Dotan concertregistratie

Dotan 7layersHet is al weer een tijdje geleden dat ik voor dit concert de kaarten heb gekocht.
Destijds werd de Nederlandse singer-songwriter aangekondigd in de kleine zaal van het Metropool in Hengelo. In de tussentijd is de faam van Dotan gerezen en was de setting verhuisd naar de grote zaal. Inmiddels heeft de beste man ook al een paar keer  Paradiso vol gespeeld en is er enorm veel media aandacht geweest voor Dotan. Eergisteren werd het nummer ‘Home’ van het album 7layers uitgeroepen tot beste song van 2014.

7layers

Het album 7layers is al weer geruime tijd uit. Toen ik voor de eerste keer het nummer ‘Fall’ hoorde op radio 3 was ik verkocht. Het wat dromerige, melodieuze karakter van dit nummer ligt direct goed in het gehoor en maakte me nieuwsgierig naar meer. Daar wordt je ruimschoots van voorzien als je dit fijne album verder beluistert.Dotan 7layers Het staat vol met ingetogen nummers, die veelal rustig beginnen en langzaam naar een climax toe werken. De nummers worden gedragen door akoestische gitaar, ritmische trommels en mooie zangpartijen, waar veel gebruik gemaakt wordt van reverb en nagalm. Alles bij elkaar maakt het een heerlijk luisteralbum met prachtige zwevende liedjes met diepgang. Het is verkrijgbaar op cd en Lp. Uiteraard heb ik die laatste aangeschaft.

Concert in het poppodium Metropool Hengelo

Ik was zeer benieuwd hoe en of Dotan de sfeer van het studioalbum, in een live setting kon neerzetten. Het is best lastig om dergelijke kwetsbare nummers, geloofwaardig over te brengen. Dotan 7layersDotan heeft een vijftal muzikanten om zich heen verzameld. Vier mannen en één vrouw. Bijzonder om te zien en te horen is dat al deze mensen ook goed konden zingen. Daardoor creëer je een prachtige volle sound. De muziek leent zich uitstekend om ook te experimenteren en zorgt ervoor dat je de nummers mooi aan elkaar kunt knopen. Met een intro, wat erg veel leek op het intro van “Home” trapt Dotan af. Dotan-3
Als tweede nummer “Let The River In” vervolgt hij. Dat was aan de ene kant wel een beetje jammer. Ik vind dit nummer eigenlijk het mooiste nummer van het album en het was eigenlijk te vroeg om een dergelijk ingetogen nummer te zetten. Als je wat later daarmee begint, is de sfeer van de muziek een beetje neergezet en valt zo’n nummer veel beter. Wel moet ik zeggen dat de zaal zeer onrustig was. Er werd veel gepraat tijdens de nummers en stoorde enorm. Op de korte beeldregistratie hieronder kun je dat aan het einde ook duidelijk horen. Zeker bij deze muziek, waar soms de rust en de stilte in de muziekpartijen valt is het belangrijk dat er met aandacht geluisterd wordt. Het zijn volgens mij mensen die geen idee hebben naar welk concert ze gaan, een beetje bier drinken en doen alsof ze in een café zitten. Hoogst irritant. Maar goed. Het zij zo. De opname is niet zo heel lang, maar geeft  een beeld van de sfeer van het concert.

Een heerlijk concert

Dotan speelt veel nummers van het album 7Layers en een aantal nieuwe nummers.
Bij veel nummers hoor je duidelijk de psychedelische invloeden van de jaren ’60 en ’70. Soms had het ik het gevoel dat ik een klein beetje Pink Floyd hoorde. Heerlijk. Wat een fijn concert is dit.

dotan 7 layersEen persoonlijk album

7layers is een heel persoonlijk album en is geschreven met passie en liefde. Dat hoor je en dat voel je. Deze man is de muziek die hij maakt en wil het publiek dat graag laten ervaren. 7layers verwijst naar de zeven lagen waaruit de menselijke huid bestaat. Wanneer je laag voor laag afpelt, kom je bij de kern uit. Dat is de basis en de drijfveer van dit album. Dotan speelt dit titelnummer in zijn eentje, akoestisch, voor het publiek.
Ondanks de rumoerige zaal durfde hij het ook aan om zonder versterking in het midden van de zaal een nummer te spelen. Ik weet niet of ik dat zou hebben gedaan. Het vraagt uiterste stilte van het publiek en de zaal heeft een bepaalde sfeer nodig om dat te doen. Maar uiteindelijk was dat erg mooi en bijzonder. Het geeft ook aan, hoe dicht deze liedjes maker bij zijn publiek wil staan. Uiteraard sloot het concert af met een zinderende uitvoering van “Home”

Conclusie

Dotan kopieHet album 7Layers is een bijzonder mooi album met bijna allemaal zeer fraaie gevoelige en betoverende liedjes. Het blijft gewoon boeien zonder saai te worden. Ik kan het album zeker op vinyl aanraden. Er is veel zorg besteed aan de mastering  en 7Layers klinkt op vinyl dan ook weergaloos mooi.
Over het concert kan ik heel kort zijn. Dit is gewoon een concert waar je naar toe moet gaan. Erg mooi ingetogen en verzorgd. De energie en de sfeer die zo mooi op het album staan, krijgt Dotan zonder moeite op de stage gereproduceerd. Erg knap. Ik denk dat we nog veel kunnen verwachten van deze getalenteerde singer-song writer.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.