De 3 van ... Supertramp

De 3 van… Supertramp

Wat me dikwijls opvalt is dat hét momentum van een band of artiest zich vaak rond drie albums, en als ze heel goed zijn vier albums, afspeelt. En over die albums gaat de serie: ‘De 3 van…. Natuurlijk spelen persoonlijke voorkeuren hier een grote rol, dat is het laatste wat ik zal ontkennen. Het zijn mijn muziekbelevingen van ruim 40 jaar luisteren, genieten en verzamelen. Dit keer is het Supertramp die ik eens tegen het licht houd…

Supertramp

Supertramp - SupertrampSupertramp wordt al in 1969 opgericht. In juli 1970 komt het eerste album uit, gewoon ‘Supertramp’ getiteld. Het album slaat nergens aan. Wat overigens niet wil zeggen dat het slecht gemaakt is. Alles behalve dat. Het enige jammere is, en dat ook niet mee zal hebben geholpen, is de mager ontworpen platenhoes.

Natuurlijk moet de inmiddels overbekende Supertramp sound zich nog ontwikkelen, maar de eersteling luistert bepaald lekker weg. Dat heeft veel, zo niet alles te maken met de songschrijfcapaciteiten van Rick Davies en Roger Hodgson, hier nog aangevuld met Richard Palmer-James, die na de eerste twee albums naar King Crimson vertrok.

Hodgson en Davies vormen de harde kern van de band. De muziek kan het best getypeerd worden als typisch vroege jaren zeventig, soms dromerig, soms wat steviger, beetje experimenteel, afwisselend… maar niet wisselvallig. Lange tracks zoals het 12 minuten durende ‘Try Again’ worden niet geschuwd. Luister het album eens, het is de moeite meer dan waard. Als ik een cijfer moet geven: een zeven!

Leuk weetje is dat onze landgenoot,Sam Miesegaes, een bewonderaar van de vroege Supertramp was en de band in de beginperiode sponsorde.

Onuitwisbaar

Supertramp 1971

Supertramp - Indelibly StampedOndanks het ontbreken van succes van het eerste album gaat de band in 1971 aan de slag met een nieuw album: Indelibly Stamped getiteld. De mannen hebben blijkbaar nog niet geleerd dat je je muziek ook van een aantrekkelijke verpakking moet voorzien, gezien de foeilelijke hoesfoto. Hier en daar zorgt de hoesfoto weliswaar voor wat ophef, maar de roering is bij lange na niet voldoende om het album daarmee bekent te maken bij het grote publiek.

De inhoud is gelukkig beter te behappen. De ‘echte’ Supertramp sound komt nog meer aan het oppervlak. Wat meer rock dan het eerste album, maar met voldoende ruimte voor de mellow kabbelende melodieuze Hodgson als in ‘Rosie’. ‘Stand out track’ is de ruim zeven en een halve minuut durende afsluiter ‘Aries’. In het licht van 2014 gezien is het wel opvallend dat Supertramp zo weinig succes weet te genereren. Er zijn talrijke bekendere1971 bands die bij lange na niet het niveau haalden van de twee ‘onbekende’ Supertramp albums en een album lang wisten te boeien. Met een beetje meer promotie had er al veel vroeger meer in gezeten, lijkt me. O ja, je wilt een cijfer? Ook weer een prima 7.

1974 Crime time

Supertramp - Crime of the CenturyBerooid, teleurgesteld, maar met nog voldoende fiducie wordt de band voor drievijfde deel ontslagen. Met de nieuwe drummer Bob Siebenberg, die ook saxofoon spelende John Helliwell zou aanbevelen en bassist Dougie Tomson gaan Davies en Hodgson onder supervisie van producer Ken Scott (bekend van onder andere David Bowie) voor langere tijd de studio in.

Met als resultaat ‘Crime of the Century’. De single ‘Dreamer’ zorgt voor de broodnodige aandacht op de radio. Albumopener ‘School’ wordt een all time classic. Wat een tijdloze plaat.

Honderden keren gedraaid en het blijft boeien, van de eerste tot de laatste noot van de acht tracks. School, Bloody Well Right, Hide in Your Shell, Asylum, Rudy, het luistert weg als echt album, zonder zwakke punten… Scots’s productie klinkt ook nog eens als een klokje. Dynamisch, open en supergoed. Terecht een ‘Classic Album’! Een 10!

Supertramp 1974

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

8 thoughts on “De 3 van… Supertramp

 • 05 mei 2014 om 10:02
  Permalink

  Hm, moet dan toch Crises ook maar eens aanschafffen (de andere grote 3 heb ik al).
  Hoe sta je tegenover “audiofiele versies” (Mits tegen redelijk bedrag natuurlijk, niet die $500 die je op ebay tegenkomt).? Heb Crime ookt (2e hands) op MFSL gekocht. Had m al op grijsgedraaide lp uit de jaren 70. Heb ze toen ook in Ahoi gezien.
  Ronald aka DT

  Beantwoorden
  • 05 mei 2014 om 20:18
   Permalink

   Hallo Ronald,

   Van Crime heb ik de meeste versies, variërend van de origineel in de seventies gekochte plaat tot MFSL vinyl en Speakers Corner en CD en Japanse SHM-CD. Ik zou m’n MFSL maar niet verpatsen als ik jou was…:-)

   Beantwoorden
 • 05 mei 2014 om 13:59
  Permalink

  Als platenbaas (boer) heb ik alle l.p.’s van Supertramp. De eerste 2 heb ik wel in bezit. Echter heb ik ze nog nooit gedraaid. Helemaal gaaf moeten ze dus bij mij uit de hoes komen. Ik zal dat eens doen. Uiteraard ken ik “Crime” maar dat is ook een hoogtepunt zowel muzikaal als commercieel. Helaas ben ik als radioman erg commercieel ingesteld. Ik ga met het lezen van jou platenrecensie weer ontdekken.

  Beantwoorden
  • 05 mei 2014 om 20:20
   Permalink

   Hallo Hans,

   Het is zelfs mogelijk dat er bij mijn Supertramp collectie één of meer zijn die destijds bij jou gekocht zijn…:-)

   Beantwoorden
 • 09 mei 2014 om 16:58
  Permalink

  Ik ben één van de gelukkige bezitters van de speciale persing van Crime of the Century in Half Speed Mastered (extended range recording) uitvoering.
  Nog steeds klinkt de 40 jaar oude LP geweldig!

  Beantwoorden
 • 22 mei 2014 om 14:08
  Permalink

  Leuke recensie!
  Ik vind het zulke goede muziek dat ik nog regelmatig speel, op vinyl uiteraard. Omdat de muziek zo tijdloos is spelen wij, de band Supertrap, het album Paris integraal inclusief dw tracks die niet op de lp staan maar wel live werden vertolkt. Kijk eens op onze site: http://www.supertrap.nl, ik ben benieuwd wat je ervan vindt en wie weet zien we je een keer tijdens een concert

  Beantwoorden
 • 19 februari 2017 om 09:49
  Permalink

  Crime Of The Century… Al 40 jaar mijn nr 1 album in mijn collectie. Zo knap gmaakt en de hoes..ICONISCH

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.