Quad Vena, Bluesound Node 2, Elipson Planet L

Quad Vena, Bluesound Node 2, Elipson Planet L

De bron

Ja, het doel is om via Roon mijn muziek te laten spelen. Wat gaan we daar eens voor gebruiken… Dat kan inmiddels ook met mijn ouwe trouwe Sonos Player, die al weer een tijdje stroomloos staat. Geen verkeerde combi omdat deze digitaal met de Quad Vena kan worden verbonden.

Maar er is ook nog een fraaie Bluesound Node 2 in huis. Die is wat prijziger dan de Sonos, maar de extra kwaliteiten daarvan maakt dit prijsverschil naar mijn bescheiden mening meer dan goed. De Sonos kan, ondanks dat we inmiddels in 2017 leven, nog steeds geen hogere resoluties weergeven dan 16 bit/ 48 kHz en heeft een hele matige DAC aan boord, wat hier echter bijzaak is. Bluesound Node 2

Meerwaarde

De Bluesound Node 2 kan tot 24 bit/ 192 kHz aan en heeft beduidend beter klinkende analoge en digitale uitgangen. De algehele bouwkwaliteit van de Bluesound Node 2 is erg goed en het apparaat voelt solide aan. De Bluesound maakt je knip 549 euro lichter. Een nog steeds hele nette prijs voor een dergelijke kwalitatieve streamer. De besturing app voor de PC en tablets mag ook genoemd worden.

Een alternatief voor de Bluesound zou de Auralic Aries Mini kunnen zijn. Maar dat heb ik niet bij de hand…

De Bluesound Node 2

Bluesound Node 2 achterkantDe Node 2 is een compacte netwerkspeler 220 x 46 x 146 mm in afmeting. In zowel zwarte als witte uitvoering te koop. Een fijne toevoeging ten opzichte van het vorige model, naast de veel praktischer vormgeving, is de coaxiale S/PDIF uitgang. Daar heb ik al dankbaar gebruik van gemaakt. Niet dat de ingebouwde Digitaal Analoog Converter nu zo slecht klinkt, ingeprikt in een betere separate DAC kan toch de nodige verbetering met zich meebrengen. Dat merk ik uiteraard meteen als de analoge uitgang van de Bluesound wordt vergeleken met de speler via S/PDIF op mijn DDDAC1794 NOS DAC.

Je mag voor de prijs die voor de Bluesound neergeteld moet worden best wat verwachten, en het apparaat geeft ook veel, maar niet dat deze de best klinkende DAC aan boord heeft. Wat de Bluesound wel kan is het ontrafelen van MQA muziekfiles, zoals die bijvoorbeeld via Tidal worden aangeboden onder ‘Masters’. Dat heeft een positieve invloed op de weergavekwaliteit van de analoge uitgangen.

Na wat heen en weer geluisterd te hebben kies ik toch voor de DAC in de Quad Vena, aangestuurd via de S/PDIF ingang. Het verschil is niet wereldschokkend maar de totale sound bevalt me daar mee net een stukje beter. Ik ga daar nog wel verder mee experimenteren.Bluesound Node 2 wit

Periferie

We hebben uiteraard ook nog kabels nodig om de boel aan elkaar te hangen. Ik heb daarvoor geen over de top kostbare verbindingen gebruikt. De Bluesound Node 2 wordt, zoals boven al verteld is, digitaal met de Quad Vena verbonden met een S/PDIF kabel. Een Apogee Wide Eye in dit geval, al bijna sinds mensenheugenis een allround oplossing voor dit soort klusjes als het wel goed moet klinken maar geen kapitaal mag kosten. Voor de luidsprekers heb ik een rol Oelbach 2,5 mm kwadraat speakerkabel aangeschaft. Supra kabel is ook een fraai alternatief. Niet duur, degelijke kwaliteit. Meer is er eigenlijk niet nodig.

Let the music play!

bluesound appHoewel de app van Bluesound erg goed is, en de meeste gebruikers deze gewoon zullen gebruiken wil ik de Node 2 als Roon eindpunt gebruiken. De Roon server ziet de Bluesound speler zoals verwacht onmiddellijk na het opstarten. Even toevoegen in de Roon app op de iPad en spelen maar. Ik gebruik in mijn werkkamer ook de app op de iPhone. Natuurlijk minder weelderig als beneden met de grote iPad Pro, maar het werkt prima.

Playlist

Wat ik ook graag doe is een playlist in Roon samenstellen, die gewoon de hele dag draait. De ene dag is het de muziek uit de Summer of Love, de andere dag vind ik Jazz (geen zenuwachtige hardbob, lekker cool Jazz) of klassiek prettig tijdens het werk of komen er progrock klassiekers langs. Hoe langer hoe beter. Wat hebben we het toch ongelooflijk comfortabel gekregen wat het muziekspelen betreft.

Hoe het klinkt? Het lijkt een open deur maar het werkelijk beter nog dan ik gehoopt had. Het is zeker geen ideale opstelling, maar het klinkt zo verduld lekker dat ik me er keer op keer op betrap af en toe de soldeerbout wat langer in het soldeerstation laat steken en van de muziek zit te genieten. “Het leven is vurrukkulluk”, schreef Remco Campert toch?

Een bezoeker via de achterdeur

Niet meteen gepland maar wel leuk… Mijn oude Dual 701 en 1229 platenspelers, beide ondanks hun inmiddels respectvolle leeftijd nog in puike conditie, maar veel te weinig gebruikt door luxeproblemen, hebben via de achterdeur inmiddels ook een actief plekje veroverd. Ze staan toch al in de buurt (lees: dezelfde ruimte) en ik kon het niet laten… Aangesloten via een Music Fidelity V90 LPS phonoamp. Na de noeste arbeid nog even een stuk vinyl onder de naald van deze inmiddels ruim 45 jaar oude Dual’s, of gewoon even tussendoor. Zo hoort de hifihobby toch te zijn… funfactor 100!

Dual 1229

Epiloog

Mijn doel was om voor nog redelijk geld een muziekset op mijn werkkamer neer te zetten die zijn mannetje staat en in welke andere huiskamer of ruimte ook niet zal misstaan. Dat is volgens mij goed gelukt. Sterker nog: ondanks dat ik dit klusje zeker serieus heb aangepakt is de lol die ik ervan heb, nu het al weer een tijdje speelt, schier onbetaalbaar. En het grappige is, zoals zo vaak, dat de weg ernaartoe vaak even leuk is als het halen van het gestelde doel.

Het is een serieus goede audioset geworden dat ook nog voldoende ruimte open laat om eens een andere apparaat in te passen. En zoals ‘wij audiofielen’ weten: vroeg of laat steekt het stemmetje de kop toch weer op: ‘Zou het?’,…’Als ik dit nou eens net anders doe…’. De eerste tijd zal ik daar niet (te veel) aan toe geven, maar ik geeft geen garanties…haha.. Voorlopige conclusie: “Mission accomplished” zou ik zeggen als ik Ethan Hunt was…Quad Vena Bluesound Node 2 (2)

Uiteraard kun je voor hetzelfde of voor minder geld ook een prettig klinkende set samenstellen die je dagelijks muziekluisterplezier geeft. Er zijn plenty andere audiosets samen te stellen. Ik zou willen zeggen: vertel je eigen ervaring eens in een reactie. Wel graag met een mooi fotootje (of foto’s) er bij natuurlijk.

Quad importeur
Bluesound importeur
Elipson importeur

About the author

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.


>