Muziek

De 3 van… The Bee Gees

Weer richting afgrond…

Of de duvel er mee speelt, niet lang na de jaarwisseling van de seventies naar de killere jaren 80 is het over en uit met de disco sound. Het was ook wel een beetje veel van het goede, maar dat het zo snel over zou zijn en disco voortaan een besmet woord zou zijn was ook niet echt voorzien. Weer doet de decennium artiesten wissel regel zijn naam eer aan.

De Bee Gees hebben echter nog voldoende inspiratie en komen in 1981 zowaar met wat ik zelf één van hun allerbeste albums uit de rijke carrière vind: ‘Living Eyes’, waar de balans tussen de het lage stemgebruik en de falset weer terug is. Het album krijgt veel te weinig aandacht en blijft daarmee een beetje een ondergeschoven kindje in het repertoire. Living Eyes hoort hier in huis door de jaren heen tot de meest beluisterde albums uit mijn muziekbib.

Een album zonder zwakke punten met het bijna zeven minuten durende ‘Be Who You Are’ als fabuleuze afsluiter. Wie Living Eyes wel eens geluisterd heeft zal hierin gemakkelijk de opmaat naar een andere millionseller terug kunnen horen: ‘Guilty’ van Barbra Streisand… Hetzelfde team, dezelfde mooie arrangementen, alleen de lead is vervangen door Barbra en de teksten uiteraard meer op haar geschreven.

…en weer terug!

BeeGees ESPDaarna wordt het stil rond de Bee Gees en buiten het hier en daar produceren voor andere artiesten blijft het zelfs angstig stil. Zou het nu echt gedaan zijn?

Nou, nee dus… In 1986 staat plots het stampende ‘You Win Again’ in de hitlijsten, vergezeld door een nieuw album. Maar er is toch iets veranderd. De typische (nu erg gedateerd aandoende) jaren 80 sound doet de muziek weinig goeds. Er staan leuke songs op het album, maar het beklijft niet. Veel matig uitgewerkte songs afgewisseld met wat meer florissante dingen. Alleen voor de diehard verzamelaar die alles in de kast wil.

Opvolger ‘One’ is gemaakt op het verdriet van het heen gaan van de jongste broer Andy, wat, hoe lullig ook om te zeggen, in een beter album heeft geresulteerd. Rampspoed vormt in de regel voor een artiest nu eenmaal een veel betere inspiratiebron dan vrijheid, blijheid en te veel zon. Maar weer die verdomde jaren 80 sound, de typische goedkoop klinkende keyboardgeluidjes, die op zo veel platen uit die tijd te horen is, de drums uit een doosje, het doet de muziek, hoe goed het songmateriaal in potentie ook is, weinig goeds.

Tergend

BeeGees High CivilizationMaar het kan nog erger: ‘High Civilization’ is op een enkele positieve uitzondering na een verzoeking. Bee Gees meets Depêche Mode, maar dan in een hele slechte imitatie. Het is weliswaar 1991, maar de jaren 80 sound is nog niet afgeschud. De samples vliegen je om de oren, de percussie is kunstmatiger dan ooit. Snel vergeten… De Bee Gees en de Eighties, een ronduit beroerde combinatie…

Betere tijden

BeeGees Size isn't EverytingMaar verduld nog aan toe, wat schetst mijn verbazing, in 1993, na weer een decenniumwissel, komen de heren zowaar met ‘Size isn’t everything’, wat op een enkel zwak plekje na weer een uitstekende collectie songs bevat. Een album dat ook nog eens veel beter klinkt dan de verrekte kale jaren 80 sound van de voorgaande albums. De titel lijkt een hint naar hun nooit uitgebrachte album uit mid jaren zeventig te zijn…

Bee Gees - Still Waters‘Still Waters’ volgt drie jaar later, een verdienstelijk en prima luisterbaar album, hoewel de synthetische drums en de keyboardsound samen met de galmende productie me op een gegeven moment wel zwaar tegen gaat staan. Klankmatig is het weer een stap terug. Het blijft in deze periode een beetje sappelen met de Gibb’s.

Dat is ook een beetje de makke van het leeuwendeel van de post 1986 Bee Gees producties, vaak klinkt het te kil, te glad, te weinig organisch. Terwijl de stemmen nog even goed gesmeerd zijn dan in de topjaren en er nog steeds verrekt goede songs gemaakt worden.

One Night en het einde

Bee Gees 2000Een jaar na ‘Still Waters’ is daar het ‘One Night Only’ live album, dat weer voor een ongekend commercieel succes zorgt. Ik kan ook weinig anders zeggen dan dat het een heerlijke schijf is, een trip door de vele successen die op dat moment al drie decennia bestrijken…

BeeGees One Night OnlyNa de millenniumwissel worden we toch nog aardig onverwacht verrast op wat later blijkt het laatste echte Bee Gees album, en nog een goede ook. ‘This is Where I Came in’ lijkt een brug te vormen tussen de oude en de latere Bee Gees. Een vaag voorgevoel van wat zou komen?

In 2004 komt Maurice onverwachts op 54 jarige leeftijd te overlijden. Na een actieve carrière van ruim 40 jaar. Barry en Robin staan in de jaren hierna nog slechts sporadisch samen op het podium. Robin maakt nog een paar bijzonder matige solo albums plus een uiterst sfeervol nostalgisch kerstalbum, Barry maakt een tweede album met Barbra Streisand ‘Guilty Pleasures’. Het liedjes maken zal deze inmiddels oude vos immers nooit verleren.

Na de dood van Robin vorig jaar is het Bee Gees boek voorgoed gesloten.…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

8 thoughts on “De 3 van… The Bee Gees

 • Dit verhaal heb ik met plezier gelezen. Ik moet zeggen dat ik zelf het album 2 years on ook niet te versmaden vind. Juist omdat dit het album is waar Robin weer in genade werd aangenomen na zijn solo uitstapje. Maar het album dat het vaakst opzet is toch wel Living Eyes. Behalve dat deze geweldig klinkt, staat er geen enkele zwakke compositie op.

  Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Ik had lange tijd de indruk dat je in het niets verdwenen was tot ik op de website een link zag.
  Als Bee Gees fan van het eerste uur heb ik ook van de documentaire genoten en deze op mijn DVD recorder opgenomen. Past mooi bij de andere DVD’s van de Bee Gees. Zelf heb ik ook nog de geluidsopnamen van hun optreden in het Grand Gala Du Disque. Alhoewel het hoog in één kanaal door een vervuilde opnamekop afwezig lijkt te zijn is dit een mooi document. Je hebt een mooi overzicht van de uitgebrachte platen gegeven. Ik neem aan dat jij de jubileum uitgave van Odessa , waaronder de vele studio sessies, ook in je bezit hebt.

  Dick, bij mijn Lencolamp is de kwikschakelaar gesneuveld. Ik ben op internet gaan zoeken maar kan nergens een vervangende kwikschakelaar vinden die 230V/7W aan kan. Heb jij misschien een idee waar ik nog passende kwikschakelaar kan vinden? Ik hoor graag van je.

  Rob Blom

  Beantwoorden
 • Ha Rob,
  Zeker, de luxe Odessa box is een must voor iedere Bee Gees fan, evenals de geweldig mooie box met remasters van de eerste drie albums, in stereo en mono mixen, en veel bonusmateriaal. Hopelijk gaat Rhino nog eens verder met dergelijk mooie releases van de albums na Odessa. De eerste drie jaren 60 albums zijn overigens ook op vinyl verkrijgbaar.

  Ik heb geen idee waar je een kwikschakelaar voor een Lenco lamp vandaan moet halen. Zijn die kwik gevulde dingen eigenlijk nog wel te koop? Of liever gezegd: mogen die dingen nog wel verkocht worden…:-)

  Beantwoorden
 • Hoi Dick
  Ik ga me na je verhaal toch maar eens verdiepen in het oudere werk van deze heren. Het enige wat ik in de platenkast heb staan is saturday night fever!

  Beantwoorden
 • Ha Dick,
  Beetje late reactie maar ken je de 45 toeren singel van Maurice Gibb? Hij heet Railroad en ook heeft Robin Gibb nog een mooie single gemaakt na de 2 grotere hits. August october. Als je van dit genre houd dan vind je deze waarschijnlijk ook goed.
  Groet,
  Hans v P

  Beantwoorden
  • Ha Hans,

   Jazeker, die zijn gemaakt in de twee jaar dat het rammelde tussen de broers. Railroad van Maurice is overigens geen verkeerd nummer. One Million Years en August October zijn ook prima songs. De eerste staat niet op de originele release van Robin’s Reign, wel op de heruitgave.

   Beantwoorden
 • Mooi verhaal Dick

  Ook ik ben een Bee Gees fan, op de LTS leerde ik Jan kennen, Jan had en heeft een uitgesproken smaak waar het muziek betreft, heel anders dan mijn oudere zussen hadden in die tijd want ik vond dat herrie, dankzij Jan leerde ik de Bee Gees kennen maar ook Olivia Newton-John, Carpenters, Donna Summer, Diana Ross, Samantha Sang, Electric Light Orchestra (ELO) en Yes.

  Menig keer heb ik bij hem boven op z’n kamer gezeten om met hem die platen te draaien, het zijn mooie herinneringen aan die tijd waar we het nog wel eens over hebben want we zijn na 40 jaar nog steeds vrienden, dankzij Jan kreeg mijn muziekhobby een boost waar ik hem nog steeds dankbaar voor ben.

  Evenals de vriendschap zijn alle genoemde artiesten in mijn collectie gebleven, van de Bee Gees vind ik Odessa, Spirits having flown en Living eyes nog steeds de beste albums.

  Dat de gebroeders Gibb werkelijk prachtige muziek hebben gemaakt, niet allen voor zichzelf maar ook voor vele andere artiesten geeft al aan dat zij werkelijk groots waren.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.