Muziek

Danny Vera: Pressure Makes Diamonds clubtour

Afgelopen woensdag kreeg ik een Whatsapp’je van mijn dochter: Pap, je denkt er toch wel aan he, vrijdagavond? Vrijdag avond? Ja, dan gaan we naar Danny Vera.  Ik was het al bijna vergeten. Het is alweer een tijdje geleden dat ik een live concert heb bijgewoond.  Het laatste live concert waar ik naar toe ben geweest was David Crosby op het ‘Once in a blue moon festival’. Nu laat ik mij nu verassen voor een avond muziek met Danny Vera. Een zeer aangename afwisseling  na een drukke werkweek.

Mercy John in het voorprogramma

In het voorprogramma staat een tot nu toe voor mij onbekende gast: Mercy John. Deze Brabantse gozert (zoals als Danny Vera dat noemt) is een begenadigd zanger en liedjesschrijver. Met twee leden van zijn band, Kirsten Boersma (keybord) en gitarist Rolf Verbaant (electrische gitaar) bijt Mercy John het spits af met een aantal innemende rustige songs. Americana ten top en muziek van de hoogste plank. Goed opgebouwde nummers met diepgang en lading. Zelf spelend op een akoestische gitaar en mondharmonica proef je de invloeden van onze rijke muziekgeschiedenis die de basis leggen voor zijn muziek: Bruce Springsteen, Neil Young, Tom Petty en  Ryan Adams, om er maar een paar te noemen. 

Mercy John

Mercy John

De avondshow met Danny Vera

Danny Vera

Wat betreft Danny Vera stap ik een beetje in het muzikale diepe. Nou ja, ik weet natuurlijk wel zo ongeveer uit welke hoek de wind of liever gezegd de muziek waait, maar eigenlijk ken ik maar weinig van zijn muzikale reis. 

Hier en daar pik je wel eens wat op en komt Danny Vera zo af en toe voorbij op diverse media: bij DWDD, als huisband van VI (al kijk ik daar eigenlijk nooit naar), een fantastisch duet met Douwe Bob (hangend op een sofa) staat mij nog bij en zo nu en hoor ik de radio contacten met Rob Stenders.

Zijn stem en muzikale voorkeur hebben mij echter altijd zeer aangesproken. Americana, Blues, een vleug rockabilly, Elvis Presly, Buddy Holy en Johnny Cash zijn maar een paar voorbeelden waar hij zijn muzikale inspiratie vandaan haalt. Het zijn ingrediënten voor een rijke muzikale maaltijd waar Danny Vera je dan ook graag mee bediend.

Vette sound van gitaren en koperwerk

Was het bij Mercy John rustig. Nou daar is bij Vera nauwelijks meer iets van te merken.
Al bij de inzet van de eerste paar akkoorden is de toon voor de avond gezet. Een vette dikke sound van elektrische gitaren, een dikke bas, een zingend Hammond orgel, een maat-aangevend drumstel en een drietal blazers met trompet , sax en trombone maken de stage compleet. De uit de vette klei getrokken Zeeuw staat in een prachtig glimmend maatpak, Italiaanse schoenen, strak geknipte kop en een vette oranje Gretsch Tennessean '67 om zijn nek de boel muzikaal te regelen.

Muzikaal plezier

Het plezier die de heren muzikanten hebben straalt er van af. Een extra woordje ook voor de geweldige gitarist die Danny Vera aan zijn zijde heeft staan. De synergie tussen beide muzikanten is geweldig en zorgt voor heerlijk gitaar solo’s. Vera is zeer betrokken bij zijn publiek en bedankt meerdere malen voor deze mooie volle zaal. Je moet het ook nog maar doen zegt hij dankbaar. Een kaartje kopen, de reis naar Metropool, in de rij staan, hapje eten en weer terug naar huis. Dat is heel veel moeite en geld voor het zien van een vent met een gitaar. Ondanks zijn flamboyante uitstraling is deze man zeer bij zijn publiek betrokken, wat hem siert.

Danny Vera pressure makes diamonds tour

Een muzikale rollercoaster

Na een wat lastige start (Vera is verkouden en heeft zichtbaar moeite met zijn stem) verloopt de avond als een muzikale rollercoaster. Ik heb nog nooit een artiest gezien die op een doorsnee muziekavond zoveel nummers speelde. Zonder pauzes tussen de nummers dendert deze muzikale trein door de tijd. Een tijd die bijna 2,5 uur lang duurt! Dat noem ik nu muzikale passie en liefde voor je vak. Heerlijk! Als afsluiting van de avond speelt Danny nog een heerlijke, volvette uitvoering van Jonny Cash  “ Folsom Prison Blues”. Als ik aan het einde van de avond van mijn dochter ook nog de LP van van Danny Vera krijg, kan mijn dag niet meer stuk. Wat een heerlijk cadeau was deze avond.

Theatertour ‘Pressure Makes Diamonds’

Ik kan jullie dan ook een avondje 'Danny Vera' zeer aanbevelen. Eén nadeel. Na deze muzikale explosie duurt het na thuiskomst zeker nog een uur om bij te komen alvorens je je bed in kan duiken en kan gaan slapen.…… Voor wie dit muzikale geweld te veel lijkt en een wat rustiger Danny Vera wil zien, kan dat ook. In zijn theatertour ‘Pressure Makes Diamonds’ tour speelt Vera wat kleinere liedjes waar veelal akoestisch wordt ingezet. Check it out! 

Danny Vera - PRESSURE MAKES DIAMONDS tour

danny vera clubtour

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.