Electronica #2: Polynation – Igneous
Ik begin deze serie in Nederland met het album Igneous van Polynation. Want als het om elektronische muziek gaat staat ons kikkerlandje zeker op de kaart. Oud VPRO DJ Roosmarijn Reijmer omschreef de muziek van het duo ooit als “warme bad techno”. Een warm bad is het zeker, maar het is veel meer dan techno.

Polynation
De muziek van Polynation ontspruit uit de creatieve breinen van drummer, producer en grafisch ontwerper Hessel Stuut, en toetsenman, sounddesigner en producer Stijn Hosman. Stuut is ook verantwoordelijk voor het fraaie artwork van hun albums.
Om de muziek te omschrijven kun je het beste teruggaan naar de titel van hun debuut EP Allogamy uit 2015. Allogamy is een manier van kruisbestuiven waardoor nieuwe plantenrassen ontstaan.
De muziek van Stuut en Hosman is het resultaat van een kruisbestuiving met als ingrediënten sfeervolle elektronica, ambient, wereldmuziek en techno. Met akoestisch slagwerk als karakteristiek element.

Live
Ook live willen ze zich onderscheiden. Veel elektronische muziek is live nogal statisch en het is vaak onduidelijk of er überhaupt wel live gespeeld wordt. Polynation live is dynamiek en passie. Door live te spelen en dat ook uit te stralen.
Toen ik voor het eerst hun debuut EP beluisterde kreeg ik dat live gevoel ook. De muziek heeft inderdaad dat gevoel van een warm bad, en de passie en muzikaliteit is voelbaar. De combinatie van akoestisch slagwerk en elektronische muziek geeft het geheel een organisch gevoel. Iets wat niet veel artiesten in dit genre zo mooi voor elkaar krijgen.

Een nieuw album
Nu dus een 10 tracks tellend album die verkrijgbaar is als CD, download en dubbel LP. Hier in huize Aaij komt de muziek van de LP. Die overigens van zeer goede kwaliteit is. En natuurlijk komt de bijzondere hoes prachtig tot zijn recht.

Inspiratiebron
Ook op dit nieuwe album lijkt de natuur een belangrijke inspiratiebron te zijn. Zowel voor de muziek als de bijzondere hoes. ‘We hadden een soort post-apocalyptisch idee in ons hoofd van een natuurramp, met een hele stoet dieren die daarvoor vlucht en versteend raakt in die optocht,’ vertelt Hosman in een interview met 3 voor 12. ‘Maar die donkere kant van de natuurkrachten heeft ook iets moois en geeft vernieuwing.’
Muzikale vernieuwing
Muzikale vernieuwing wat mij betreft zeker. Het album is aanstekelijk en opzwepend, maar ook filmisch. Met het verhaal over de krachten van de natuur als inspiratie in gedachten zie je vanzelf bijpassende beelden voor je. De heerlijke samensmelting van stijlen maakt je steeds nieuwsgieriger omdat je bij elke luisterbeurt weer nieuwe dingen ontdekt. Ook de opbouw van het album is mooi. Je voelt een bepaalde spanning opbouwen. Kant drie van de de dubbel LP is wat mij betreft het mooiste deel. Het ambient rustpunt van het album, Interstice, straalt schoonheid uit maar met een donkere ondergrond. Animus lijkt de donkere natuur krachten naar voren te brengen. Een pulserende synthesizer met gedreven slagwerk geven een bijna broeierige sfeer. De melodielijn die net niet “out of tune” is maakt het geheel onheilspellend. Gevolgd door Lory, een door slagwerk en percussie gedomineerde track die als een oase klinkt na het donkere avontuur daarvoor.
Veel meer dan...
Zoals ik al zei het is echt veel meer dan techno en ik weet zeker dat het een grote groep muziekliefhebbers zal aanspreken. Zelf vind ik het echt een muzieksensatie van top niveau die een grote internationale doorbraak verdiend!
Het album is, net zoals hun zeer aan te raden debuut EP, uitgebracht op Atomnation het platenlabel van Pascal Terstappen, beter bekend als Applescal. Nu ik meerdere lp’s van het label in de kast heb staan kan ik wel zeggen dat ze garant staan voor uitstekende persingen! Het album is te koop via Bandcamp.
