Muziek

De wereld op z’n Kop

Van Piekeren ​

Het is alweer vier jaar geleden dat ik schreef over Jan van Piekeren en zijn band. Ik was toen bij een heerlijk intiem optreden in de Parel van Zuilen in Utrecht. Vorig jaar verscheen het nieuwe album De wereld op z’n kop. Het wachten was op de LP. Door omstandigheden duurde dat langer dan verwacht. Maar eindelijk was het dan zover!

Koffietijd

“Ping…”, een berichtje op mijn telefoon van Johan Fransen, gitarist van de band. Of ik thuis ben. Jan en Johan waren in de buurt en hadden wel zin in een bakkie koffie. Enige tijd later stonden ze voor de deur met de LP in de hand! ​

Terwijl we genieten van de koffie gaat de LP op de platenspeler. Het was het wachten meer dan waard. Natuurlijk had ik digitaal al genoten van de muziek, maar op vinyl is het genieten 2.0. Een prachtig klinkende persing, en geen kraakje of ruis te bekennen.


Live

Als je, zoals ik, van Piekeren de laatste tijd live hebt horen spelen valt meteen op dat de LP net zo klinkt. Dat was ook precies de bedoeling, het album moest dezelfde sfeer hebben. Het gevoel alsof ze een concert geven in je huiskamer. Nou dat is geluk kan ik zeggen. De basis van de opnames werd in een paar dagen live opgenomen in de studio. En omdat gevoel nog meer kracht bij te zetten gebruikte Jan bijvoorbeeld zijn Shure SM58 microfoon die hij ook op het podium gebruikt. 

De band

Naast de karakteristieke stem en teksten van Jan van Piekeren en het virtuoze gitaarspel van Johan Fransen zijn daar nog Hans en Wouter die de ritmesectie vormen. Drummer Hans Boosma (Links op de foto) zou je kunnen kennen van Het Goede doel.  Hij verruilde zijn drumstel voor een cajon en heel veel percussie. Het maakt de muziek levendig tot funky als het moet. En speelt ook nog een moppie ukelele. Bassist Wouter Kroonenberg (rechts op de foto) doet veel meer dan alleen de lage noten verzorgen. Zijn melodische spel is een aanwinst voor de band.

Herkenning

Dat meerdere malen de band live gezien hebben heeft er ook toe geleid dat je meeste nummers van het album kent. Is dat erg? Nee, absoluut niet! Het is juist heerlijk om nu nummers als Tinderen, een bewerking van een nummer van Tom Waits, over hopelijk de allerlaatste date, Presidenten en Achter in de tuin bij elkaar te hebben.

​Make-over

Doordat de band zoveel samen speelde ontstonden er ook nieuwe versies van oude bekende nummers waarvan een aantal terecht een plaatsje hebben gekregen op deze plaat. Voorstraat, de titelsong van de gelijknamige VPRO serie over deze straat in Utrecht, kreeg een prachtige make-over. 

​Nu zijn wij aan de beurt is een nummer uit de tijd dat Jan en Johan nog samen speelden in de band Overlast. En tot slot de afsluiter van het album Blijf. Al een tranentrekker toen ik die voor het eerst hoorde op het debuutalbum De VerdiepingEn een nummer waar ik persoonlijk een bijzondere band mee heb. Uitgekleed tot de basis, met akoestische gitaar en zang, heeft het nog meer kracht gekregen. Het laat je in stilte overdenken wat voor moois je net gehoord hebt. Totdat de naald van je platenspeler je eraan herinnerd dat hij in de uitloopgroef beland is!

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

One thought on “De wereld op z’n Kop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.