Bijzondere muziekstukken en opnames (3)


Brief

Een soort moderne versie van het thema vind je overigens in Wilminks gedicht “Brief”.

Kwartet

In 1824 componeerde Schubert echter een strijkkwartet (nr. 14). Alle delen stonden in mineur en voor het langzame 2e deel gebruikte Schubert de muziek van zijn eerder gepubliceerde lied. Het muzikale thema van dit deel komt van het intro van het lied Der Tod und das Mädchen”, en van de pianobegeleiding als “de Dood aan het woord is”.

Daarna volgen er 5 variaties en een verassende wending naar een majeur toonsoort. Je zou er een soort strijd in kunnen horen tussen het meisje en de Dood, met een berusting op het einde.

Hier live uitgevoerd door het Borromeo Quartet.

 

Voor strijkkwartet is het al prachtig en geniet vooral van de betoverend mooie klanken die Schubert ons na liet.

Mahler

De componist Gustav Mahler, erg laat Romantikus, bewerkte dit werk echter voor groot strijkorkest, waardoor het voor mij een nog mooiere lading krijgt. Mocht dit deel je aanspreken, schroom niet om alle delen te beluisteren, en het werk in zijn geheel te zien. Bijna 40 minuten Schubert met een tintje Mahler.

(het langzame deel begint bij 15.37, met excuus voor de “reclame”)

Jan Deckers

Jan Deckers studeerde aan het conservatorium met als specialisatie viool en piano en orkestdirectie. Hij heeft samengewerkt met o.a. Herman Finkers. Naast het spelen van piano, viool, gitaar en zang schrijft hij veel teksten en muziek voor NotaBene.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *