Muziek

Een avondje Déjà vu: Crosby, Stills, Nash & Young

Op mijn verjaardag kreeg ik van mijn dochters een aardig cadeautje. Een concertkaartje voor een optreden van de band van Bertolf Lentink: Her Majesty. Een aardig cadeautje is echter een understatement, want het bleek een heerlijke avond vol muziek van weleer. Een regelrecht tribute aan vier grote muzikanten die met hun botsende ego’s voortdurend overhoop liggen, maar mede daardoor briljante muziek hebben gemaakt.Her Majesty 01-07-2016 021

Bertolf Lentink

Bertolf Lentink is een Nederlandse singer-song writer die na zijn opstap als gitarist bij Ilse de Lange een solo carrière is begonnen. Naast zijn solo werk heeft Bertolf zijn pijlen gericht op de grote klassieke albums uit het verleden. Beter gezegd: de bakermat van de hedendaagse muziek. Al eerder verzorgde hij een succesvolle tour met zijn band  Her Majesty,  een vertolking van het album Abbey Road van de Beatles. Nu dus het legendarische Déjà vu van Crosby. Stills, Nash & Young.

Her Majesty

Her Majesty bestaat uit een aantal enthousiaste doorgewinterde muzikanten.

Jelle Paulusma: zanger en multi instrumentalist en oprichter van de band Daryll-Ann
Bertolf Lentink: singer- songwriter en multi instrumentalist
Diederik Nomden: zanger-gitarist-toetsenist. Voorheen bandlid van Daryll Ann en Johan
Bauke Bakker: zang en drums. Een drummend zangtalent die in veel bands heeft gemusiceerd.
Dirk Schreuders: bas en zang. Docent muziek en muzikant in veel bands.Her Majesty 01-07-2016 004

Ik hoorde Her Majesty voor het eerst bij de Wereld Draait Door en was direct onder de indruk. Niet alleen de muziek van CSNY klinkt zoals het moet maar ook de meerstemmigheid is soms griezelig echt. Gisteren was het zover en ben ik met de hele familie naar Her Majesty in Metropool in Hengelo geweest. Het eerste wat mij opviel was dat de samenstelling van het publiek anders was dan ik gewend ben bij concertbezoeken.Her Majesty 01-07-2016 001 Normaal breng ik als concertbezoeker de gemiddelde leeftijd omhoog. In dit geval was dat anders. Nu waren de jonkies veruit in de minderheid en ook de aanwezigheid van mijn dochter en haar vriend mocht geen gewicht op de leeftijdsschaal leggen. Naast de aanwezigheid van veel grijze koppen, ouwe hippies en oudere jongeren,  werden er ook meerdere tuinstoelen, rollators en krukjes de zaal in gesleept om het wachten aangenamer of zelfs haalbaar te maken. Hier en daar een oudere dame met een fout rugzakje in de vorm van een beertje en naast mij werd zelfs een compleet haakwerk vervaardigd  tijdens het wachten op de muziek (serieus…)Her Majesty 01-07-2016 012 Is de zaal bij een ‘modern’ concert na een aantal minuten volgegooid met plastic drankbekers, hier niet. De bekers worden regelmatig netjes opgeruimd door de aanwezige dames in het publiek, die die rommel niet konden zien liggen. Ach, het zegt wel iets over onze generatie. Niets mis mee denk ik zo. Zijn we dan al zo oud geworden…. blijkbaar. Ik voelde af en toe een beetje schaamte bij de enkele jongeren die er in de zaal waren. Met name wanneer een onder invloed van alle opwinding en muzikale emotie achter in de zaal een kunstgebit hoorbaar klapperde. Maar hee, we zijn dan wel wat verder op de leeftijdsladder, maar wij hebben wel de muziek!!

Déjà vu van Crosby, Stills, Nash & Young

Het album Déjà vu uit 1970 heeft eigenlijk geen inleiding nodig. Het is het eerste gezamenlijke album van de heren David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash en buitenbeentje Neil Young.Schermafbeelding 2016-07-02 om 10.21.07CSNY Deja Vu

Solo zijn deze mannen hun roots altijd trouw gebleven en hebben allen zeer succesvolle carrières achter de rug. Het mooie van Déjà vu is dat het een album is waarbij de heren hun eigen solo nummers gezamenlijk uitvoeren. En juist dat zorgt voor een bijzondere synergie. De meerstemmigheid, de kwaliteit van de muzikanten, de botsende ego’s en de tijdgeest maken deze muziek als leerschool voor veel latere muzikanten. Ook nu nog worden veel muzikanten in spé geïnspireerd en gemotiveerd door de muziek van CSNY.

Het concert

De avondvullende show van Her Majesty is eenvoudig maar onderhoudend van opzet. Het begint met een aantal nummers uit de tijd van voordat de heren elkaar hebben leren kennen. Bus Stop van de Hollies, waar Graham Nash vandaan kwam. Een daverende uitvoering van Eight Miles High van David Crosby toen hij nog bij de Birds speelde en For What It’s Worth van Neil Young en Stephen Stills die samen de band Buffalo Springfield hadden gevormd. Met een projector werd de muzikale tijdsreis aangevuld met beelden en foto’s uit de tijd van CSNY. Na de vroege songs werd het gehele album van Déjà vu gespeeld met tussendoor een aantal leuke anekdotes over het ontstaan van de muziek en de nummers. Na kant A van Her Majesty 01-07-2016 006Déjà vu volgt er een echte pauze, waarna met verve kant B wordt doorgespeeld. Deze jongens hebben er echt plezier in. Als toegift worden er nog 2 nummers gespeeld. Volledig akoestisch wel te verstaan. Als eerste het wonderschone Find The Cost of Freedom. Het nummer waarmee CSNY hun shows ook altijd mee afsloten. Als laatste het prachtige Blackbird van de Beatles. Het nummer waarmee CSNY op het Woodstock festival in 1969 duidelijk maakten dat the Beatles, als grootste band ter wereld in die tijd,  daar eigenlijk niet mochten ontbreken. Al met al was het een zeer leuke en muzikaal heerlijke avond. Voor wie het ook wil meemaken, dat kan. De heren starten na de vakantie een nieuwe Déjà vu tour, met als eindbestemming Carré. Gaat dat zeker zien!!

Met dank aan Wouter Loeve van Nicepictures.nl voor het ter beschikking stellen van de mooie concertfoto’s.

En als laatste nog een stukje van het het prachtige slotnummer ’Find the Cost of Freedom’

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “Een avondje Déjà vu: Crosby, Stills, Nash & Young

  • Vorige week nog met een vriend het originele album gedraaid en besproken. Ik was ook bij dat concert in Metropool in Hengelo. Ge-wel-dig!! Leuke blog!

    Groet, Paul

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.