David Bowie: The Next Day

David Bowie The Next DayWie had het kunnen denken dat er na 10 jaar stilte er weer een album van David Bowie zou verschijnen. Na een hartaanval en een kwakkelende gezondheid, leek het dat hij van vrouw en kinderen aan het genieten was. Een verdiend en gegund pensioen. Totdat er ineens op zijn 66e verjaardag een videoclip met een nieuw nummer verscheen. En wat voor één!
Ademloos bekeek en beluisterde ik de clip van ‘Where Are We Now’. Een terugblik in beeld en muziek naar de periode in Berlijn. Met kippenvel drukte ik op de replay knop om het nummer nog vele malen te beluisteren.

Een spiksplinternieuw album

De aankondiging van een nieuw album maakt het enthousiasme alleen maar groter en als de tweede videoclip, The Stars (Are Out Tonight) verschijnt, is direct duidelijk dat er echt wat moois aan stond te komen. Helaas wel, naar mijn idee, met de lelijkste hoes uit zijn carrière.

Come back van David Bowie?

Er ontstond een complete mediahype over een enorme come-back. Als of de man 25 jaar geen platen gemaakt heeft. Er was inderdaad 10 jaar lang een complete stilte maar stil gezeten heeft hij nooit. En als we het dan toch over een comeback hebben dan was die al in 1991.

Even opfrissen

David Bowie The Next DayNa het enorme succes van het album Scary Monsters (and Supercreeps) in 1980, met zijn tot dan toe grootste commerciële succes, Ashes to Ashes, krijgt Bowie een mega contract aangeboden door EMI. Het eerste album wat daarna volgt is, Lets Dance.
Met producer Nile Rodgers (Chic) en het karakteristieke gitaarspel van Stevie Ray Vaughan, wordt zijn remake van ‘China Girl’ een onverwacht en ongekend succes.

EMI wil meer

“Het geld lokte”vertelde Bowie later in een interview. Door totaal mis management in de jaren 70 had Bowie zelf nauwelijks een cent overgehouden aan de muziek. Wat volgde waren twee saaie albums en een paar zouteloze soundtracks. Contractuele verplichtingen.

Maar in 1989 lijkt er verandering te komen uit een onverwachte hoek. De Amerikaanse gitarist Reeves Gabrels heeft wel zin in internationaal succes en heeft een demo bandje gemaakt en die moet vrouw lief, die werkzaam is in de crew van Bowie’s glass spider tour, maar eens aan haar werkgever laten horen. Zo gezegd, zo gedaan en Bowie is onder de indruk en al snel spelen ze samen. Voor de rest van de band worden de broers Tony en Hunt Sales uit de band van Iggy Pop gevraagd. Het word echt een band: Tin Machine. Een band waar toevallig ene David Bowie zanger is.
David Bowie The Next DayHet eerste album, Tin Machine,  is van dik hout zaagt men planken maar heeft zijn juweeltjes. Het tweede album uit 1991, Tin Machine II, is wel heel duidelijk een David Bowie album. Vergeleken met Tin MachineTin, is dit album van een heel ander kaliber en wordt in de kritieken terecht vergeleken met ‘Scary monsters’. Het was ook het album waar ik meteen aan dacht toen ik ‘The Next Day’ voor het eerst beluisterde.

Kleine hitjes

David Bowie The Next DayNa Tin Machine gaat Bowie door met de muziek waar hij in de jaren ‘70 zo bekend mee werd. Geïnspireerd door zijn omgeving, boeken, en cultuur gaat hij op zoek naar nieuwe uitdagingen. Het album wat volgt is ‘Black Tie White Noise’ en is net als ‘Young Americans’ geïnspireerd op de Amerikaanse muziek cultuur. Was het eerst de Soul in dit geval de R&B. De singles ‘Black Tie White Noise’ en ‘Jump (they say)’ worden zelfs bescheiden hitjes.
Het album bevat ook een weergaloos mooie cover van het nummer ‘Nite Flights’ van zijn grote held Scott Walker. Ook is het de laatste keer dat Bowie samen speelt met Ziggy Stardust gitarist Mick Ronson die, voordat het album uitkomt, overlijd aan de gevolgen van kanker. Black Tie White Noise, is misschien wel het meest ondergewaardeerde album uit Bowie’s carrière.

De Berlijnse periode

Als we even terug kijken, zien we dat In 1977 in Bowie’s loopbaan de zogenaamde Berlijnse periode begint. Drie legendarische albums waar, vooral op ‘Low’ en “Heroes”, het experimenteren hoog in het vaandel staat. Het derde album uit die tijd, ‘Lodger’ is meer een afspiegeling van de opkomende New Wave en punk en werd in Frankrijk opgenomen.

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

4 thoughts on “David Bowie: The Next Day

 • 25 maart 2013 om 23:26
  Permalink

  Dit Bowie album is ook als 96kHz, 24 bit album te downloaden bij HD tracks. Klinkt niet slecht voor een popplaat..

  Beantwoorden
 • Evert Aaij
  30 maart 2013 om 00:17
  Permalink

  Voor iedereen die Bowie en Vinyl een warm hart toedragen, en in het bezit zijn van een mooie platenspeler set-up kan ik de vinyl versie van The Next Day van harte aanbevelen! Hele mooie persing met alleen een iets te klein gat in de LP, wat helaas wel meer voor komt bij moderne persingen.
  Klank is erg goed. Bowie’s stem lijkt iets vriendelijker maar is mooi aanwezig. Veel meer lucht en emotie. Echt heerlijk!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.