Deep Purple Live in Zwolle

Zaterdag 19 oktober trad de Britse oerrock band Deep Purple op in de IJsselhallen in Zwolle. Het concert maakte deel uit van de tournee omtrent het nieuwste album Now What?! dat in april 2013 is verschenen. Het album is de lang verwachte opvolger van Rapture of the Deep uit 2005.

Deep Purple

Op Now What?! heeft Deep Purple zichzelf herontdekt. Onder leiding van producer Bob Ezrin (onder meer producer van albums van Pink Floyd, Alice Cooper, Kiss en Kansas) is een album tot stand gebracht dat de muzikaliteit van de leden van de band als uitgangspunt heeft gehad. Ezrin heeft de bandleden gevraagd de muziek te maken zoals ze dat live tijdens de vele improvisaties ook doen en dat heeft tot een uitstekend progressief nieuw album geleid dat in de internationale media zeer goed is ontvangen. Het blijft toch een beetje een raadsel waarom de Nederlandse radiostations totaal geen oor hebben voor deze band die al 45 jaar meedraait en met Now What?! hun beste album sinds Perfect Strangers uit 1984 hebben afgeleverd.

Now What?!

Tijdens de opnamesessies van Now What?! kregen de band leden het trieste nieuws te verwerken dat hun vriend en medeoprichter van Deep Purple, de voormalige toetsenist van de band, Jon Lord was overleden. Het hele album is opgedragen aan Lord, die zich overigens al in 2002 uit de band had teruggetrokken om zich te richten op andere, meer klassiek georiënteerde muziek.

Deep Purple Live in Zwolle 2013 (1)Het nummer Above and Beyond is in zijn speciaal aan Jon Lord opgedragen, de tekst “Souls having touched are forever entwined” zijn woorden geweest die Lord tegen zanger en tekstschrijver Ian Gillan heeft gezegd.

Jon Lord is in 2002 opgevolgd door toetsenvirtuoos Don Airey die een lange track-record in de rockgeschiedenis heeft. Zo is hij te horen op albums van Black Sabbath, Rainbow, Jethro Tull en zelfs songfestival winnaars Katrina and the Waves. Samen met gitarist Steve Morse doen zij de duels tussen wijlen Jon Lord en gitaargod Ritchie Blackmore eer aan en meer dan dat. Zij zorgden op het nieuwe album voor een fris geluid dat onmiskenbaar klinkt als Deep Purple, maar een Deep Purple van de 21e eeuw, met een goede blik terug op de glorietijd, begin jaren ’70. Steve Morse is inmiddels al 20 jaar een vast lid van de groep en heeft daarmee al meer kilometers op de teller van Deep Purple staan dan enfant terrible Ritchie Blackmore die door velen nog steeds wordt gezien als dé gitarist van de band.

De ritmetandem Roger Glover (basgitaar) en Ian Paice (drums) draait zoals ze dat al ruim 40 jaar doen. De teksten van Ian Gillan en Roger Glover hebben van Now What ?! een goed album gemaakt.

Live in Jap…eh…Zwolle!

Deep Purple Live in Zwolle 2013 (2)Op 19 oktober deed de band zoals gezegd Nederland aan. Een wat vreemde locatie, de IJsselhallen in Zwolle. Voor mij nogal ver weg, maar omdat ik al sinds 2006 niet meer naar een Deep Purple concert was geweest heb ik toch een kaartje besteld. De concerten die in de tussenliggende periode zijn gegeven heb ik niet meer bezocht, puur omdat door het uitblijven van het nieuwe album de concerten alleen maar bestonden uit bekend werk uit de jaren 70 en een enkel nummer uit de jaren 80 en 90.

Volgens mij zou een band van dit kaliber in de Heineken Music Hall of in Ahoy meer bezoekers trekken, de IJsselhallen waren verre van uitverkocht.

Achter een doek met de afbeelding van de hoes van Now What?! begonnen de krasse knarren van Deep Purple met “Après Vous”, een nummer van het nieuwe album. Een lekker swingend nummer met een stevige riff waardoor je meteen bij de les bent. In vergelijking met het voorprogramma valt de geluidskwaliteit direct op. Toch is zanger Ian Gillan niet goed te verstaan tijdens het eerste nummer en het tweede nummer Into the Fire van het oer-purple album In Rock. Voor Gillan maar goed ook, want hij was bij het tweede nummer de tekst even helemaal kwijt. Bij het laatste couplet begon hij met de tweede zin, waardoor het qua timing even scheef leek te lopen voor de overige leden van de band.

Met hun uitmuntende muzikaliteit was dat foutje overigens snel gladgestreken. Het volgende nummer was ook van In Rock; Hard Lovin’ man. Ik had het nog nooit live gehoord, deze uitvoering smaakte naar meer. Ook hier had Gillan wat speciaals met tekst, maar deze keer was dat opzettelijk. De tekst over een man die op een wilde manier de liefde bedrijft leek meer aangepast op de leeftijd van de inmiddels 68 jarige zanger.

Deep Purple Live in Zwolle 2013 (4)De set werd vervolgd met “Vincent Price”, opnieuw een nummer van Now What?! Vincent Price gaat over de horror films die de bandleden als jongens in de jaren 50 en 60 bekeken. Heerlijk zwaar aangezet op de toetsen en met een vriendelijke duistere ondertoon (It feels so good to be afraid…Vincent Price is back again!) Hierna opnieuw een klassieker, Strange Kind of Woman, destijds alleen uitgebracht op single rond de periode van het Fireball Album. Tikkeltje plichtmatig gespeeld. Ian Gillan kan helaas niet meer duelleren met ex-Purple gitarist Richie Blackmore, zoals hij dat in de jaren 70 deed.

 Save as PDF

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.