Dylan LeBlanc

beste singer/song writer van nederland logoSinger-song writers zijn ‘hot’ op dit moment. Gelukkig maar, het geeft weer wat meer hoop op betere, eerlijke en echte muziek in Nederland. De afgelopen jaren worden we dan ook gelukkig weer bediend met een toenemend aantal getalenteerde singer-song writers. Dat wil zeggen, ze krijgen weer meer media-  en muzikale aandacht. Ook op de Nederlandse televisie was er de afgelopen maanden een singer-song writer contest van behoorlijk niveau, waarin Douwe Bob Posthuma, er als beste singer/song writer, met de hoofdprijs er vandoor ging.

De beste singer-song writer van Nederland is een prima opgezette ‘wedstrijd’, al moet ik zeggen dat de jurering in mijn ogen ook wel weer een beetje gekleurd was. Ook al waren het in mijn ogen gerespecteerde, eigenwijze mensen die in de jury hun plek hadden gekregen (o.a. Giel Beelen, Gerard Ekdom en Sanne Hans), kreeg ik toch het gevoel dat er met twee maten gemeten werd. Enerzijds merk je dat de jury gaat voor de kwaliteiten, ‘het geraakt worden’. Anderzijds merk je de invloed van de man achter de touwtjes, de man met de ‘centen’, die alleen kijkt naar de commerciële haalbaarheid van een product. Een ongemakkelijke constructie die duidelijk voelbaar was.

Singer-song writers uit America

Amerika blijft echter het land bij uitstek voor het leveren van singer-song writers van hoge kwaliteit. Kijk alleen maar naar de vele Americana albums die daar wekelijks uitkomen. Natuurlijk zitten daar veel matige albums tussen, dat kan, gezien het aanbod, ook niet anders. De kunst is om de krenten uit de pap te halen en soms wordt je getipt over een opvallende artiest of album.
Twee jaar geleden kwam ik een jonge muzikant tegen, Dylan LeBlanc, met een heel aangenaam debuutalbum: Paupers Field. Nu heeft LeBlanc een nieuw album gemaakt, ‘Cast The Same Old Shadow’ en wordt het tijd om deze jonge muzikant eens voor te stellen.

Paupers Field

Dit is het debuutalbum van Dylan LeBlanc uit augustus 2010. Een destijds 20 jaar jonge muzikant uit uit Shreveport, Louisiana. Met zijn ‘country style’ liedjes over verloren liefdes, romantiek en de dood snijdt LeBlanc hier onderwerpen aan die niet echt bij zijn leeftijd passen. Toch maakt LeBlanc met zijn zang het allemaal geloofwaardig. De wat hese uithalen hebben een natuurlijk hoge ‘snik’ die blijft boeien. De mooie eigen stijl finger picking is boeiend. De muziek die Dylan LeBlanc maakt is niet gemaakt maar geloofwaardig. Duidelijk zijn wel zijn muzikale invloeden: Gram Parsons, Townes van Zandt en Neil Young. In onderstaande video een mooie opname van het nummer Emma Hartley.

Op het album ‘Paupers Field’ speelt ook Emmylou Harris een paar partijtjes mee en dat is toch wel een aardige bijkomstigheid. Maar dat is nog geen garantie voor het slagen van een album. Dit album moet groeien en elke keer dat ik het weer beluister vind ik het weer wat mooier. De prachtige steel gitaar neemt een prominente plaats in bij de arrangementen. Gewoon een lekker luisteralbum welke ik steeds meer ben gaan waarderen.

Cast The Same Old Shadow

Met zijn tweede album ‘Cast The Same Old Shadow’ laat Leblanc zien dat hij niet een eendaags vlieg is. Het album staat weer vol met mooie liedjes. Een beetje dromerig gezongen, een beetje laid back met een scheut liefde en romantiek. Wat in het eerste album zo’n mooie combinatie was, de akoestische gitaar, samen met de prachtige steel gitaar, wordt ook hier weer herhaald. Wel opvallend zijn de ‘aanwezige’ synthesizer partijen, die het dromerige van LeBlanc weer op een lichter niveau trekt. Het lijkt een onmogelijke combinatie te zijn, synthesizer met country, maar LeBlanc maakt het in de arrangementen toch weer kloppend. Al moet hij wel oppassen niet de bocht uit te vliegen, het is zeker niet een combinatie die je zou verwachten bij een country-singer-song writer album.

Uit het album Çast The Same Old Shadow’

Al met al is dit ook weer een album van niveau geworden. Een album om heerlijk op de bank, met een glas wijn, op je gemak te beluisteren. Tussen de vele singer-song writers die op dit moment steeds meer aandacht krijgen, is Dylan LeBlanc iemand die eruit springt en wat meer aandacht verdiend.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.