Blade Runner Blues

Chariots of Fire

Blade Runner (6)Het is pas in 1981, met de soundtrack van Chariots of Fire, dat het grote publiek kennis maakt met de filmmuziek van Vangelis. De muziek van deze film is toegankelijk en spreekt velen aan. De aandacht wordt nog groter als zowel de film als de muziek de nodige prijzen wint. Het is die grote veelzijdigheid van Vangelis die Ridley Scott aanspreekt. De imposante muziek van Chariots gecombineerd met de vaak meer sfeerbepalende filmmuziek uit de jaren 70.

Blade Runner

Blade Runner (7)Samen met één studio technicus trekt Vangelis zich terug in zijn eigen Nemo studio. De basis van de composities voor Blade Runner ontstonden vaak al improviserend met de scene op beeldschermen voor zich. Eigenlijk was altijd de eerste take ook degene die werd gebruikt. De eerste take is de meest spontane en bevatte de emotie die hij wilde vangen in de muziek.

Omdat de scènes werden aangeleverd met alleen de stemmen, en dus ook geen omgevingsgeluid of andere effecten, begon hij de film te voorzien van geluiden die het beeld versterken. Het onderscheid tussen geluid en muziek werd hier en daar onduidelijk. Maar deze beslissing zorgde er wel voor dat de film een extra karakter kreeg. Beeld en geluid zitten totaal in elkaar verweven. Her en der werd de hulp ingeroepen van anderen. Zo is er een Saxofoon solo van Dick Morrissey en is er een prominente rol voor het English Chamber Choir. Maar het meest opvallend is toch wel de bijdrage van zijn oude vriend Demis Roussos. Hij verzorgt op een heel bijzondere manier de vocalen in Tales of the future.

http://youtu.be/vrdptLHrVFo

Bewondering

Meteen na het uitkomen is er naast Blade Runner (8)bewondering voor de film net zoveel respect voor de muziek. Liefhebbers moeten alleen nog 12 jaar wachten voordat er een soundtrack verschijnt. Er is duidelijk gekozen een album te maken die een beeld geeft van de film en waar naar een volgorde is gezocht die een mooi geheel vormt.

En dat is zeker gelukt. Want ook zonder de film in het geheugen te hebben is het een indrukwekkend album wat bij iedereen wel beelden oproept. Vanaf de indrukwekkende opening tot en met het meeslepende Tears in the rain aan het einde zit je gekluisterd op je stoel. Maar waarom moest het twaalf jaar duren? Op bladzijde 3 van het cd boekje staat het volgende:

Most of the music contained in this album originates from recordings I made in London in 1982, whilst working on the score for the film Blade Runner. Finding myself unable to release these recordings at the time; it is with great pleasure that I am able to do so now. Some of the pieces contained will be known to you from the Original Soundtrack of the film, whilst others are appearing here for the first time. Looking back at RIDLEY SCOTT’s powerful and evocative pictures left me as stimulated as before, and made the recompiling of this music, today, an enjoyable experience. (Vangelis, Athens, April 1994)

Blade Runner Trilogy

 

Blade Runner (9)Wederom moesten de echte fans lang wachten op meer muziek uit de film. Want de officiële soundtrack was natuurlijk verre van compleet. In 2007, 25 jaar na het uitkomen van de film en 13 jaar na het uitkomen van de soundtrack, komt de Blade Runner Trilogy uit.

Op de eerste CD staat de soundtrack zoals we die al kennen. De tweede CD bevat, wederom een selectie, muziek uit de film. En daar zitten daar een paar zeer fraaie stukken bij.

Het is vooral muziek uit de wat meer donkere en spannende momenten. De derde schijf bevat een aantal nieuwe stukken die Vangelis, geïnspireerd door de muziek die hij 25 jaar daarvoor maakte, schreef. Alhoewel niets met de film te maken zitten daar een aantal mooie tracks bij. Groot verschil is de klank. Je hoort duidelijk dat hij niet meer de oude analoge instrumenten van toen gebruikt. Want het is ook die analoge sound die de soundtrack van Blade runner een extra dimensie geeft.

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziek liefhebber en heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

Eén gedachte over “Blade Runner Blues

 • 31 augustus 2014 om 19:48
  Permalink

  Hallo zeg ! Wat een prachtartikel ! Ook ik ben fan van Vangelis, niet echt “zot” maar ik hou er echt wel van. Kan je even meegeven waar je dat rode vinyl op de kop hebt getikt? Ik vind ze momenteel enkel op amazon.co.uk beschikbaar !
  hartelijke groet,
  Paul

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *