De drie van… Simple Minds

Dick heeft al een aantal keer geschreven over bands waar het hoogtepunt van creativiteit ligt rond drie albums. En als ik door mijn eigen collectie ga ontdek ik steeds meer bands waarbij dat het geval is. Graag wil ik daar de Simple Minds aan toevoegen, een band die mij eind jaren 70 en begin 80 op een nieuw muzikaal spoor zette.

Simple MindsVoor een groot publiek begint de muziek van de Simple Minds bij het album New Gold Dream uit 1982. Ondanks dat de single Promised You a Miracle niet verder komt dan No.25 in de Nederlandse hitlijsten geeft het de band de bekendheid voor commercieel succes. Maar New Gold Dream was al het zesde album van de band en de meest creatieve periode was toen al voorbij.

Het begin

Zanger Jim Kerr en gitarist Charlie Burchill kennen elkaar al sinds hun achtste. Burchill is een geschoold muzikant die naast gitaar ook viool en saxofoon speelt. Kerr speelt keyboards maar zal deze later totaal opzij zetten. Het is 1977, in de hoogtij dagen van de punk, als ze door een zekere John Milarky gevraagd worden in een band te spelen. Kerr vraagt twee schoolvrienden om ook te komen spelen. Brian McGee op drums en Tony Donald op bas. De band gaat spelen als Johnny & The Self-Abusers in de punk scene van Glasgow. Op de dag dat de eerste single Saints and Sinners verschijnt gaat de band uit elkaar.

 

Doorstart

Kerr, Burchill en McGee besluiten door te gaan en een nieuwe bandnaam is al snel gevonden. Uit de tekst van Bowie’s Jean Genie komt Simple Minds. Tony Donald werkt tot de dag van vandaag als guitar-technician van Charlie Burchill. Als eerste komt toetsenman Mick MacNeil de band versterken gevolgd door de oud bassist van The Subs Derek Forbes. Het kwintet kan de studio in.

Simple Minds Live in a DayIn april 1979 verschijnt het eerste album van de Simple Minds. Life in a Day bestaat uit al bestaande songs met een poppy karakter. Kerr en Burchill schreven deze in de tijd tussen Johnny and the Self-Abusers en de Simple Minds.

De kritieken waren niet mals maar ondanks dat blijft het album 6 weken in de album lijsten rond hangen. Het titelstuk is ook hun eerste single en deze blijft steken op nummer 30 van de Engelse Tip Parade. De volgende single Chelsea Girl, een ode aan Nico en de Andy Warhol film Chelsea Girls, wordt niet eens gedraaid op de radio. Het nummer wordt wel een belangrijk onderdeel van de live act van de band in de volgende jaren.

Kakofonie

Simple Minds Real to Real CacophonyVoor het volgende album wordt duidelijk een andere weg ingeslagen. Real to Real Cacophony is veel donkerder, staat bol van experimenten en invloeden van andere muziekstijlen zoals Dub. Niet alleen met de instrumenten wordt veel geëxperimenteerd, ook Jim Kerr laat een andere kant van zich horen.

Een nummer als Veldt is een aaneenschakeling van klanken, dierengeluiden en ritme met Kerr die kreten roept zonder een duidelijke tekstuele samenhang. Zijn stem evolueert ook steeds meer naar de klank die we nu zo goed kennen. De kritieken zijn lovend maar het succes blijft uit. Het album is een beetje rommelig, de band is nog duidelijk zoekende!

Simple Minds ontdekken de studio en deze wordt gebruikt als extra gereedschap voor het nieuwe album. Er ontstaat een sound die de band in drieën verdeeld. De basis is een pompende ritme sectie. Brian MacGee en Derek Forbes zetten opzwepende ritmes neer, die ook subtiel kunnen zijn en soms bijna hypnotiserend. Wisselende en vreemde maatsoorten worden niet geschuwd.

Toetsenman MacNeil heeft een dubbelrol. Het veelvuldige gebruik van sequencers draagt bij aan het ritmische karakter. Ook zet hij samen met Charlie Burchill een landschap aan geluid neer en wordt in het ritme een vreemde maatsoort niet ontweken. In de melodieën worden regelmatig dissonanten gebruikt. Kerr zijn zangstem is veel nadrukkelijker een onderdeel van de compositie.

Dansen met de Keizer…

Simple Minds Empires and DanceIn september 1980 was het zover. Empires and Dance ligt in de winkel. Ik weet nog goed hoe de verrassing was toen de eerste noten uit mijn Jamo boxen klonken. In retrospect was het album zijn tijd ver vooruit, menig artiest/producer zou heden ten dage nog een hoop kunnen leren van dit album. Zonder nou echt een dance album te zijn (volgens mij bestond die term nog niet eens als muziekstijl) doet elk nummer iets met je. Stil zitten is onmogelijk. Vooral de 7 minuten durende This fear of Gods, Capitol city en Constantinople line grijpen je echt bij de lurven! Platenmaatschappij Arista brengt vanaf het begin het album in kleine hoeveelheden op de mark. Tot de CD release is het uitermate moeilijk het album te pakken te krijgen.

Tweeling

Simple Minds Sons and FascinationIn de lente en zomer van 1981 zitten de Simple Minds, samen met Multi instrumentalist Steve Hillage als producer, weer in de studio. De sessies werpen hun vruchten af en er is veel goed materiaal. In september doen ze iets wat, zover ik kan nagaan, nog nooit eerder gebeurd is. Sons and Facination en Sister Feelings Call zijn twee aparte albums die op dezelfde dag worden uitgebracht. Maar als de eerste persingen zijn uitverkocht word het een dubbel album. Op CD verschijnt eerst alleen Sons and Facination en pas later staat er op de hoes “including Sister Feelings Call”. Helaas zijn twee nummers weggelaten!

Simple Minds Sister Feelings CallDuidelijk is te horen dat beide albums uit de zelfde opname sessie komen. De ritme sectie is nog steeds de basis. Pompend en opzwepend! Hoewel er duidelijk overeenkomsten zijn met zijn voorganger zijn er ook verschillen. Beide albums zijn veel melodischer. Zoals het instrumentale Theme for Great Cities. Gebouwd rond een simpel ritme van drums, bas en een slag gitaar met een simpele melodielijn op de synthesizer. Maar evolueert naar een prachtig samenspel tussen keyboards en gitaar in een sfeer die je midden in de grote stad plaatst.

Doordat de single Love Song een redelijk succes is wordt het drukker. Veel live spelen, televisie optredens, en interviews. Drummer Brian MacGee vind het teveel worden en besluit te stoppen zodat hij meer tijd heeft voor familie en vrienden.

Probleem

Nou stuit ik op een klein probleem. De serie heet “De drie van..”, en wat mij betreft heb ik die gehad. Maar volgens de huidige Simple Minds discografie zijn de laatste twee nu één album geworden. Voor mij blijven het er twee! Ik moest ze indertijd allebei apart kopen. Gewoon 24 gulden 95 per stuk!

Simple Minds New Gold Dream (81-82-83-84)Nou zullen vele zeggen dat de opvolger New Gold Dream ook heel mooi is. Heb je er toch drie! Het is een heel mooi album maar heeft niet de passie van de (drie) voorgangers.

Door het vertrek van McGee is die magische ritme sectie niet meer compleet. Op New Gold Dream word met drie verschillende drummers gewerkt. Nog steeds strak maar niet meer zo pompend en opzwepend. De sound is glad gestreken en past geheel in de eighties. Het ruige randje is verdwenen.

In 1984 doen de mannen een verwoede poging dat ruige terug te brengen. Sparkle in the Rain moet rocken volgens Kerr. De twee singles Up on the Catwalk en Waterfront doen het aardig maar de rest van het album valt tegen.

Ook Derek Forbes besluit te stoppen. En mag ik dan zo vrij zijn om te zeggen dat ik het over de rest van de carrière van de Simple Minds niet meer wil hebben. Commercieel, saai en zelfs aanstellerig! MacGee en Forbes spelen nog jaren samen in de live band van Propaganda.

 

Tegen beter weten in…

In 1985 ga ik met een aantal medebewoners van de flat waar ik woon tegen beter weten in naar Ahoy om de Simple Minds live te zien. We hadden mazzel dat we getrakteerd werden op een legendarisch optreden van de Waterboys in het voorprogramma. Ook live weten Simple Minds het niet meer waar te maken. We krijgen alleen een slappe versie van Love song uit die mooie begintijd.

Simple Minds BoxsetVoor een ieder die wil kennis maken met die mooie begin periode van de Simple Minds kan ik de vorig jaar verschenen Box-Set X5 van harte aanbevelen. Hoewel weer word uitgegaan van 5 albums bestaat de set wel uit 6 CD’s.

Elk album is voorzien van een aantal leuke bonus tracks. En daarbij zijn ze op fraaie wijze geremastered en klinken echt heel goed, zeg ik als vinyl liefhebber die alle deze albums op die mooie zwarte schijven heeft.

Ook verschijnt er een live dubbel CD van de tour die naar aanleiding van deze box plaats vindt. Deze valt erg tegen. Uit nostalgie is het in eerste instantie leuk dat ze die nummers weer spelen. Maar het is een schim van hoe het 30 jaar geleden klonk. Er mist wat. Inderdaad, de drive!

Simple Minds 2013

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

One thought on “De drie van… Simple Minds

 • 02 november 2013 om 19:07
  Permalink

  Hallo Evert,
  Dank voor je verhaal. Als echt kind van de eighties ken ik Simple Minds vanaf New Gold Dream, eigenlijk de hit daarna Don’t you (forget about me).Iik denk dat dat ook he bekendste materiaal heeft opgeleverd.

  Ik zal de albums voor deze periode eens (her) beluisteren, die periode heb ik niet zo bewust mee gemaakt…

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.