Blade Runner Blues

Retirement Edition

Blade Runner (10)Maar nog steeds is niet alle muziek van de film aan bod geweest. Ondertussen waren er ook al een aantal bootlegs verschenen. De belangrijkste, en meest complete, is wel de Esper Edition die na een aantal updates ook in 2007 met de definitieve Retirement Edition kwam. Een imposante 5 CD box met onder andere nooit gebruikte muziek, en andere obscure tracks.

Maar het zijn vooral de eerste twee CD’s die belangrijk zijn. Daarop staat eigenlijk de complete score zoals Vangelis die maakte. In de juiste volgorde en inclusief een aantal fragmenten waar muziek bijna niet te onderscheiden is van film geluiden. Wat wel goed is, is dat bij een aantal stukken de stemmen uit de film erbij gebleven zijn. Maar nooit, zoals in de officiële soundtrack wel gedaan is, een fragment van de film over muziek zetten die daar niet bij hoort. Belangrijkste voorbeeld van onlosmakelijk met elkaar verbonden muziek en tekst is natuurlijk Tears in the rain. De stem van Rutger Hauer, en de kletterende regen horen er gewoon bij.

Blade Runner (11)Hoewel de geluidskwaliteit van de Esper Edition wat te wensen over laat is het echt een genot om er naar te luisteren. Dat begint al met de donkere paukenslagen waar de film mee begint. Main Titles zonder de stem van Harrison Ford met de tekst uit een heel ander deel van de film. Maar wat dacht je van de volledige, 10 minuten durende, versie van Blade Runners Blues. Naar mijn mening het mooiste stuk muziek uit de film. En voor een ieder die zich nog afvraagt hoe nou zo een Yamaha CS-80 synthesizer klinkt; zo dus! Zoek hem maar eens op. Op Spotify of Youtube is hij makkelijk te vinden.

Blade Runner (12)Ook het einde is wennen als je de soundtrack alleen kent. Altijd werd gestopt met Tears in the rain omdat het zo’n mooi einde van het album is. Maar eigenlijk eindigt de film natuurlijk met de aftiteling. Voor het grote publiek het bekendste stuk muziek uit de film. Op de soundtrack het een na laatste nummer. Maar nu op de juiste plaats in de volledige 7 minuten versie. En in Tears in the rain hoor je duidelijk dat het de filmscore is. De stem van Rutger Hauer is veel beter hoorbaar en ook het laatste stuk van de zin is hoorbaar: “Time to die”

Blade Runner (13)

Op het gebied van de geluidskwaliteit bewaar ik het lekkerste voor het laatst. Vorig jaar zomer kwam het bericht dat er een volledig nieuwe remaster uit zou komen op vinyl. Mastering engineer Kevin Gray maakt er een subliem stukje werk van. Zo is niets uit de onderste regionen van het geluidspectrum weg gefilterd.

Zelfs de diepste dalen van 25Hz zijn in takt gebleven. Iets wat ongekend is bij het masteren op vinyl. Nog nooit hoorde ik het laag zo diep en gedetailleerd doorgaan op een LP. Dit is echt het grootste meesterwerk op het gebied van masteren en persen die ik in huis heb.

Blade Runner (14)Ben je nou niet in bezit van een meer dan gemiddelde platenspeler setup, die je wel nodig hebt om het beste uit dit mooie transparant rode vinyl te halen, dan is er ook nog de SACD.

Doordat de filtering in het mastering proces tot een minimum is beperkt is ook het mooie analoge geluid van de apparatuur die Vangelis toen gebruikte volledig bewaard gebleven. Gelukkig maar want van al dat oppoetsen van zogenaamde ongewenste geluiden wordt het eigenlijk nooit mooier.

Of zoals mastering engineer Crispin Murray het tijdens mijn bezoek aan de Metropolis mastering studio in Londen zei: “Sometimes there is something wrong for a good reason”.

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziek liefhebber en heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

Eén gedachte over “Blade Runner Blues

 • 31 augustus 2014 om 19:48
  Permalink

  Hallo zeg ! Wat een prachtartikel ! Ook ik ben fan van Vangelis, niet echt “zot” maar ik hou er echt wel van. Kan je even meegeven waar je dat rode vinyl op de kop hebt getikt? Ik vind ze momenteel enkel op amazon.co.uk beschikbaar !
  hartelijke groet,
  Paul

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *