Quad Vena, Bluesound Node 2, Elipson Planet L

Quad Vena, Bluesound Node 2, Elipson Planet LGewoon een mooie set

Quad Vena Bluesound Node 2Het werd nu toch hoog tijd om eens een echt leuke set, compact maar toch wel iets meer dan goed klinkend, voor gebruik in mijn werkruimte samen te stellen. Dat resulteerde in onderstaand beschreven muzieksetje, waar de ‘tje’ alleen maar staat voor de compacte vorm, niet voor het weergegeven geluid, die me bijna dagelijks veel luisterplezier geeft is.

Gelukkig zijn er ook uitzonderingen

Een goed geluid uit een mooie audioset mag toch best wat kosten, en ‘groot en lelijk’ hoeft het ook niet meer te zijn. Eigenlijk kan het best compact wat het de elektronica betreft, zonder meteen de weergavekwaliteit op het rooster te leggen. Waar ik in de eerste plaats naar op zoek ga is een nette audio setup die dezelfde muziek die ik in de huiskamer graag luister ook in de werkkamer op een volwaardige manier mijn trommelvliezen kan laten masseren. Dus geen halfslachtig plastic muzieksetje, wel lekker compact maar met een bovengemiddeld goede kwaliteit. Is dat te vinden voor een nog acceptabel bedrag? Oké, wat een acceptabele uitgave is, is natuurlijk ook weer voer voor discussie. De één vind een paar honderd euro al te veel, voor de ander mag kwaliteit best wat kosten. Zoveel mensen zoveel meningen. Dirty Harry formuleerde dit laatste even iets smeuïger, vandaag houden we het netjes…

Veel vissen in de vijver

Laten we wel zijn: als de resultaten van mijn perikelen tot weinig noemenswaardigElipson Planet L op standss had geleid had ik dit verhaal natuurlijk niet getypt. Heb ik hier de ‘one and only’ audioset gevonden die er voor dit geld te combineren is? Kom op zeg… Met het absurd grote merkenaanbod in de audiowereld, die allemaal in dezelfde vijver vissen, zijn er anno nu 1001 mogelijkheden. Vraag tien audiowinkels eens een mooie audioset van zeg 2000 euro samen te stellen en de kans op doublures van apparaten is zelfs gering. Maar reken er maar op dat je op al die met zorg samengestelde audiosetjes prima van je muziek zal kunnen genieten. Daarbij moet je vooral met de luidsprekers toch zelf luisteren. Geen luidspreker klinkt hetzelfde.

Stevig met de voeten op de grond

Vandaag hou ik het lekker met de voeten stevig op de grond. Geen audiofiel geneuzel, ik wil gewoon een muziekset die lekker klinkt en toch ook een beetje speciaal is. Het is geen zoektocht naar de heilige graal.

Het werden uiteindelijk apparaten waarvan ik los van elkaar de kwaliteiten al eens voor korte of langere tijd had ervaren. Apparatuur waarvan ik in alle redelijkheid mocht verwachten dat die ook in een samenwerkingsverband tot een meer dan fijn luisterplezier weten te komen.

De uitgangssituatie

Ik durf het slechts schoorvoetend toe te geven maar in mijn werkruimte op de bovenste verdieping van het huis ‘doe ik het’ al weer een tijdje met een Tivoli Model One radio. Niks mis mee zul je zeggen, prachtige radiotoestelletjes, goed genoeg, en het is ‘maar’ op de werkkamer… Maar toch?…

Ik zit daar graag, het is toch min of meer een soort van ‘mancave’ geworden en breng er vele uren per week door met het bedenken en bouwen van leuke audiodingen. Zit ik daar naar zo’n radiootje te luisteren… Iets klopt er dan niet in dit (mijn) plaatje.

Een extra prikkel

Een ander punt van irritatie is het alsmaar beroerder worden van de inhoud van mijn jarenlange lijfstation ‘Radio 2’  en het ontbreken van een in mijn oren redelijk alternatief in de ether. Internetstations genoeg, maar die kan de Tivoli niet vangen. De inmiddels overdaad aan geluid van rappers en dance dat op ‘het verjongde’ R2 te beluisteren valt is niet meer mijn kopje thee. Zong Brian Wilson al niet heel treffend: ‘ I just wasn’t made for these times’? Te horen op het superalbum ‘ Pet Sounds’, uit… 1966…

Zoals ik al zei: tijd om het heft weer compleet in handen te nemen. Zeker nu ik met mijn geliefde Roon in huis met speels gemak een persoonlijke muziekstroom via de netwerkkabel richting de top van het huis kan sturen.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

3 gedachten over “Quad Vena, Bluesound Node 2, Elipson Planet L

 • 23 december 2019 om 00:05
  Permalink

  Goede dag,

  Mag ik vragen waarom u naast de quad vena de bluesound node 2 gebruikt? De vena heeft toch al een streamer aan boord ?

  Beantwoorden
  • 23 december 2019 om 07:42
   Permalink

   Hallo Jeroen,
   De eerste versie van de Quad Vena heeft nog geen streamer aan boord, alleen een DAC. De huidige Vena II heeft dit wel.

   Beantwoorden
   • 25 december 2019 om 22:39
    Permalink

    Mijn dank voor uw reactie. Ik heb uw artikel met erg veel plezier en interesse gelezen.
    Mag ik u in deze om advies vragen. Ik heb een Vena 2 play aangeschaft op basis van uw artikel. Damen met Neat Iota speakers. Ik twijfel of ik in deze uw opstelling moet overnemen door de node 2 als pre amp te gebruiken. Wat zijn uw gedachten in deze?

    PS Hele fijne feestdagen toegewenst.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.