Muziek

De 3 van… The Bee Gees

Recentelijk keek ik met veel plezier naar een mooie Bee Gees documentaire op de BRT: ‘In Our Own Time’ over de opkomst, teloorgang en comebacks. De muziek van de Bee Gees was ook het begin van mijn muziekhobby en het ging nooit meer over… Tijd om de muziek van de Gibb brothers, goed voor meer dan 40 jaar muziekhistorie, nog eens door te lopen…

Van Australië naar Engeland

Bee Gees 1967De muzikale carrière van Barry, Robin en Maurice Gibb start al in de eerste helft van de jaren zestig in Australië, waar de familie Gibb naar toe is geëmigreerd vanuit het Engelse Manchester. De ruwe diamantjes worden daar gevormd. De muziek is nog sterk op die van de Beatles geïnspireerd. Maar langzaam begint Barry een componist te worden met eigen stijl.

Maar ja, Australië is een eind weg van Engeland en de hotspot van de popmuziek in die dagen ligt in Engeland, daar gebeurd het allemaal.  Na ampel beraad wordt besloten om terug te keren naar Engeland. Het is dan 1966. De broers horen tijdens de vijf weken lange overtocht per schip dat hun laatst opgenomen Australische single, ‘Spicks and Specks’, daar inmiddels op nummer 1 staat. In Engeland worden de talenten snel opgemerkt door Brian Epstein, destijds manager van de Beatles en door Robert Stigwood die ook The Cream met Eric Clapton in zijn stal heeft. Robert Stigwood is de man die de Bee Gees op de kaart zet.

1-st

Bee Gees 1968BeeGees 1stDe eerste single wordt nog met veel mystiek omgeven uitgebracht, het mooie ‘New York Mining Disaster 1941’. Het hek ging daarna snel van de dam en de ene na de andere Bee Gees song gaat als een raket de hitparades in. ‘Holiday’, ‘To Love Somebody’, ‘Massachusetts’, ‘World’, ‘Words’… noem ze maar op.

Het eerste album wordt simpel ‘1-st’ genoemd. De nieuwe start in Engeland wordt voor het gemak maar als het begin genomen. Een uitstekend album, waarop naast de bekende singles ook een paar heerlijke psychedelische stukken staan, helemaal in de geest van de summer of love, in 1967.

Al snel volgt een tweede album: ‘Horizontal’, wederom een collectie van hitsingles en echte albumtracks. Een lekker album. De creatieve output is in die jaren zo hoog dat de broers naast het componeren en vullen van hun eigen albums ook nog inspiratie hadden om hits voor andere artiesten te produceren. Voor de Marbles bijvoorbeeld, waarvan je ‘Only One Woman’ en ‘The Walls Break Down’ nog regelmatig hoort.

Verloren jaren?

Maar de klad kwam er in toen het grote geld binnenstroomde, de feestjes talrijker werden, de drank rijkelijk vloeide en de drogerende middelen hun afstompende werk konden doen. De broers raken eigenlijk om niks gebrouilleerd, een muzikaal meningsverschil over een A en B kantje van de ‘First of May’/ ‘Lamplight’ single, en Robin vertrekt. Een geweldig nummer overigens, dat ‘Lamplight’. Hoorde ook niet verstopt te worden op een achterkantje. Barry en Maurice maken daarna samen het album ‘Cucumber Castle’, een niet verkeerd lichtvoetiger plaat met hier en daar sterke country invloeden. Goed te horen op het sterke ‘’Don’t Forget to Remember’. Het niemandalletje ‘IOIO’ (zing: ‘aio aiaijaijaijaijaio…’) wordt zowaar nog een aardige hit. Bee Gees - Tomorrow Tomorrow

Tussendoor werd de single ‘Tomorrow Tomorrow nog gemaakt, een leuk nummer, maar op de b-kant daarvan is het echte juweeltje te vinden: ‘Sun in My Morning’, dat niet op een regulier album te vinden is. Pas in 1990 op de ‘Tales From the Brothers Gibb’ box is een mooie stereomix te vinden.

Als Maurice in een musical gaat spelen blijft Barry alleen achter, resulterend in wat nietszeggende dingen zoals het mierzoete Nashville-sound singletje: I’ll Kiss Your Memory’.

Robin, de man met het meest typerende Bee Gees stemgeluid gaat overigens meteen weer de studio in en heeft in de zomer van 1969 een knoepert van een hit met ‘Saved By the Bell’. Rond de jaarwisseling scoort hij met ‘One Million Years nog een tweede solotopper. In de tussentijd wordt er aan een album gewerkt.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

8 thoughts on “De 3 van… The Bee Gees

 • Dit verhaal heb ik met plezier gelezen. Ik moet zeggen dat ik zelf het album 2 years on ook niet te versmaden vind. Juist omdat dit het album is waar Robin weer in genade werd aangenomen na zijn solo uitstapje. Maar het album dat het vaakst opzet is toch wel Living Eyes. Behalve dat deze geweldig klinkt, staat er geen enkele zwakke compositie op.

  Beantwoorden
 • Beste Dick,

  Ik had lange tijd de indruk dat je in het niets verdwenen was tot ik op de website een link zag.
  Als Bee Gees fan van het eerste uur heb ik ook van de documentaire genoten en deze op mijn DVD recorder opgenomen. Past mooi bij de andere DVD’s van de Bee Gees. Zelf heb ik ook nog de geluidsopnamen van hun optreden in het Grand Gala Du Disque. Alhoewel het hoog in één kanaal door een vervuilde opnamekop afwezig lijkt te zijn is dit een mooi document. Je hebt een mooi overzicht van de uitgebrachte platen gegeven. Ik neem aan dat jij de jubileum uitgave van Odessa , waaronder de vele studio sessies, ook in je bezit hebt.

  Dick, bij mijn Lencolamp is de kwikschakelaar gesneuveld. Ik ben op internet gaan zoeken maar kan nergens een vervangende kwikschakelaar vinden die 230V/7W aan kan. Heb jij misschien een idee waar ik nog passende kwikschakelaar kan vinden? Ik hoor graag van je.

  Rob Blom

  Beantwoorden
 • Ha Rob,
  Zeker, de luxe Odessa box is een must voor iedere Bee Gees fan, evenals de geweldig mooie box met remasters van de eerste drie albums, in stereo en mono mixen, en veel bonusmateriaal. Hopelijk gaat Rhino nog eens verder met dergelijk mooie releases van de albums na Odessa. De eerste drie jaren 60 albums zijn overigens ook op vinyl verkrijgbaar.

  Ik heb geen idee waar je een kwikschakelaar voor een Lenco lamp vandaan moet halen. Zijn die kwik gevulde dingen eigenlijk nog wel te koop? Of liever gezegd: mogen die dingen nog wel verkocht worden…:-)

  Beantwoorden
 • Hoi Dick
  Ik ga me na je verhaal toch maar eens verdiepen in het oudere werk van deze heren. Het enige wat ik in de platenkast heb staan is saturday night fever!

  Beantwoorden
 • Ha Dick,
  Beetje late reactie maar ken je de 45 toeren singel van Maurice Gibb? Hij heet Railroad en ook heeft Robin Gibb nog een mooie single gemaakt na de 2 grotere hits. August october. Als je van dit genre houd dan vind je deze waarschijnlijk ook goed.
  Groet,
  Hans v P

  Beantwoorden
  • Ha Hans,

   Jazeker, die zijn gemaakt in de twee jaar dat het rammelde tussen de broers. Railroad van Maurice is overigens geen verkeerd nummer. One Million Years en August October zijn ook prima songs. De eerste staat niet op de originele release van Robin’s Reign, wel op de heruitgave.

   Beantwoorden
 • Mooi verhaal Dick

  Ook ik ben een Bee Gees fan, op de LTS leerde ik Jan kennen, Jan had en heeft een uitgesproken smaak waar het muziek betreft, heel anders dan mijn oudere zussen hadden in die tijd want ik vond dat herrie, dankzij Jan leerde ik de Bee Gees kennen maar ook Olivia Newton-John, Carpenters, Donna Summer, Diana Ross, Samantha Sang, Electric Light Orchestra (ELO) en Yes.

  Menig keer heb ik bij hem boven op z’n kamer gezeten om met hem die platen te draaien, het zijn mooie herinneringen aan die tijd waar we het nog wel eens over hebben want we zijn na 40 jaar nog steeds vrienden, dankzij Jan kreeg mijn muziekhobby een boost waar ik hem nog steeds dankbaar voor ben.

  Evenals de vriendschap zijn alle genoemde artiesten in mijn collectie gebleven, van de Bee Gees vind ik Odessa, Spirits having flown en Living eyes nog steeds de beste albums.

  Dat de gebroeders Gibb werkelijk prachtige muziek hebben gemaakt, niet allen voor zichzelf maar ook voor vele andere artiesten geeft al aan dat zij werkelijk groots waren.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.