Muziek

David Crosby: Croz

Eén van mijn grote muziekhelden uit de jaren zeventig, is David Crosby. Naast een fantastisch (close harmony) zanger is Crosby liedjesschrijver en bandlid van de fameuze  viermans formatie Crosby-Stills-Nash en Young. De inmiddels tweeënzeventig jaar oude rot in het vak, heeft al een leven of drie achter de rug. Het leven als rock and roll muzikant laat ook bij Crosby duidelijke sporen na. Te veel drank en drugs heeft het leven van deze grijsaard getekend. Met een levertransplantatie (1994) achter de rug, is het bijna niet te geloven dat de man anno 2014 zo fris en fruitig, met een nieuw album verschijnt. Letterlijk fris en fruitig, want als je Crosby nog ziet spelen, lijkt deze man zelfs nog een paar levens tegoed te hebben.crosby-stills-nash-560x225

Croz

David-Crosby-CrozCroz heet het nieuwe album van David Crosby. Een soloalbum wat maar liefst 21 jaar na de release van Crosby’s “Thousand Road’s” uit 1993, uitkomt. In de tussentijd speelde hij met James Raymond (Crosby’s zoon) en Jeff Pevar in de drie mans formatie CPR. Bracht in de tussentijd wat albums uit met ‘soul mate’ Graham Nash en ging op tournee met CSN. Een bezig man, dat zeker. Nu is er dan weer een soloalbum van de meester zelf. Crosby doet zelf nogal luchtig over dit album en in een commentaar op de vraag waarom het zo lang heeft geduurd was het antwoord van Crosby:

 

You know, I just don’t make records to make records. I’m guided by the songs – you wait until they come."

Het album is uitgebracht op normale cd kwaliteit (16 bit/ 44.1 kHz.) en in Hi-res (24 bit/192 kHz), verkrijgbaar bij Hdtracks.com. Nu is er dan ook het lang verwachte ‘zwarte goud’. Twee dikke, 180 gram vinyl platen. Twee platen voor 11 nummers? Dat is wat ik in eerste instantie ook afvroeg. Maar hier is iets bijzonders aan de hand. De 11 nummers staan verspreid op 3 LP kanten. Kant 4 is gereserveerd voor twee nummer in audiofiele kwaliteit op 45 RPM. Dat zouden meer platenmaatschappijen moeten doen! Zo hoort het! Als bonus is er ook nog eens een ‘creditcard’ bijgevoegd, voor een digitale download van dit album.

Croz, een gevarieerd album

David Crosby-CrozCroz is gevuld met 11 nummers van verschillend genre, maar allemaal onmiskenbaar van de hand van David Crosby. Bijna vanzelfsprekend hoor je door de nummers de herkenbare westcoast sound, de roots van Crosby. Daarnaast zijn er een aantal nummers doorspekt met jazzy invloeden, zoals het opzwepende ‘Set That Baggage Down’. Crosby heeft ook gebruik gemaakt van collega artiesten waaronder gitaarwonder Mark Knopfler.  Op ‘What’s Broken’ heeft Crosby Knopfler de vrije hand gegeven, wat resulteert in een heerlijk ingetogen en smaakvol nummer.

 

Breekbaar en kwetsbaar

David Crosby-CrozAls een tevreden en voldaan man, zo krachtig zingt Crosby op dit album, maar tegelijkertijd ook breekbaar en emotioneel kwetsbaar, met het besef dat het leven niet oneindig is en dat hij zelf inmiddels al ruim in reserve tijd leeft en mag musiceren. Dat hoor je en voel je bij elke ademteug die Crosby neemt. Het ‘If She Called’, is daar een prachtig voorbeeld van. Het is een liedje over de zelfkant van de maatschappij, de ellende en pijn die vaak achter een masker verscholen gaan. Een echte Crosby klassieker in de dop. Het doet me denken aan het betoverende ‘Guinnevere’. Alle nummers zijn met zorg gearrangeerd en worden steeds mooier, naarmate je ze vaker luistert.

Bijzonderheid: 45 toeren LP

David Crosby-CrozDe kwaliteit van deze vinyl persing van Croz, is heel erg goed. Crosby maakt zijn albums in eigen beheer maar laat de Lp’s persen bij Quality Record Pressings, een dochter van Acoustic Sounds in America. De mastering is voor rekening van Doug Sax van ‘The Mastering Lab’ . En dat is erg goed gedaan. Bij de opname is er  gebruik gemaakt van vintage opname apparatuur, zoals een kostbare Neumann buizen microfoon. En dat hoor je terug in de warmte en volheid van de opname. Met de additionele audiofiele 45 toeren opnames op kant 4 en de extra digitale download, is dit een begerenswaardig album. Een album dat iedere David Crosby liefhebber, in de kast moet hebben staan.

Medium: Vinyl: 180 g. Quality Record Pressing
Muziek: 9
Opnamekwaliteit: 9

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “David Crosby: Croz

 • Wat een goede hoes ook, pracht kop.
  Ooit het boek Deja Vu gelezen over crosby , bijzondere man.
  Zal m zeker binnen halen via hdtracks.

  Beantwoorden
 • Inderdaad een mooi stuk muziek. Wist ook niet dat deze site bestond (A-C).

  Beantwoorden
 • Inmiddels heeft Crosby, in samenwerking met zijn zoon James Raymond, twee andere solo albums uitgebracht. Lighthouse in 2016 en dit jaar kwam in September Sky Trails uit. Al na twee nummers was ik helemaal betoverd door dit album. Opnieuw met twee tracks op 45rpm op kant 4 van het dubbelalbum.
  Echte aanraders, de albums van Crosby.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.