MuziekRecensie

DeLaurentis – Unica

Het is een heerlijk gevoel als je muziek voorbij hoort komen waarvan je meteen het idee hebt dat je écht een ontdekking hebt gedaan. Muziek die je pakt en meteen opzoek wil naar meer. Dat gebeurde een tijdje terug toen ik door de nieuwe releases van streamingdienst Qobuz aan het bladeren was en het album Unica van DeLaurentis aanklikte.

Eigen stijl

DeLaurentis is een Franse muzikante uit een gezin waar muziek een belangrijk onderdeel was van het dagelijks leven. Haar vader is Jazzpianist en ze studeerde aan het conservatorium. Ze begon haar eigen stijl te ontwikkelen door zich te verdiepen in moderne opname en productietechnieken waarbij haar stem, al dan niet gesampeld of door een vocoder gestuurd een belangrijk onderdeel is.

Laurie Anderson

Het album Unica is DeLaurentis’ debuut als we het over een compleet album hebben. Want er verschenen al eerder een paar singles en EP’s die haar samen met live optredens al een goede reputatie hadden opgeleverd.

 Toen modeontwerper Issey Miyake zijn team vroeg een artiest te vinden voor zijn lente en zomer modeshow van 2020, met het muzikale gedachtengoed van Laurie Anderson en van hetzelfde kaliber, was het DeLaurentis die de muziek mocht componeren en spelen tijdens de show. 

Foto: Dominique Gau

Het is overigens de moeite waard de registratie van deze verre van doorsnee modeshow eens te bekijken. 

Mens en Machine

Voor haar eerste album trok DeLaurentis zich letterlijk terug in haar studio en was ruim 2 jaar bezig met het creëren van haar digitale wederhelft: UNICA. Een album die ontstond door de samensmelting van, en nauwe samenwerking tussen, mens en machine.

En ondanks dat ze bijna alles maakt met Ableton Push hebben haar creaties toch een heel organisch gevoel. Ze gebruikt de knoppen op de interface niet alleen om voorgeprogrammeerde loops en samples te starten maar ook als een toetsenbord alsof ze achter de piano zit. 

Een mix van schoonheid

Ook kwamen er nieuwe inzichten en onverwachte wendingen van een bijzondere inspiratiebron. DeLaurentis maakte ook gebruik van kunstmatige intelligentie waarbij de computer op basis van een akkoordenschema of een melodie met ideeën voor harmonieën, klanken en structuur kwam.

Dit deed ze samen met Benoit Carré (SKYGGE) die al veel ervaring heeft op dit gebied. Door dit alles te combineren met haar fraaie stemgeluid, die vaak in veel laagjes is opgebouwd, ontstaat haar eigen stijl. Een mix van schoonheid, digitale precisie, analoge warmte en menselijkheid. Het resultaat van pionieren en laten inspireren. Traditioneel, toegankelijk, intrigerend, meeslepend en steeds weer verrassend.

Unica

Laurie Anderson is een duidelijke inspiratiebron, vooral als het gaat om het gebruik van haar stem als instrument, maar het is vooral haar muzikale denken en benadering waar de overeenkomsten zitten. Ook namen als Brian EnoRyuichi Sakamoto, en Oneothrix Point Never hebben zeker invloed op haar muziek gehad.

Het is een veelzijdig en afwisselend album maar vormt een mooi geheel. Melodisch, ritmisch en de muziek heeft ook vaak een sfeervol filmisch karakter.

In veertig minuten reis je door Unica’s wereld die begint met Life een nummer die begin dit jaar al als single uitkwam in vier verschillende versies. 

Met het a-capella begin en de mooie opbouw wordt de toon gezet qua sfeer. De reis gaat verder met Unica’s Cloud. Een zorgvuldig opgebouwde compositie die steeds toewerkt naar het refrein met prachtige synthesizerklanken. Delaurentis is in haar keuze voor klanken vrij traditioneel. Helemaal niet erg. Het geeft een vertrouwd gevoel en door de combinaties, harmonieën en productie zeer aantrekkelijk.

Als we verder gaan met de ontdekking van Unica’s wereld komen we eerst langs het wat donkere The rules of the game. Ze speelt met haar stemgeluid, afwisselend bewerkt en dan weer haar eigen natuurlijke klank. Verder gaat het met meer kunstig gemaakte nummers zoals Pegasus en The Singer.

Parels

Net over de helft komt het album even in muzikaal rustiger vaarwater met twee echte pareltjes. Het instrumentale Somewhere in between heeft een bijzondere sfeer door de soms ongewone overgangen en harmonieën. Het nummer werd bijna geheel gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. In de wonderschone ballad Even if I call you laat ze haar klassieke scholing op een eigentijdse manier horen waar synthesizers en samples de rol van de instrumenten in het orkest overnemen.

Pulsion

Jacques Loussier

Pulsion 2021 is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is een bewerking van Pulsion van de Franse jazzpianist Jacques Loussier. Ze heeft zijn werk leren kennen door de serie Play Bach albums die hij maakte, en die haar inspireerde klassieke stukken te bewerken. (Kom ik later op terug).

In de jaren 80 werd Pulsion gebruikt in een reclame voor het Franse elektriciteitsbedrijf EDF. 

Al zal het bij sommigen tijdens de eerste luisterbeurt bekend in de oren kunnen klinken want ook Eminem gebruikte ooit een sample uit dit nummer. Toen ze met haar vader over het nummer sprak begon hij spontaan de eerste noten van het nummer te zingen. Voor haar nog een extra motivatie om op haar manier een eigen bewerking te maken. De nieuwe versie is nu te horen in de nieuwe reclamecampagne van EDF. Op YouTube laat ze zien hoe het nummer tot stand kwam.

Het album eindigt filmisch melancholisch met Extra life. Een gedragen stuk muziek die zelfs associaties oproept met de grote Griekse meester Vangelis zonder hem echt te citeren. Een prachtig einde van een bijzondere muzikale reis.

Classical Variations Vol 1

Zoals ik in het begin al zei ging ik meteen opzoek naar meer. Een EP waar ze als een moderne Isoa Tomita een aantal klassieke thema’s bewerkte maakte ook een sterke indruk. Ze koos voor Franse componisten en vakkundig en creatief ging ze aan de gang met Satie’s Gymnopédie No1, Pvane van Fauré, Saint SaënsAquarium uit het Carnaval des animaux, en de Boléro van Ravel.

Nu wachten en hopen op volume 2.

Luisteren

Unica Qobuz | Tidal | Spotify

Classical Variations Vol1 Qobuz | Tidal | Spotify

Aquarium – “Fantasy Variation" [LIVE SESSION]

Live at Institut Du Monde Arabe

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.