Muziek

De 3 van… The Bee Gees

De Eighties

BeeGees Living EyesDat de broers drie jaar later echter met een zo sterk album als ‘Living Eyes’ zouden komen, gemaakt door hetzelfde team, geweldig. En verdwenen zijn de disco invloeden. Een album op het kruispunt van hun carrière, maar het had evengoed de zwanenzang van de Bee Gees kunnen zijn.

Dan was ‘Livin Eyes’ misschien geworden wat ‘Abbey Road’ voor de Beatles is: nog één keer alles uit de kast en we halen het beste wat nog in ons hebben naar boven op deze plaat’.

 

 

Door wederom gedoe met rechten (He’s a Liar!) en andere dingen die de kwaliteit van muziek nooit ten goede komen heeft ‘Living Eyes’ te lijden onder een krakkemikkige promotiecampagne. Maar maak niet de vergissing dit album over het hoofd te zien, veel beter dan dit hebben de broers niet gemaakt, wel veel beroerdere dingen in de jaren hierna.

The Nineties

BeeGees Size isn't Everyting‘Size isn’t Everything’ is zonder meer een blijver. Groter kan het contrast met de matige tot ronduit slechte voorgangers haast niet zijn. Schimmen van ‘Living Eyes’ klinken door, de songs zijn met veel meer rust uitgewerkt en de dunne schriele sound van de drie voorgangers heeft plaats gemaakt voor een voluptueus geluid met soms afgronddiep laag. Size hoort bij mijn rijtje echte Bee Gees waardige albums. Aanrader!

En in het nieuwe Millennium

‘One Night Only’, het live album, lijkt een handig tussendoortje, maar is een regelrechte aanrader. Het spelplezier spat uit de luidsprekers. En met al die BG klassiekers op een rij is het album een feest der herkenning én een feestje voor het oor. Hele mooie groots opgezette productie. Ook de in de special edition bijgeleverde concert DVD is de moeite waard. Als je hiervan niet in een goede stemming raakt zal alleen professionele begeleiding je nog een eventuele uitkomst bieden, vrees ik.

BeeGees This is Where I Came InJa, en dan is daar de echte zwanenzang: ‘This is Where I Came in’. Ik kan niet anders zeggen dat dit toch wel een heerlijk album is. De opnamekwaliteit is ook weer helemaal in orde.

Geen ‘ De 3 van’ maar de ‘2 x 3 van’ de Bee Gees is gezien de lange carrière wel op zijn plek hier.

Als ik met het mes op de borst moet kiezen dan zijn ze dit:

Idea
Odessa
Main Course
Spirits Having Flown
Living Eyes
Size isn’t Everything

BeeGees Number OnesWil je één album van de Bee Gees in je collectie? Kijk dan eens naar de voortreffelijke Rhino release ‘Number One’s’

De meest complete en in mijn ogen mooiste compilatie is de 4 cd box is uit 1990: ‘Tales from the Brothers Gibb’, waarop je ook de ‘single only’ en zeldzame b-kantjes van de jaren 60 singles in een mooie kwaliteit vind. Naast hoogtepunten uit de solo uitspattingen van de mannen. Alles in chronologische volgorde.

 

 

Bee Gees–Massachusetts
Turn of the Century…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

8 thoughts on “De 3 van… The Bee Gees

 • Dit verhaal heb ik met plezier gelezen. Ik moet zeggen dat ik zelf het album 2 years on ook niet te versmaden vind. Juist omdat dit het album is waar Robin weer in genade werd aangenomen na zijn solo uitstapje. Maar het album dat het vaakst opzet is toch wel Living Eyes. Behalve dat deze geweldig klinkt, staat er geen enkele zwakke compositie op.

  Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Ik had lange tijd de indruk dat je in het niets verdwenen was tot ik op de website een link zag.
  Als Bee Gees fan van het eerste uur heb ik ook van de documentaire genoten en deze op mijn DVD recorder opgenomen. Past mooi bij de andere DVD’s van de Bee Gees. Zelf heb ik ook nog de geluidsopnamen van hun optreden in het Grand Gala Du Disque. Alhoewel het hoog in één kanaal door een vervuilde opnamekop afwezig lijkt te zijn is dit een mooi document. Je hebt een mooi overzicht van de uitgebrachte platen gegeven. Ik neem aan dat jij de jubileum uitgave van Odessa , waaronder de vele studio sessies, ook in je bezit hebt.

  Dick, bij mijn Lencolamp is de kwikschakelaar gesneuveld. Ik ben op internet gaan zoeken maar kan nergens een vervangende kwikschakelaar vinden die 230V/7W aan kan. Heb jij misschien een idee waar ik nog passende kwikschakelaar kan vinden? Ik hoor graag van je.

  Rob Blom

  Beantwoorden
 • Ha Rob,
  Zeker, de luxe Odessa box is een must voor iedere Bee Gees fan, evenals de geweldig mooie box met remasters van de eerste drie albums, in stereo en mono mixen, en veel bonusmateriaal. Hopelijk gaat Rhino nog eens verder met dergelijk mooie releases van de albums na Odessa. De eerste drie jaren 60 albums zijn overigens ook op vinyl verkrijgbaar.

  Ik heb geen idee waar je een kwikschakelaar voor een Lenco lamp vandaan moet halen. Zijn die kwik gevulde dingen eigenlijk nog wel te koop? Of liever gezegd: mogen die dingen nog wel verkocht worden…:-)

  Beantwoorden
 • Hoi Dick
  Ik ga me na je verhaal toch maar eens verdiepen in het oudere werk van deze heren. Het enige wat ik in de platenkast heb staan is saturday night fever!

  Beantwoorden
 • Ha Dick,
  Beetje late reactie maar ken je de 45 toeren singel van Maurice Gibb? Hij heet Railroad en ook heeft Robin Gibb nog een mooie single gemaakt na de 2 grotere hits. August october. Als je van dit genre houd dan vind je deze waarschijnlijk ook goed.
  Groet,
  Hans v P

  Beantwoorden
  • Ha Hans,

   Jazeker, die zijn gemaakt in de twee jaar dat het rammelde tussen de broers. Railroad van Maurice is overigens geen verkeerd nummer. One Million Years en August October zijn ook prima songs. De eerste staat niet op de originele release van Robin’s Reign, wel op de heruitgave.

   Beantwoorden
 • Mooi verhaal Dick

  Ook ik ben een Bee Gees fan, op de LTS leerde ik Jan kennen, Jan had en heeft een uitgesproken smaak waar het muziek betreft, heel anders dan mijn oudere zussen hadden in die tijd want ik vond dat herrie, dankzij Jan leerde ik de Bee Gees kennen maar ook Olivia Newton-John, Carpenters, Donna Summer, Diana Ross, Samantha Sang, Electric Light Orchestra (ELO) en Yes.

  Menig keer heb ik bij hem boven op z’n kamer gezeten om met hem die platen te draaien, het zijn mooie herinneringen aan die tijd waar we het nog wel eens over hebben want we zijn na 40 jaar nog steeds vrienden, dankzij Jan kreeg mijn muziekhobby een boost waar ik hem nog steeds dankbaar voor ben.

  Evenals de vriendschap zijn alle genoemde artiesten in mijn collectie gebleven, van de Bee Gees vind ik Odessa, Spirits having flown en Living eyes nog steeds de beste albums.

  Dat de gebroeders Gibb werkelijk prachtige muziek hebben gemaakt, niet allen voor zichzelf maar ook voor vele andere artiesten geeft al aan dat zij werkelijk groots waren.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.