Goto hoornluidsprekers

Goto Hoornsysteem, het beste luidsprekersysteem ooit?

Plaudite, amici, comedia finita est

Klaus en BerndDat is zo’n beetje het enige verschil met een echt live concert, ondanks het grote genieten is er na afloop geen applaus van de aanhoorders. Daarom krijgen Klaus en Bernd een welverdiend virtuele staande ovatie voor de waanzinnig fijne dag die ik had door naar dit onwerelds mooie luidsprekersysteem te mogen komen luisteren. En Doede krijgt dank voor de aanzet hiertoe en Moni voor haar onberispelijk rol als gastvrouw.

 

Toch nog een kort nawoord….

…onze audio avonturen zijn immers nooit Wow, dit klinkt goed zeg!over… Een leuk verhaal komt me deze dag in het oor: De eigenaar van de Goto fabriek is ook een dag bij Klaus op bezoek geweest. Helemaal vanaf Japan naar Duitsland gereisd. Op de een of andere manier was hem verteld dat er in dat verre Duitsland iets heel speciaals met zijn speakers gedaan wordt.

De man is gaan zitten in de lekkere luie bank en Klaus speelt een stuk muziek. Vervolgens is de man uit Japan niet meer van zijn plaats geweest. Acht (!) uur later, en weinig tot niks gezegd te hebben, vertrok hij weer huiswaarts. Hij heeft zijn eigen speakersunits nog nooit zo horen klinken als op deze dag. Voor dit type mensen een reden om dagen, zo niet wekenlang van de kaart te zijn.

Ook de vreselijk aardige Jean Hirata heeft last van dit soort eigenaardigheden. Na zijn eerste bezoek aan Klaus, hij komt nu meerdere keren per jaar een middag langs vanuit Frankrijk, vertelde hij wekenlang geen muziek meer thuis te hebben kunnen luisteren. Hij zag in dat hij totaal verkeerd bezit was en had tijd nodig om de boel op een rijtje te zetten en opnieuw te beginnen.

Hoornregiment

De day after

Met dat soort capriolen heb ik gelukkig niks van doen, het gaat toch om onze dagelijkse muziek? De dag erna zitten Doede en ik weer gewoon lekker te genieten in zijn luisterruimte. En ik ben met mijn eigen speakers thuis ook spinnend tevreden. Natuurlijk hoor ik dat het geluid anders is, maar dat doet toch niks aan de muziek af? Ook Doede heeft bepaald geen armoedig speakersysteem zoals je op zijn site kunt zien.

Hebben we weer urenlang lekker naar verschillende uitgangstrafo’s voor de DAC geluisterd en naar meerdere merken USB kabels. En mocht je nu in lachen uitbarsten, dan daag ik je uit om er zelf eens mee bezig te gaan. Dan piep je gegarandeerd een ander liedje. Al vast een tipje van de sluier: de alleszins betaalbare USB kabel van Chord steekt behoorlijk boven zijn collega’s uit… En de duurste uitgangstrafo hoeft per se niet de beste te zijn… Ook zijn twee nagenoeg identieke DAC’s, de ene een 4-dekker, de andere de Octopus van mezelf, eens lekker naast elkaar gezet. Conclusie hiervan? Doede gaat deze week zijn eigen Quad opwaarderen naar Octopus status… Ja, inderdaad weer 360 euro extra, maar geloof me, voor dit kaliber opwaarderingen investeren‘ echte audiofielen’ graag een paar duizend euro extra, zonder ook maar met de ogen te knipperen.

Ik ben met een heel prettig gevoel weer op de ICE van Frankfurt naar Arnhem gestapt, nog lekker nagenietend van een inspirerende en bovenal gezellig weekend…

De Foto’s zijn gemaakt door Doede.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

20 thoughts on “Goto Hoornsysteem, het beste luidsprekersysteem ooit?

 • 15 juni 2013 om 16:03
  Permalink

  Wat een voorrecht Dick!! Het moet een geweldige ervaring geweest zijn.

  Beantwoorden
 • 29 juni 2013 om 11:17
  Permalink

  Tjezesz wat een joekels, je zal best wel stiekem van “tulpen uit Amsterdam” hebben genoten, al is het alleen maar om hoe het werd gereproduceerd tijdens die demonstratie
  Ik heb mij al vanaf de eerste keer dat ik deze joekels onder ogen kreeg al afgevraagd hoe ze klinken en mijn verwachting heb jij hier nu opgepend
  Niet dat groot ook altijd groots moet klinken, maar als je zoveel tijd en liefde in een project steekt, kan het haast niet anders dan een bovengemiddeld resultaat geven
  was weer leuk om te lezen en ben weer wat wijzer geworden, Mac gaat boven PC 🙂

  Beantwoorden
 • 02 juli 2013 om 14:57
  Permalink

  Mac gaat boven PC? Kan, maar het hoeft niet. Andersom kan het ook beter zijn. Kwestie van heel veel verschillende systemen beluisteren!

  Beantwoorden
 • 03 juli 2013 om 12:26
  Permalink

  Mijn gedachte is ook dat het verschil niet ligt bij Mac versus PC, maar meer in het verschil in softwarespelers
  Ik heb een hekel aan betalen als het gratis ook kan, maar ik heb toch gekozen voor het aanschaffen van JRiver muziekspeler boven de alom geprezen foobar 2k om de doodeenvoudige rede, het klinkt allemaal een stukje aangenamer met JRiver, iets meer live beleving
  Dus kan mij heel goed voorstellen dat de Mac nu een superieur softwarespeler onder zijn dak heeft
  Hier beneden een paar stukjes die wel leuk zijn om te lezen, er is in iedergeval wat aan gemeten 🙂

  Zo ronddolend op het net ben ik er langzamerhand wel achtergekomen dat het vaak in een ongenuanceerde Mac/PC strijd uitmond wat soms leuk is om te lezen maar je komt er geen steek verder mee
  Misschien een leuk project voor als ik me verveel in de winter, een hackingtosh ( mac os op pc) en windows als dual boot op een computer en zo de spelers lekker op het gemakkie beluisteren

  http://www.computeraudiophile.com/content/513-jriver-mac-vs-jriver-windows-sound-quality-comparison/

  http://thewelltemperedcomputer.com/Lib/OperatingSystemsHandlingOfSampleRates.pdf

  http://www.thewelltemperedcomputer.com/SW/MacWin.htm

  Beantwoorden
  • 03 juli 2013 om 12:57
   Permalink

   Martin,
   Een ongenuanceerde tweestrijd tussen Apple en Microsoft apparaten zul je bij mij niet meemaken. Ik ben ook geen Mac fetisjist. Dit stukje typ ik gewoon in op een Windows 7 HP all in one, net als al mijn schrijfwerk. Voor ik een Mac in huis had speelde ik al twee jaar met J.River Mediaplayer. Gewoon betaald. Voor een mooi stukje goed werkende software wil ik best betalen. Daarvoor heb ik met Foobar gestoeid, maar tijdens de proefperiode met J.River was de ‘strijd’ snel beslist. Foobar is leuk, maar klinkt in mijn oren maar zozo. Op de muziek PC op mijn hobbykamer draai ik nog steeds (met de laatste versie) van J.River. Dat gaat echt helemaal niet verkeerd, integendeel zelfs. Maar het niveau van mijn Macspeler heb ik nog niet kunnen evenaren. Het is een verschil tussen ‘erg goed’ en ‘heel erg goed’. Ik ben ook erg gecharmeerd van de nieuwe Intel NUC’s, waarmee toch een prachtige stille compacte muziekspeler te maken moet zijn. We zijn er echt nog niet klaar mee, maar voorlopig is het Mac dat de neus voor heeft op muziekweergavegebied. En nog vreselijk comfortabel in gebruik ook.

   Maar tips van gebruikers zijn van harte welkom!

   Beantwoorden
 • 03 juli 2013 om 15:52
  Permalink

  Van die tweestrijd wordt je ook niet beschuldigd :), dat is iets algemeens,maar dat neemt niet weg dat in de toekomst ik die twee wel eens tegen elkaar wil uitspelen voor eigen bevindingen, dat via één computer met twee operatie systemen, lijkt mij een redelijk eerlijk vergelijk beide os via zelfde moederboard,geheugen,processor i7 en usb uitgang, daar kan dan het verschil in iedergeval niet liggen
  De omschrijving en foto’s hier in Amarra recensie laten inderdaad een comfortabele indruk achter, comfoor voor het gehoor zal ik maar zeggen

  Wat mij nog niet echt duidelijk is, speelt amarra flac on the fly of moet flac eerst omgezet worden naar AIFF?

  Beantwoorden
  • 03 juli 2013 om 16:08
   Permalink

   Martin,

   FLAC files kun je in het playlistscherm van Amarra schuiven. Audirvana werkt op dezelfde wijze, alleen ergonomischer, in de stand alone mode. Dus zonder de interface van iTunes te gebruiken voor het selecteren van de muziek.

   Het is overigens geen echt geheim dat de voordelige NUC ook met Apple besturing is uit te rusten.

   Beantwoorden
 • 03 juli 2013 om 18:18
  Permalink

  Samen met andere muziekvrienden hebben we vergelijkingen gedaan met verschillende systemen, namelijk:
  Vortexbox (Linux)
  Jplay (windows 8)
  Amarra (Mac)

  De Vortexbox viel als eerste af. klinkt middelmatig maar zeer gebruiksvriendelijk. O.a. het rippen van CD’s gaat automatisch.
  Amarra klinkt zeer goed maar om hem goed te kunnen bedienen moet je die eigenwijze Itunes gebruiken.
  Jplay klinkt ook zeer goed en als plug-in voor de bediening kan je Jriver gebruiken. deze gaf voor mij de meest ideale combinatie. qua klank liggen beide spelers dicht bij elkaar. Wel is er een karakter verschil te bespeuren. Ik had toch een lichte voorkeur voor Jplay. Die vond ik nog wat natuurlijker klinken. Nadeel is wel dat je enige kennis van Windows moet hebben, om het onderste uit de kan te halen, moet er veel ge-tuned worden. Daaraan tegen is het opzetten van Amarra kwestie van plug and play.

  in cijfers:
  Vortexbox: Geluid 7, bediening 9, configureren 7
  Jplay/Jriver: Geluid 9+, bediening 8, configureren 6
  Amarra: Geluid 9. bediening 8, configureren 9

  Beantwoorden
 • 03 juli 2013 om 22:36
  Permalink

  Zijn er ook kant en klare apparaten die een vergelijkbaar resultaat halen? Even snel schieten mij namen als squeezebox e.d. door het hoofd.
  Ik bedoel dan puur een streamer (?) met coax dig. uitgang… Ik hang er zelf een dac achter.

  Beantwoorden
  • 04 juli 2013 om 07:20
   Permalink

   Ha Martin. Deze site is mij bekend. De vraag is: halen dit soort streamers dezelfde kwaliteit.

   Beantwoorden
 • 05 juli 2013 om 09:18
  Permalink

  Roland haalt de test aan die ik heb bijgewoond, bij hem thuis. Op basis daarvan trek ik mijn conclusie dat een computer met Windows wel degelijk beter kan klinken dan OSX. Het is niet alleen software. Ook de hardware is heel belangrijk. Niet alleen processorsnelheid maar denk ook aan voedingscircuits, aparte USB kaart enzovoorts.

  De Vortexbox (Linux) hebben we op zowel Mac Mini, Dell desktop en mijn getunede Atom (slechts 1,8 GHz processor) systeem gedraaid. Exact dezelfde software, maar op de laatstgenoemde computer klonk het het beste. De Dell maakte bijvoorbeeld veel meer een brij van de muziek.

  Het is dus niet een kwestie van het een is beter dan het andere. Wat ik wil zeggen is dat alle componenten, hardware en sofware, tellen. Alleen maar software noemen gaat niet ver genoeg.

  Met Dick heb ik afgesproken dat ik binnenkort (paar dagen ben ik klaar) mijn ervaringen met zelfbouw zal delen in de vorm van een verslag. Alleen nog wat foto’s en dan ben ik klaar. Als Dick het goed genoeg vindt plaatst hij het misschien.

  Beantwoorden
  • 05 juli 2013 om 12:53
   Permalink

   Helemaal mee eens Sander,
   De ontwikkelingen staan niet stil. De software ontwikkelaars komen regelmatig met updates.
   Ook bij Sonic studio staan ze niet stil. Recentelijk heeft Sonic Studio een update ver. 2.5.1 van Amarra uitgebracht. Moet ik nog uitgebreid gaan beluisteren.

   Eigelijk wel vreemd, dat er over het daadwerkelijke onderwerp (Goto Hoornsysteem) weinig reacties zijn. Het onderwerp krijg zo een hele andere wending. Maar ja, Streaming is hot.
   Vorig jaar op X-fi show de GIP hoornsysteem gehoord. Ik vond dat heel indrukwekkend.

   Beantwoorden
  • 06 juli 2013 om 11:07
   Permalink

   Sander doet hier wel erg bescheiden in de laatste zin. Ik kreeg gisteren een geweldig mooi en perfect verzorgd verhaal toegestuurd van hem over de bouw van zijn muziekstreamer. Ik probeer het dit weekend nog op de site te plaatsen.

   Beantwoorden
 • 05 juli 2013 om 09:23
  Permalink

  Oh ja, aanvullend op mijn vorige bericht. We willen ook onze DIY systemen gaan vergelijken met streamer van o.a. Naim.

  Alle grote jongens hebben inmiddels wel streamer oplossingen. Volgens mij maakt Linn hele fijne. Maar dan praat je zomaar over een categorie apparatuur in de prijsreeks 5.000 tot 15.000 euro. Da’s een factor 5 tot 10 ten opzichte van zelfbouw…

  Beantwoorden
 • 06 juli 2013 om 07:42
  Permalink

  Helemaal mee eens Roland maar heb geen spijt van mijn opmerking ” Mac gaat boven PC” dit verhaal gaat in ieder geval de goede kant uit en als SanderT zijn verslag hier heeft geplaatst, zal het vanzelf een eigen plek krijgen waar de ervaringen kunnen worden uitgewisseld
  Ben reuze benieuwd naar de bevindingen als ook naar GOTO hoorn systeem voor zelfbouw

  Beantwoorden
 • 08 september 2013 om 11:09
  Permalink

  Dick, zou je mij in simpele bewoordingen kunnen vertellen wat een mu-follower is, wat het doet en waarom je het zou willen toepassen bijvoorbeeld tussen een D/A converter en voorversterker?
  Alvast bedankt.

  Groet,
  Chris
  dazzdax@xs4all.nl

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.