat Blues

Georgie Fame - Cool Cat BluesVandaag ligt er dan ook een heerlijk album van Georgie Fame onder de naald: Cool Cat Blues. Het album ‘Cool Cat Blues’ is een verzameling van Blues, Jazz en R&B invloeden en is ‘live ‘ opgenomen in de studio. De meeste tracks zijn er in één keer opgezet zonder overdubs en volledig verder bewerkt in het analoge domein. Deze manier van opnemen zie je heden ten dage steeds minder en vraagt het uiterste van de muzikanten. Voor veel hedendaagse muziekmakers is dit vaak veel te tijdrovend en kostbaar.

Het geeft het album wel een heerlijk ‘erbij zijn’ gevoel mee. Fame heeft dan ook niet de minste muzikanten om hem heen verzameld. Namen als Steve Gadd, Robben Ford, Richard Tee, Ralph MacDonald en Hugh McCracken zijn muzikanten, die hun sporen in de muziek ruimschoots verdiend hebben en stuk voor stuk (studio) muzikanten van wereldklasse zijn.

Moondance

Naast eigen nummers zingt Fame nog wat covers. Zoals het fantastische ‘Moondance‘ van Van Morrison, waar hij vocaal wordt bijgestaan door Van the Man zelf. Uiteraard ontbreekt het meeslepende Yeah Yeah niet op dit album. Dit nummer is uitgevoerd in een heerlijke ‘slowed down’ versie. Als je van Van Morrison, Peggy Lee, Brother Ray, Mose Allison of Hoagy Carmichael houdt, om er een paar te noemen, dan is dit album helemaal in je straatje. Ken je het niet, dan is het zeker de moeite waard om dit album eens te gaan ontdekken.

Ingetogen remaster

Pure Pleasure RecordsCool Cat Blues is opgenomen en gemixed in New York in 1990 door James Farber bij Skyline. Voor deze uitgave op Pure Pleasure Records was de remastering in handen van Sean Magee in de Abbey Road Studio’s. Ik heb nu een aantal albums op het Pure Pleasure label thuis en ik moet zeggen dat al deze albums albums toch van bijzondere klasse zijn. Het klinkt naar mijn gevoel allemaal wat ingetogen en ‘spettert’ niet uit de luidsprekers, maar het klinkt heel natuurlijk en zeer plezierig om naar te luisteren.

Cool Cat Blues staat op 2 x 180 gram vinylplaten
Label: Pure Pleasure Records PPAN009
Voor meer informatie: Happy Sad Records

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.