De 3 van… The Bee Gees
De drie van…
Mijn eerste plaatje was een singletje van de Bee Gees, in 1968 gekocht van mijn opgespaarde zakgeld: ‘I’ve Gotta Get a Message to You’. Ik heb ‘m nog steeds. Vraag alleen in wat voor conditie… De voor en achterkant ‘Kitty Can’ zijn com-pleet grijsgedraaid op het Telefunken draaitafeltje dat mijn pa in een opwelling bij een plaatselijke veiling heeft gescoord. Tot afgrijzen van mijn ma ‘hoe kun je nu zoveel geld aan zoiets uitgeven’, het ging immers wel om een heftig bedrag van een paar tientjes, in een tijd dat de dubbeltjes nog vele keren omgedraaid werden voor ze daadwerkelijk werden uitgegeven.
Ik had daar in mijn jeugdige onschuld gelukkig nog weinig weet van maar was wel zo trots als een aap met zeven lullen op ‘ons platenspelertje’ die werd aangesloten op de Philips buizenradio. De radio staat nog steeds op mijn hobbykamer en doet het nog prima, 45 jaar jong. Als we het toch over duurzaam produceren hebben… Het was een voor die dagen vrij compacte tafelradio, met een wat moderner design, een beetje de buizenvoorloper van de populaire Tivoli radio. In ieder geval was de aanschaf van de simpele platenspeler, met het in die dagen bekende kristal elementje met draaibare saffieren naaldjes cruciaal voor mijn verdere muzikale ontwikkeling.
Jumbo
Het blijft natuurlijk niet bij dat ene plaatje. Het daarna bij elkaar geschraapte tweede vinylschijfje was, hoe kan het anders, ook een Bee Gees plaatje: ‘Jumbo’, waarvan de b-kant al snel favoriet wordt: ‘The Singer Sang His Song’. Ook nu nog vreselijk goede songs. De drie broers zitten op een creatieve wolk die zelfs in die gouden eeuw van de popmuziek opvalt. Mocht je ‘m in huis hebben, draai ‘Bee Gees Greatest Hits’, die met de gele hoes, nog maar een keer. De vinyl compilatie is miljoenen keer over de toonbank gegaan, de kans dat je deze nog ergens op LP hebt is niet ondenkbaar. De Polydor persingen zijn ook van uitstekende kwaliteit.
Mijn favoriete Bee Gees albums?
Smaak is persoonlijk, maar wat zou ik nou aanraden aan een man of vrouw die nog nooit iets gehoord heeft van de Bee Gees of zich er nooit in verdiept heeft.
Mijn ‘gouden’ regel dat hét momentum van een band zich vaak rond een drietal albums afspeelt gaat niet helemaal op voor een groep die ruim vier decennia in de eredivisie van de populaire muziek heeft gespeeld en waarvan de muziek tot op vandaag dagelijks op de radio te horen is. Daarvoor zijn de verschillende periodes ook te divers, hoewel het altijd overduidelijk Bee Gees muziek is.
In de Sixties
In de jaren zestig zijn er zes albums gemaakt, tenminste, als we de Australië tijd niet meerekenen, die eigenlijk allemaal de moeite waard zijn om eens op de draaitafel/ cd-speler/ streamer te luisteren, zelfs de laatste ‘Cucumber Castle, die zonder Robin gemaakt is, waar Barry’s liefde voor country naar voren komt, is te leuk om links te laten liggen.
De piek ligt voor mij bij de albums Idea en ‘Odessa’, beide eigenlijk tijdloze klassiekers.
De Seventies
De albums in de eerste helft van de jaren zeventig zijn eigenlijk best OK, maar kabbelen een beetje aan. Daar moet je niet mee beginnen bij de ontdekkingstocht. ‘2 Years On’ en ‘Trafalger’ zijn prima albums, ‘To Whom It May Concern’ is de moeite van het ontdekken ook waard, het zou je zomaar eens kunnen verbazen…
Het overgangsalbum ‘Mr. Natural’, de eerste samenwerking met Arif Mardin is wat dat betreft een flinke sprong voorwaarts. Verrassend wordt er afgetrapt met een onvervalste late night ballad, waarna de boel langzaam in een stroomversnelling raakt in het meesterlijke ‘Throw a Penny’ en ‘Down the Road, waarin Maurice weer de Mellotron beroerd. Heerlijk! In de song ‘Dogs’ hoort de oplettende luisteraar de eerste sporen van de later roemruchte falcetto samenzang. Een voortreffelijk klinkend album overigens.
Opvolger ‘Main Coarse’ is verplichte kost voor de Bee Gees liefhebber. ‘Jive Talking’ neemt het nieuwe album op sleeptouw naar een nieuwe succesperiode. ‘Nights on Broadway’ maakt definitief duidelijk dat de mannen terug zijn. Je vind zowel de oude vertrouwde ballads als lekkere R&B georiënteerde muziek op dit sterke album.
Hoewel grotendeels op de facet stemmen van de Gibb’s gevormd is het album na het overweldigende Saturday Night Fever succes, ‘Spirits Having Flows’ altijd één van mijn persoonlijke favorieten gebleven.
Het geweldige productieteam rond de Bee Gees met Albhy Galuten en Karl Richardson zorgt voor de rijke arrangementen die iedere song tot een juweeltje weet te smeden. Het album ademt een fantastische sfeer uit. Feelgood ten top.
Dit verhaal heb ik met plezier gelezen. Ik moet zeggen dat ik zelf het album 2 years on ook niet te versmaden vind. Juist omdat dit het album is waar Robin weer in genade werd aangenomen na zijn solo uitstapje. Maar het album dat het vaakst opzet is toch wel Living Eyes. Behalve dat deze geweldig klinkt, staat er geen enkele zwakke compositie op.
Beste Dick,
Ik had lange tijd de indruk dat je in het niets verdwenen was tot ik op de website een link zag.
Als Bee Gees fan van het eerste uur heb ik ook van de documentaire genoten en deze op mijn DVD recorder opgenomen. Past mooi bij de andere DVD’s van de Bee Gees. Zelf heb ik ook nog de geluidsopnamen van hun optreden in het Grand Gala Du Disque. Alhoewel het hoog in één kanaal door een vervuilde opnamekop afwezig lijkt te zijn is dit een mooi document. Je hebt een mooi overzicht van de uitgebrachte platen gegeven. Ik neem aan dat jij de jubileum uitgave van Odessa , waaronder de vele studio sessies, ook in je bezit hebt.
Dick, bij mijn Lencolamp is de kwikschakelaar gesneuveld. Ik ben op internet gaan zoeken maar kan nergens een vervangende kwikschakelaar vinden die 230V/7W aan kan. Heb jij misschien een idee waar ik nog passende kwikschakelaar kan vinden? Ik hoor graag van je.
Rob Blom
Ha Rob,
Zeker, de luxe Odessa box is een must voor iedere Bee Gees fan, evenals de geweldig mooie box met remasters van de eerste drie albums, in stereo en mono mixen, en veel bonusmateriaal. Hopelijk gaat Rhino nog eens verder met dergelijk mooie releases van de albums na Odessa. De eerste drie jaren 60 albums zijn overigens ook op vinyl verkrijgbaar.
Ik heb geen idee waar je een kwikschakelaar voor een Lenco lamp vandaan moet halen. Zijn die kwik gevulde dingen eigenlijk nog wel te koop? Of liever gezegd: mogen die dingen nog wel verkocht worden…:-)
Hoi Dick
Ik ga me na je verhaal toch maar eens verdiepen in het oudere werk van deze heren. Het enige wat ik in de platenkast heb staan is saturday night fever!
Dan is er nog het één en ander in te halen Evert…:-)
Ha Dick,
Beetje late reactie maar ken je de 45 toeren singel van Maurice Gibb? Hij heet Railroad en ook heeft Robin Gibb nog een mooie single gemaakt na de 2 grotere hits. August october. Als je van dit genre houd dan vind je deze waarschijnlijk ook goed.
Groet,
Hans v P
Ha Hans,
Jazeker, die zijn gemaakt in de twee jaar dat het rammelde tussen de broers. Railroad van Maurice is overigens geen verkeerd nummer. One Million Years en August October zijn ook prima songs. De eerste staat niet op de originele release van Robin’s Reign, wel op de heruitgave.
Mooi verhaal Dick
Ook ik ben een Bee Gees fan, op de LTS leerde ik Jan kennen, Jan had en heeft een uitgesproken smaak waar het muziek betreft, heel anders dan mijn oudere zussen hadden in die tijd want ik vond dat herrie, dankzij Jan leerde ik de Bee Gees kennen maar ook Olivia Newton-John, Carpenters, Donna Summer, Diana Ross, Samantha Sang, Electric Light Orchestra (ELO) en Yes.
Menig keer heb ik bij hem boven op z’n kamer gezeten om met hem die platen te draaien, het zijn mooie herinneringen aan die tijd waar we het nog wel eens over hebben want we zijn na 40 jaar nog steeds vrienden, dankzij Jan kreeg mijn muziekhobby een boost waar ik hem nog steeds dankbaar voor ben.
Evenals de vriendschap zijn alle genoemde artiesten in mijn collectie gebleven, van de Bee Gees vind ik Odessa, Spirits having flown en Living eyes nog steeds de beste albums.
Dat de gebroeders Gibb werkelijk prachtige muziek hebben gemaakt, niet allen voor zichzelf maar ook voor vele andere artiesten geeft al aan dat zij werkelijk groots waren.