Muziek

Carolin No–November Songs

Achter de naam Carolin No gaat een singer/songwriter echtpaar schuil met de namen Carolin en Andreas Obieglo. Een echtpaar dat de drukke hectiek van de grote stad wist te verruilen voor de rust op het platteland en daar verder aan de slag ging voor het maken van hun album “November Songs”. Hoewel ze beiden van Duitse herkomst zijn is het een album geworden met bijna uitsluitend Engelse teksten, heel rustige en melodieuze muziek die veelal is gespeeld op akoestische instrumenten. Door de multi-instrumentalisten Carolin en Andreas zelf, of ondersteund met cello’s door bevriende muzikanten.

Dobro, Ukelele en Accordeon

Carolin No (4)Gebruikt zijn onder meer een dobro, een ukelele en accordeon, naast de gebruikelijke piano, bas, percussie en gitaren. Beide Obiegio’s beschikken over een heel aangenaam stemgeluid en produceren samen een sound die in niets aan Duitsland doet denken. Ik hoor soms Allison Kraus invloeden, of Ierse en Engelse brokjes, veelal folk gerelateerd. Heel aangenaam en prima geschikt voor de late uurtjes, net voor het slapengaan tot rust komen en nog even genieten van de laatste tonen uit het zwarte vinyl.

Carolin No (1)Een track als “Mess Up The Sun” is mooi van eenvoud met de stem van Carolin afgezet tegen piano en cello. De top 100 zal het misschien nooit bereiken maar het kippenvel staat wel op mijn armen. Of luister eens naar “Sick Of Home Blues” dat prima zou passen in het repertoire van de helaas veel te jong overleden Eva Cassidy. De afsluiting met de titel “Ventura, CA” is de perfecte afsluiting van kant 2, het maakt mij licht melancholiek en vraagt om meer muziek van Carolin No.

STS Digital Mastering

Het album is door Fritz de With van STS Digital onder handen genomen. De ruwe opnames waren gemaakt voor een CD en niet van al te beste kwaliteit vertelde hij mij op de High End Show in Duitsland. Peter Brussee van QPoint tekende uiteindelijk voor de mastering van het grotendeels door Andreas zelf gemixte album. Fritz deed er als balance engineer zijn eigen stijl overheen na afluisteren van de tracks op zijn high end installatie. Het resultaat is nog steeds geen hoogvlieger op gebied van opname techniek, maar misschien schuilt in de eenvoud juist de charme van dit product.

Vinyl is hot ?

Aan de andere kant is het een album dat op vinyl vele malen beter is dan wat hedendaagse artiesten onder het mom van “vinyl is hot” op de markt zetten. Producties waarin de vervorming uit de speakers knalt en dynamiek beperkt wordt van 0dB tot +3dB in oversturing. Als Adele’s “25” zo zou spelen als “November Songs” dan draaide ik die vaker dan maximaal 2x per jaar. Daarmee is voor Carolin No een album geboren dat vele malen op mijn mat zal liggen onder het diamantje. De puurheid van de muziek spreekt mij enorm aan, het harmonieuze samenspel van het echtpaar en het feit dat vinyl weer eens bewijst op welke eenzame hoogt het nog altijd kan staan.

Carolin No (3)

Meer informatie via:

STS Digital
Poortersdreef 55
3824 DL Amersfoort Holland
+3133-4551551
info@sts-digital.nl
www.sts-digitalshop.nl

foto’s: Carolin No

One thought on “Carolin No–November Songs

  • Écht jammer dat dit album niet op super audio cd is uitgebracht en ook niet te vinden is op de betere streamingdiensten. Wij hebben zelf ‘Open Secret Concert als eerste gehoord en zijn meteen fan van hun. We hebben helaas geen draaitafel meer, zou fantastisch zijn als we ‘November Songs’ toch kunnen beluisteren.
    Als je ‘n suggestie hebt, hoor ik het graag van je.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.