Muziek

Muziek

In memoriam Ryuichi Sakamoto

Op 28 maart overleed op 71 jarige leeftijd Ryuichi Sakamoto (坂本 龍). Enkele dagen later werd het bekend gemaakt op zijn website. Sakamoto was al een paar jaar in gevecht met kanker. Vorig jaar liet hij in een videoboodschap weten dat hij niet meer kon optreden omdat hij dat fysiek niet meer kon volhouden maar zei door gaan met het maken van muziek zolang hem dat gegeven is.

Read More
MuziekRecensie

Porcupine Tree Ziggo Dome 7-11-2022

Het was al een aantal Jaren stil rond Steven Wilson’s bekendste project Porcupine Tree maar als drummer Gavin Harrison en Wilson aan het jammen zijn ontstaat er iets waarvan ze het idee hebben dat ze daar iets mee moeten doen. Het is Harrison die voorstelt om het weer te doen als Porcupine Tree.

Daar moest wel een nachtje over geslapen worden maar uiteindelijk wordt dan toch de knoop door gehakt. Oud Japan toetsenman Richard Barbieri, die al bijna vanaf het begin van Porcupine Tree samenwerkt met Wilson, is ook weer van de partij. Hij is een belangrijke klank en sfeerbepalende factor in de band. Bassist Colin Edwin keert niet terug.

Read More
Muziek

Donny McCaslin – Hooverphonic – Larie Anderson

In mijn schrijven van deze keer geen nieuwe muziek en geen écht muzikaal thema. Hoewel muzikaal erg verschillend zou je als overeenkomst kunnen noemen dat de besproken albums eigenzinnig en wat mij betreft inspirerend zijn. Ook het woord “meesterwerken” komt bij mij op. Als eerste een (te) late ontdekking van Donny McCaslin’s album Beyond Now. Vervolgens de herontdekking van Hooverphonic’s debuutalbum A new stereophonic sound spectacular. Tot slot Bright Red van Laurie Anderson die in Juli voor het eerst uitkwam op LP.

Read More
Muziek

MoFi-Gate?

Het mag inmiddels als algemeen bekend worden verondersteld dat er nogal wat opschudding ontstaan is in de vinyl commune m.b.t. de audiofiele vinyl releases van MFSL en dan in het bijzonder de ‘One Step’ uitgaves. Indien men op het YouTube kanaal zoekt naar “MoFi” of “MFSL”, dan zien we een schier onoverzichtelijke lijst met hits over het besproken onderwerp. Het is uiteraard nog te vroeg om te beweren dat het stof inmiddels is neergedaald op het internet want de geruchten, speculaties en discussies over ’MofiGate’, gaan gestaag door. Toch denk ik dat het wellicht nuttig is om nu al even wat uit te zoomen over deze rel en een aantal zaken te overpeinzen.

Read More
MuziekRecensie

Madrugada – Trentemøller – ForENZics –  Jacob Karlzon

Evert Aaij trapt hier af met vier zeer verschillende albums die indruk op hem maakten aan het begin van het jaar. Hij begint in Scandinavië met Madrugada die na 14 jaar weer van zich lieten horen en DJ/producer Trentemøller die zich liet inspireren door de Eighties. Vervolgens maken hij een uitstapje naar Nieuw-Zeeland, naar een gezelschap met de naam ForENZics. Dan zou er toch al een belletje moeten gaan rinkelen wie hier achter zitten. Tot slot weer terug naar het noorden voor een fantastisch album van de Zweedse pianist Jacob Karlzon.

Read More
Muziek

2021 – Een jaar in muziek

Het jaar 2021 is voorbijgevlogen. In gedachten is het nog maar kortgeleden dat ik mijn lijst van vorig jaar aan het typen was. Het was dan ook een bewogen jaar waarin veel gebeurde dat iedere burger in ons kikkerlandje bezighield. Muzikaal was het een jaar om van te watertanden met al het fraais wat uitkwam. De lijst werd behoorlijk lang en divers, voor elk wat wils zou ik zeggen. Ik heb daarom de beschrijving wat korter gehouden en voorzien van links naar diverse streamingdiensten.

Read More
MuziekRecensie

Moby – Reprise

Alweer een tijdje terug kondigde Moby aan dat Reprise zou komen waarop een aantal nummers uit zijn repertoire staan, uitgevoerd met orkest. We werden lekker gemaakt met Natural Blues gezongen door Gregory Porter en Amythyst Kiah. En dat smaakte naar meer! Carrière Moby’s muzikale carrière begon met gitaarles. Zijn leraar zag in hem een virtuoos klassiek gitarist. Dat was precies op het moment dat… Read More
Muziek

Electronica #4 Ambient

Ambient is niet persé elektronisch maar binnen de elektronische muziek een belangrijk genre die veel verschillende vormen kent. Het waren juist elektronische muzikanten die deze vorm van muziek groot maakte. Het lijkt er zelfs op dat het genre steeds populairder wordt, ook omdat invloeden daarvan steeds vaker terug te horen zijn in combinatie met andere… Read More
Muziek

De andere kant van… James Last

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​De jaren 50 en 60 van de vorige eeuw was de tijd van de grote showorkesten die van stad naar stad reisden, ongelooflijk veel mensen wisten te vermaken en vaak meerdere albums per jaar vol speelden met covers van veelal Amerikaanse hits. De Duitse orkesten waren vaak naar voorbeeld gekneed van de traditionele big bands… Read More