LuidsprekersVersterker

Quad Vena, Bluesound Node 2, Elipson Planet L

[nextpage title=”Gewoon een mooie set” ]

Gewoon een mooie set

Quad Vena Bluesound Node 2Het werd nu toch hoog tijd om eens een echt leuke set, compact maar toch wel iets meer dan goed klinkend, voor gebruik in mijn werkruimte samen te stellen. Dat resulteerde in onderstaand beschreven muzieksetje, waar de ‘tje’ alleen maar staat voor de compacte vorm, niet voor het weergegeven geluid, die me bijna dagelijks veel luisterplezier geeft is.

Gelukkig zijn er ook uitzonderingen

Een goed geluid uit een mooie audioset mag toch best wat kosten, en ‘groot en lelijk’ hoeft het ook niet meer te zijn. Eigenlijk kan het best compact wat het de elektronica betreft, zonder meteen de weergavekwaliteit op het rooster te leggen. Waar ik in de eerste plaats naar op zoek ga is een nette audio setup die dezelfde muziek die ik in de huiskamer graag luister ook in de werkkamer op een volwaardige manier mijn trommelvliezen kan laten masseren. Dus geen halfslachtig plastic muzieksetje, wel lekker compact maar met een bovengemiddeld goede kwaliteit. Is dat te vinden voor een nog acceptabel bedrag? Oké, wat een acceptabele uitgave is, is natuurlijk ook weer voer voor discussie. De één vind een paar honderd euro al te veel, voor de ander mag kwaliteit best wat kosten. Zoveel mensen zoveel meningen. Dirty Harry formuleerde dit laatste even iets smeuïger, vandaag houden we het netjes…

Veel vissen in de vijver

Laten we wel zijn: als de resultaten van mijn perikelen tot weinig noemenswaardigElipson Planet L op standss had geleid had ik dit verhaal natuurlijk niet getypt. Heb ik hier de ‘one and only’ audioset gevonden die er voor dit geld te combineren is? Kom op zeg… Met het absurd grote merkenaanbod in de audiowereld, die allemaal in dezelfde vijver vissen, zijn er anno nu 1001 mogelijkheden. Vraag tien audiowinkels eens een mooie audioset van zeg 2000 euro samen te stellen en de kans op doublures van apparaten is zelfs gering. Maar reken er maar op dat je op al die met zorg samengestelde audiosetjes prima van je muziek zal kunnen genieten. Daarbij moet je vooral met de luidsprekers toch zelf luisteren. Geen luidspreker klinkt hetzelfde.

Stevig met de voeten op de grond

Vandaag hou ik het lekker met de voeten stevig op de grond. Geen audiofiel geneuzel, ik wil gewoon een muziekset die lekker klinkt en toch ook een beetje speciaal is. Het is geen zoektocht naar de heilige graal.

Het werden uiteindelijk apparaten waarvan ik los van elkaar de kwaliteiten al eens voor korte of langere tijd had ervaren. Apparatuur waarvan ik in alle redelijkheid mocht verwachten dat die ook in een samenwerkingsverband tot een meer dan fijn luisterplezier weten te komen.

De uitgangssituatie

Ik durf het slechts schoorvoetend toe te geven maar in mijn werkruimte op de bovenste verdieping van het huis ‘doe ik het’ al weer een tijdje met een Tivoli Model One radio. Niks mis mee zul je zeggen, prachtige radiotoestelletjes, goed genoeg, en het is ‘maar’ op de werkkamer… Maar toch?…

Ik zit daar graag, het is toch min of meer een soort van ‘mancave’ geworden en breng er vele uren per week door met het bedenken en bouwen van leuke audiodingen. Zit ik daar naar zo’n radiootje te luisteren… Iets klopt er dan niet in dit (mijn) plaatje.

Een extra prikkel

Een ander punt van irritatie is het alsmaar beroerder worden van de inhoud van mijn jarenlange lijfstation ‘Radio 2’  en het ontbreken van een in mijn oren redelijk alternatief in de ether. Internetstations genoeg, maar die kan de Tivoli niet vangen. De inmiddels overdaad aan geluid van rappers en dance dat op ‘het verjongde’ R2 te beluisteren valt is niet meer mijn kopje thee. Zong Brian Wilson al niet heel treffend: ‘ I just wasn’t made for these times’? Te horen op het superalbum ‘ Pet Sounds’, uit… 1966…

Zoals ik al zei: tijd om het heft weer compleet in handen te nemen. Zeker nu ik met mijn geliefde Roon in huis met speels gemak een persoonlijke muziekstroom via de netwerkkabel richting de top van het huis kan sturen.

[/nextpage]
[nextpage title=”Inventarisatie” ]

Inventariseren

Even een beetje inventariseren wat ik nodig denk te hebben en wat er in huis is. Ik wil de luidsprekers graag bij de werktafel hebben, niet ergens opzij of achterin de ruimte. Dat betekent dus een paar luidsprekers van het formaat monitor.

Mmm, ik denk al stiekem aan een aan mooi setje Falcon LS3/5a’s. Dezelfde waar René pas nog zo enthousiast over schreef… Maar… ik heb nog de prachtige set Elipson Planet L speakers staan. Zouden die op de plank passen? Nou, dat past perfect!

Elipson Planet L

Elipson Planet L voor en achterDe Elipson Planet L bollen zijn al vaker met succes ingezet hier in huis en bij Marco. Met en zonder subwoofer. De laatste kan een prettige toevoeging zijn, maar de laagweergave van de 17 cm dual concentric speakerunits in de Planet L staan ook op zichzelf hun mannetje. Het is alles behalve een satellietspeakertje dat het niet alleen kan. Iedere keer als ik deze niet alledaagse luidspreker op muziek zet vraag ik me af waarom ik ze niet in veel meer luisterruimtes zie. Omdat ze rond zijn? Nou, mooi rond is niet lelijk! En ze zijn bovendien in verschillende kleuren te koop. De recent uitgekomen klassiek mat witte, Mercury Ice, is in mijn ogen heel fraai. Als die uitvoering er destijds ook was geweest had ik die zondermeer gekozen in plaats van de glanzend zwarte…

Rond op de plank

Elipson was er in de jaren vijftig van de vorige eeuw al achter: Een ronde behuizing is in principe een ideale vorm voor een luidspreker. Het geluid is volbloedig, levendig en door de tweeter die in het centrum van de laag/middenspeakerunit is gebouwd ook een perfecte luidspreker om zogenaamd ‘nearfield’ (van dichterbij) te beluisteren. De speaker weet heel goed raad met de belangrijke weergave van stemmen. De Elipson Planet L kan vrij in de ruimte worden geplaatst en een prachtige ruimtelijk weergave aan de luisteraar geven. Bij mij staan ze nu op de ‘boekenplank’. Geplaatst op de standaard bijgeleverde ring. De Planet L kost 395 euro per stuk en dat is voor een luidspreker met deze kwaliteiten ronduit een koopje. Dat vond ik bij de release, inmiddels al weer een jaar of acht geleden, en nu nog geen haar minder. Een mooi uitgangspunt voor de rest van de ‘workman’s place’ setup.

Een passende versterker

Er moet hier natuurlijk een versterker voor de Elipson Planet L worden gezet die er ook nog een beetje bij past. Om hier de grote Bryston 4B versterker te gebruiken, die vast onderdeel uitmaakt van onze Audio Creative stal, zowel voor meetdoeleinden als voor het beoordelen van normale en hongerige luidsprekers, lijkt me een beetje over de top. Een buizenbak? Heel mooi, maar we houden het hier wat groener. Natuurlijk, klankmatig geen enkel probleem. Maar het idee is inmiddels gegroeid dat de set niet alleen in mijn werkruimte goed moet zijn meer ook voor lezers van onze site interessant kan zijn om gewoon in de woonkamer neer te kunnen zetten. Quad Vena mahony

Quad Vena

Ik kom uit bij de Quad Vena, een aantrekkelijke compacte geïntegreerde versterker. Min of meer het solid state broertje van de Quad VA-One buizenbak die ik eerder nog heb besproken. Overduidelijk gestileerd naar de klassieke Quad versterkers, met de grote volumeregelaar rechts en de rij drukschakelaars. De versterker heeft met de opgegeven 2 x 45 watt meer dan voldoende uitgangsvermogen om normale luidsprekersystemen royaal van sap te voorzien. Quad Vena aansluitingen

Meer dan een gewone versterker

De Quad Vena is meer dan een geïntegreerde versterker. De Vena heeft twee analoge ingangen, aux 1 en aux 2 en een tal van digitale aansluitmogelijkheden. USB, 2 x Toslink, 1 x RCA en een USB aansluiting voor een Apple dock van een iPod/ iPhone. De DAC aan boord, op basis van een Crystal CS4398, blijkt van meer dan goede kwaliteit te zijn. Ook Ideaal voor de kids met smartphone’s is de Blu-tooth connectie, kan pa daar ook niet meer stuk. Ook de hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt niet. Een simpele maar doeltreffende afstandsbediening wordt mee geleverd. Quad Vena achterkant

Gunmetal grey

De behuizing meet 313 x 93,5 x 302 mm en weegt een gezonde ruim 6 kg. De afwerking is in ‘gunmetal grey’, een matte donkergrijze behuizing. Dat klinkt ongelooflijk saai, maar dat is het niet. Ik noem het liever stijlvol en vooral aaibaar. De oerdegelijke behuizing kan overigens nog opgefleurd worden door een houten omlijsting te kiezen, in verschillende kleuren leverbaar. Ik mag zeggen dat ik vooral de mahonie versie erg mooi vind. De standaard Quad Vena kost 899 euro in de winkel, uitgevoerd met houten kast 100 euro meer. Alleszins redelijk, zeker als we kijken wat er allemaal aan boord is.

[/nextpage]
[nextpage title=”Let the music play!” ]

De bron

Ja, het doel is om via Roon mijn muziek te laten spelen. Wat gaan we daar eens voor gebruiken… Dat kan inmiddels ook met mijn ouwe trouwe Sonos Player, die al weer een tijdje stroomloos staat. Geen verkeerde combi omdat deze digitaal met de Quad Vena kan worden verbonden.

Maar er is ook nog een fraaie Bluesound Node 2 in huis. Die is wat prijziger dan de Sonos, maar de extra kwaliteiten daarvan maakt dit prijsverschil naar mijn bescheiden mening meer dan goed. De Sonos kan, ondanks dat we inmiddels in 2017 leven, nog steeds geen hogere resoluties weergeven dan 16 bit/ 48 kHz en heeft een hele matige DAC aan boord, wat hier echter bijzaak is. Bluesound Node 2

Meerwaarde

De Bluesound Node 2 kan tot 24 bit/ 192 kHz aan en heeft beduidend beter klinkende analoge en digitale uitgangen. De algehele bouwkwaliteit van de Bluesound Node 2 is erg goed en het apparaat voelt solide aan. De Bluesound maakt je knip 549 euro lichter. Een nog steeds hele nette prijs voor een dergelijke kwalitatieve streamer. De besturing app voor de PC en tablets mag ook genoemd worden.

Een alternatief voor de Bluesound zou de Auralic Aries Mini kunnen zijn. Maar dat heb ik niet bij de hand…

De Bluesound Node 2

Bluesound Node 2 achterkantDe Node 2 is een compacte netwerkspeler 220 x 46 x 146 mm in afmeting. In zowel zwarte als witte uitvoering te koop. Een fijne toevoeging ten opzichte van het vorige model, naast de veel praktischer vormgeving, is de coaxiale S/PDIF uitgang. Daar heb ik al dankbaar gebruik van gemaakt. Niet dat de ingebouwde Digitaal Analoog Converter nu zo slecht klinkt, ingeprikt in een betere separate DAC kan toch de nodige verbetering met zich meebrengen. Dat merk ik uiteraard meteen als de analoge uitgang van de Bluesound wordt vergeleken met de speler via S/PDIF op mijn DDDAC1794 NOS DAC.

Je mag voor de prijs die voor de Bluesound neergeteld moet worden best wat verwachten, en het apparaat geeft ook veel, maar niet dat deze de best klinkende DAC aan boord heeft. Wat de Bluesound wel kan is het ontrafelen van MQA muziekfiles, zoals die bijvoorbeeld via Tidal worden aangeboden onder ‘Masters’. Dat heeft een positieve invloed op de weergavekwaliteit van de analoge uitgangen.

Na wat heen en weer geluisterd te hebben kies ik toch voor de DAC in de Quad Vena, aangestuurd via de S/PDIF ingang. Het verschil is niet wereldschokkend maar de totale sound bevalt me daar mee net een stukje beter. Ik ga daar nog wel verder mee experimenteren.Bluesound Node 2 wit

Periferie

We hebben uiteraard ook nog kabels nodig om de boel aan elkaar te hangen. Ik heb daarvoor geen over de top kostbare verbindingen gebruikt. De Bluesound Node 2 wordt, zoals boven al verteld is, digitaal met de Quad Vena verbonden met een S/PDIF kabel. Een Apogee Wide Eye in dit geval, al bijna sinds mensenheugenis een allround oplossing voor dit soort klusjes als het wel goed moet klinken maar geen kapitaal mag kosten. Voor de luidsprekers heb ik een rol Oelbach 2,5 mm kwadraat speakerkabel aangeschaft. Supra kabel is ook een fraai alternatief. Niet duur, degelijke kwaliteit. Meer is er eigenlijk niet nodig.

Let the music play!

bluesound appHoewel de app van Bluesound erg goed is, en de meeste gebruikers deze gewoon zullen gebruiken wil ik de Node 2 als Roon eindpunt gebruiken. De Roon server ziet de Bluesound speler zoals verwacht onmiddellijk na het opstarten. Even toevoegen in de Roon app op de iPad en spelen maar. Ik gebruik in mijn werkkamer ook de app op de iPhone. Natuurlijk minder weelderig als beneden met de grote iPad Pro, maar het werkt prima.

Playlist

Wat ik ook graag doe is een playlist in Roon samenstellen, die gewoon de hele dag draait. De ene dag is het de muziek uit de Summer of Love, de andere dag vind ik Jazz (geen zenuwachtige hardbob, lekker cool Jazz) of klassiek prettig tijdens het werk of komen er progrock klassiekers langs. Hoe langer hoe beter. Wat hebben we het toch ongelooflijk comfortabel gekregen wat het muziekspelen betreft.

Hoe het klinkt? Het lijkt een open deur maar het werkelijk beter nog dan ik gehoopt had. Het is zeker geen ideale opstelling, maar het klinkt zo verduld lekker dat ik me er keer op keer op betrap af en toe de soldeerbout wat langer in het soldeerstation laat steken en van de muziek zit te genieten. “Het leven is vurrukkulluk”, schreef Remco Campert toch?

Een bezoeker via de achterdeur

Niet meteen gepland maar wel leuk… Mijn oude Dual 701 en 1229 platenspelers, beide ondanks hun inmiddels respectvolle leeftijd nog in puike conditie, maar veel te weinig gebruikt door luxeproblemen, hebben via de achterdeur inmiddels ook een actief plekje veroverd. Ze staan toch al in de buurt (lees: dezelfde ruimte) en ik kon het niet laten… Aangesloten via een Music Fidelity V90 LPS phonoamp. Na de noeste arbeid nog even een stuk vinyl onder de naald van deze inmiddels ruim 45 jaar oude Dual’s, of gewoon even tussendoor. Zo hoort de hifihobby toch te zijn… funfactor 100!

Dual 1229

Epiloog

Mijn doel was om voor nog redelijk geld een muziekset op mijn werkkamer neer te zetten die zijn mannetje staat en in welke andere huiskamer of ruimte ook niet zal misstaan. Dat is volgens mij goed gelukt. Sterker nog: ondanks dat ik dit klusje zeker serieus heb aangepakt is de lol die ik ervan heb, nu het al weer een tijdje speelt, schier onbetaalbaar. En het grappige is, zoals zo vaak, dat de weg ernaartoe vaak even leuk is als het halen van het gestelde doel.

Het is een serieus goede audioset geworden dat ook nog voldoende ruimte open laat om eens een andere apparaat in te passen. En zoals ‘wij audiofielen’ weten: vroeg of laat steekt het stemmetje de kop toch weer op: ‘Zou het?’,…’Als ik dit nou eens net anders doe…’. De eerste tijd zal ik daar niet (te veel) aan toe geven, maar ik geeft geen garanties…haha.. Voorlopige conclusie: “Mission accomplished” zou ik zeggen als ik Ethan Hunt was…Quad Vena Bluesound Node 2 (2)

Uiteraard kun je voor hetzelfde of voor minder geld ook een prettig klinkende set samenstellen die je dagelijks muziekluisterplezier geeft. Er zijn plenty andere audiosets samen te stellen. Ik zou willen zeggen: vertel je eigen ervaring eens in een reactie. Wel graag met een mooi fotootje (of foto’s) er bij natuurlijk.

Quad importeur
Bluesound importeur
Elipson importeur

[/nextpage]

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

3 thoughts on “Quad Vena, Bluesound Node 2, Elipson Planet L

  • Goede dag,

    Mag ik vragen waarom u naast de quad vena de bluesound node 2 gebruikt? De vena heeft toch al een streamer aan boord ?

    Beantwoorden
    • Hallo Jeroen,
      De eerste versie van de Quad Vena heeft nog geen streamer aan boord, alleen een DAC. De huidige Vena II heeft dit wel.

      Beantwoorden
      • Mijn dank voor uw reactie. Ik heb uw artikel met erg veel plezier en interesse gelezen.
        Mag ik u in deze om advies vragen. Ik heb een Vena 2 play aangeschaft op basis van uw artikel. Damen met Neat Iota speakers. Ik twijfel of ik in deze uw opstelling moet overnemen door de node 2 als pre amp te gebruiken. Wat zijn uw gedachten in deze?

        PS Hele fijne feestdagen toegewenst.

        Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.