Jan de Jeu: een leven lang muziekliefhebber

JandeJeu

Mijn liefde voor muziek heb ik van mijn beide ouders. In onze buurt behoorden zij tot de eersten met een stereo installatie. Mijn eerste audio gerelateerde herinnering geldt mijn vaders Garrard Model RC80 Automatic Record Changer met een wisselaar waar maximaal tien 78 toeren platen op konden worden gestapeld. Ik moet een jaar of tien geweest zijn toen ik gefascineerd werd door dat wissel mechanisme. Toen ik zijn set voor het eerst hoorde wist ik dat ik mijn leven lang niet meer zonder muziek zou kunnen. Ik luisterde overal en altijd naar muziek, op jeugdfoto’s ontbreekt ook nooit dat eerste transistorradiootje van Philips, en als tiener begon ik klassiek gitaar te studeren. Tot ik er achter kwam dat meisjes veel liever naar jongens luisterden die popsongs op hun gitaar konden spelen. Ik stapte over naar modern repertoire en bleef dat spelen tot ik mijn eerste vrouw ontmoette, waarna ik mijn gitaar aan de wilgen hing. In plaats daarvan ging ik mij richten op het verbeteren van de kwaliteit van mijn stereo systeem.

Optimaliseren van klank

Sindsdien ben ik bezig met het optimaliseren van de klank waarbij ik mij richt op het zo natuurlijk mogelijk laten klinken van menselijke stemmen en akoestische instrumenten. Daarbij is het een komen en gaan geweest van een lange rij van de meest uiteenlopende componenten en merken. De eerste, voor mijn gevoel ‘echte’ set die ik mij nog kan herinneren uit een grijs verleden bestond uit de bekende Philips draaitafel 212 electronic (met verlichte tiptoetsen en zwevende ophanging) met GP 400 element, een Sansui AU 101 versterker, Wharfedale Linton 3 luidsprekers en een Akai tuner. Van die laatste weet ik het typenummer niet meer. Een duidelijk bewijs dat het bij mij in de eerste plaats altijd om de muziek ging en nog steeds gaat.

Een schrijf carrière

Kort nadat ik mijn huidige echtgenote ontmoette, de grootste liefde van mijn leven, begon ik twee andere passies te combineren; schrijven en luisteren naar muziek via High End audio systemen. Ik startte met het schrijven van columns, korte verhalen en reviews van muziek en apparatuur voor Hifi.nl. Later werd dat aangevuld met schrijven voor Music Emotion. Ik schrijf sinds 2001 en hoewel ik tegenwoordig veel minder tijd heb, geniet ik daar nog steeds enorm van. De liefde voor muziek overheerst echter nog steeds en ik ben er in geslaagd om die passie door te geven aan mijn dochter. Ze bespeelt de piano in onze huiskamer en voegt zich graag bij mij om samen met mij in mijn luisterruimte naar muziek te luisteren. Het is een grote, akoestisch geoptimaliseerde, luisterruimte die de perfecte ambiance vormt voor mijn daar opgestelde referentie systeem. Aanvankelijk draaide ik alleen LP’s, later kwamen daar SA)CD’s bij maar het streamen neemt inmiddels ook bij deze vinyl liefhebber de grootste plaats in. Naast dit referentie systeem heb ik nog een bescheiden tweede set in de woonkamer van mijn dertiger jaren woning, met zijn houten vloeren en hoge houten plafonds over mooie akoestische eigenschappen beschikkend.

Een zoektocht naar klankmatig mooie apparatuur!

De combinatie van schrijven en luisteren blijft me dermate boeien dat ik recent gestart ben met het schrijven voor de Engelse audio site The Ear en nu dus een start maak bij Audio Creative. Wat mij op deze site zo aanspreekt is de liefhebberij, het plezier en de passie die de artikelen ademen. Verwacht van mijn (twee linker) hand(en) geen technische beschouwingen of epistels over zelfbouw. Dat laat ik als rasechte Alfa man graag aan de kundige oprichters van deze site over. Wat u van mij tegemoet kunt zien zijn beschrijvingen van mijn ervaringen en bevindingen tijdens mijn omzwervingen door audioland en mijn zoektochten naar vooral klankmatig mooie apparatuur.

Jan de Jeu