Muziek

Blade Runner Blues

Blade Runner (15)

Blade Runner (1)

Los Angeles 2019

In 1982 gaat Blade Runner in première. Een film van Ridley Scott gebaseerd op het boek Do Androids Dream of Electric Sheep? van Philips K. Dick. De film speelt zich af in Los Angeles in 2019. De stad is verwaarloost en overbevolkt. EBlade Runner (2)en sfeer die zwaar in de film zit. Zo is het bijna altijd avond of nacht en regent het bijna continu. Rick Deckard, gespeeld door Harrison Ford, is een premie jager die op jacht gaat naar een groep androids, in de film replicanten genoemd. Ze zijn bijna niet van mensen te onderscheiden. Helemaal als ze dat ene menselijk trekje beginnen te vertonen die ze eerst nog mistte; emotie. Roy Batty, gespeeld door Rutger Hauer, is de leider van een groep replicanten die op zoek zijn naar langer leven. Als hij uiteindelijk als enige over is volgt een lange jacht op hem. Al worden de rollen al gauw omgekeerd. Batty gaat op jacht naar Deckard, wat resulteert in een bijzonder einde.

Van de film zijn uiteindelijk zes verschillende versies verschenen. Ook werden er met de release in 1982 al verschillende versies gemaakt. Dit had te maken met o.a. censuur en reclame uitingen in de film. De belangrijkste versie is toch wel de Final cut, ook wel bekend als de 25th Anniversary Edition. Dit is de enige versie waarin Ridley Scott volledig de vrije hand had en de film zo kon maken zoals hij hem toen bedoeld had. Het grootste verschil met de vorige versies is het einde. Alle eerdere versies hadden een happy end waarna duidelijk was dat Deckard geen replicant is. In de laatste versie is dat niet zo. Daar word je aan het twijfelen gebracht.

Vangelis

Blade Runner (3)Naast de bijna altijd aanwezige regen is er nog een constante factor in de film; de muziek! Ridley Scott vroeg Vangelis zijn meesterwerk van passende muziek te voorzien. Een film met muziek die voornamelijk met synthesizers is gemaakt. Voor het grote publiek iets nieuws maar voor Vangelis niet, want filmmuziek loopt als een rode draad door de carrière van Vangelis.

Vangelis werd geboren in 1943. Zijn naam is een pseudoniem van Evanghelos Odysseas Papathanasiou. Overigens wordt zijn artiestennaam bijna wereldwijd verkeerd uitgesproken. Officieel is het ‘Vaangeelis’. Hij is autodidact. Muziekles was niet aan hem besteed. Hij is een begenadigd pianist maar kan nauwelijks muziek van bladmuziek spelen. Naast piano speelt hij (bas)gitaar, slagwerk en percussie. En indien nodig leert hij het bespelen van een bepaald instrument wel aan. In de jaren zestig van de vorige eeuw speelt hij in diverse bandjes maar de doorbraak komt met Aphrodite’s child. Hoewel de band voornamelijk bekend is als trio waren ze eigenlijk met zijn vieren. Naast Vangelis, drummer Loukas Sideras, zanger en bassist Demis Roussos was er nog de gitarist Anargyros “Silver” Koulouris. Hij moest er 3 jaar tussenuit vanwege militaire dienst. Na drie nummer 1 hits en drie albums valt de band uit elkaar.

Blade Runner (4)Al tijdens Aphrodites Child maakt Vangelis zijn eerste film muziek. Muziek voor de film Sex Power. Een film waarvan eigenlijk onduidelijk is of hij ooit wel de bioscoop gehaald heeft. In ieder geval werd de hoofdrol vertolkt door Jane Birkin.

Ook het in 1973 uitgebrachte L’Apocalypse des animaux werd in diezelfde tijd opgenomen en is muziek voor de gelijknamige Franse documentaire. In 1975 komt Ignacio uit wat de soundtrack is van de film Entends-tu les Chiens Aboyer?.

Naast een persoonlijke favoriet is het ook een album wat een nieuw geluid laat horen. Waren de vorige albums nog behoorlijk experimenteel, hier is vooral in deel 1 een veel melodischer geheel te horen. Op kant 2 (Ja inderdaad, ik heb hem op LP en dan blijft het kant 1 en 2) is een groot deel ingeruimd voor alleen percussie en pianosnaren!

Nemo

Blade Runner (5)In 1975 betrekt Vangelis zijn eigen studio in London. De Nemo studio wordt de basis voor zijn belangrijkste werken. Naast de studio is er ook een instrument wat een belangrijk onderdeel wordt van het Vangelis geluid. De Yamaha CS-80 synthesizer wordt een zeer herkenbaar geluid van belangrijke composities die in de Nemo studio gemaakt werden.

De karakteristieke vibrato sound kent ondertussen iedereen en wordt bijna altijd geassocieerd met Vangelis. De volgende twee soundtracks zijn wederom voor de Franse Filmmaker die ook L’Apocalypse des animaux maakte. Het op wereldmuziek georiënteerde La Fête sauvage, en het sfeervolle Opéra sauvage. Omdat de filmmuziek van Vangelis eigenlijk altijd goed te beluisteren is zonder de film erbij te zien worden ze vaak als gewone albums van Vangelis gezien.

Evert Aaij

Evert is een gepassioneerd muziekliefhebber. Met als extra specialiteit de elektronische muziek van o.a. Vangelis, Tangerine Dream enz. Evert heeft een brede kennis van vinyl en klassieke platenspelers.

Evert Aaij

One thought on “Blade Runner Blues

  • Hallo zeg ! Wat een prachtartikel ! Ook ik ben fan van Vangelis, niet echt “zot” maar ik hou er echt wel van. Kan je even meegeven waar je dat rode vinyl op de kop hebt getikt? Ik vind ze momenteel enkel op amazon.co.uk beschikbaar !
    hartelijke groet,
    Paul

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.