Audio Creative DIY CleanPower TPS

Tijd voor een mooie behuizing…

Audio Creative CleanPower TPS - in audiorekDan komt de dag dat de hele boel in een mooie passende behuizing wordt gebouwd. Een professionele voltmeter staat niet alleen leuk op het front maar heeft als bijkomend voordeel dat je real time  de spanning af kunt lezen.

Als ik tooling voor mijn werkgever moet bouwen wordt er vaak een duur metertje bij Farnell besteld. Deze vond ik echter bij Conrad, voor een prettig bedrag. Het enige nadeel van dit type meters is dat er een vierkant gat in het front moet worden gemaakt. Maar dat klusje heeft Marco voor me gedaan op zijn freesbank.

Ook de 16 mm ronde gaten voor de powerbutton is geen echt fijne boormaat. Daarvoor zijn er echter boren te koop met een verlopende schacht, van bijvoorbeeld 16 naar 10 mm, of 16 naar 13 mm. Dan past de boor in een standaard boorkop.

Audio Creative CleanPower TPS - achterkant

 

Op de achterkant zien we de IEC 230 volt ingang, met ingebouwde zekeringhouder, waarvan het montagegat al in het chassis was gemaakt, en een wandcontactdoos voor chassismontage. De laatste heeft ook een vervelend te maken gat in het chassis nodig. Hoewel het plaatwerk hier wel minder dik is.

Het binnenwerk

Audio Creative CleanPower TPS - binnenkant (1)De overige componenten in kast plaatsen is verder relatief gemakkelijk. Alle PCB’s worden op 10mm afstandbouten met M3 schroefdraad geplaatst.

Vanaf de linkerzijde zie je de voedingstrafo voor de versterker en generator. De laatste krijgt een Audio Creative universeel voedings PCB (centrum van de kast). De blauwe PCB met de zwarte voedingselco’s is de gelijkrichting en buffering voor de Hypex UCD180 module. Deze is rechtstreeks met het koelprofiel op de dikke aluminium onderplaat geschroefd. Hoewel er maar heel geringe warmteontwikkeling is, dank zij het enorme rendement van de Klasse-D UCD versterker. De uitgang van de Hypex versterkermodule gaat naar 15 volt ringkerntrafo die omgekeerd wordt aangesloten. We gaan er dus met 15 volt in en er met 220 volt weer uit richting de uitgangswandcontactdoos.

Waarom 220 volt en geen 230 volt? De Lenco motor komt nog uit de tijd dat we nog 220 volt uit de wandcontactdoos haalden. En omdat we toch zelf de uitgangspanning in kunnen stellen leek me het slim om gewoon die ‘oude’ 220 volt aan te houden.

Audio Creative CleanPower TPS - binnenkant (2)

 

Pagina's: 1 2 3 4 5

Over Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Reacties

 1. Dick, kun je er meer Lenco’s tegelijkertijd mee voeden?.

 2. Dag Dick,
  Dat is weer een super hobby project.Iets voor mijn Michell Gyrodeck draaitafel.
  Bedankt.Zo komt iedereen aan een steeds betere set.
  vr.gr.
  Ben

 3. Rob Blom zegt:

  Hallo Dick,
  Ik heb met interesse jouw artikel gelezen. Zelf heb ik 10 jaar Stabiline voltage conditioning & UPS apparatuur in de EMEA regio verkocht. Naast diverse voltage conditioning apparatuur in vermogens van 200VA tot meer dan 10 MVA omvatte het progamma on-line noodstroomsystemen volgens een uniek triple conversion principe. Naast de zuivere sinusvormige uitgangsspanning konden deze UPS systemen belastingen met een hoge crestfactor aan.
  De triple conversion leverde niet alleen een hoog rendement op maar bood tevens de mogelijkheid om zowel 50 als 60Hz te selecteren. De modules waren 120Vac maar werden met transformatoren voor 230V/50Hz geschikt gemaakt.
  Zelf heb ik naast een 500VA slim-line UPS nog een 800VA 19″ rack mount versie welke tevens als 50/60Hz frequentie omvormer gebruikt kan worden en daarbij nog een aantal spares. Hiermee kan ik mijn geluidsinstallatie volledig vrij van het lichtnet laten spelen, zelfs bij netuitval (als die maar niet te lang duurt…) Overigens levert een isolatie transformator met een common mode demping van 140dB voorafgegaan door een smalband filter ook een perfect schone netspanning op als er uiteraard een nieuwe aarde geslagen is…
  Was het trouwens niet jouw idee destijds om een MC voorversterker door een accu te voeden..?
  Groet, Rob

 4. Hallo Dick,

  Kan je dit ook proberen met een Hypex module met groter vermogen om een unit te maken voor een compleet systeem ? (wellicht zonder de eindversterkers dan)

  Groeten
  Dirk

 5. SanderT zegt:

  Hoi Dick,

  Net terug van vakantie gekomen lees ik weer een leuk nieuw project van je. Je zit niet stil!
  Net voor de vakantie heb ik mijn super-Lenco eindelijk voltooid en het geluidstechnische resultaat is buitengewoon bevredigend. Ik heb de motor erg stil gekregen (hij was eerst hoorbaar vanaf de luisterpositie, nu moet je je oor bij de kast doen wil je iets horen) en merk direct de invloed op betere sound. Vandaar dat ik een supply zoals de jouwe als kers op de taart nog toe zou willen voegen. Ik zie dat je geen 33/45 rpm switch hebt op jouw kast. Zou zoiets mogelijk zijn? Zodat de slider op de Lenco topplate niet hoeft te worden gebruikt voor toerenregeling, maar het mechanische slidergedeelte gewoon vast kan worden gezet?

  • Hallo Sander,

   Dat kan zeker wel, daarvoor moet de frequentie op ongeveer 68 Hz worden ingesteld. Ik ben er zelf echter nog niet uit of dit een voordeel is. De motor gaat daarmee immers sneller (meer trillingen?)draaien in plaats van de overbrenging te veranderen. Ik moet me daar nog verder mee bezig gaan houden. Ik heb het overigens al wel geprobeerd.

 6. Hoe regel je de sinus generator af op 50hz?

 7. Top!

  Mooi project voor het najaar!

 8. Hoi Dick,

  Wat gebeurd als de TPS zonder belasting ( plattenspeler ) wordt ingeschakeld. De belasting voor de versterker is heeeeel laag.

  Heel interessant project, makkelijk zelf te bouwen en vooral betaalbaar! Super 😉

  Mvg. Manfred

 9. Evert Aaij zegt:

  Helaas is de iRPM app helemaal niet meer te krijgen……:(

 10. Hallo Dick,
  inmiddels heb ik een prototype gemaakt van de power supply. Met als verschil dat ik voor de power amp een oude ILP module heb gebruikt, type HY244 (max 120W, voor 4 ohm belastingen), daarachter een 12 naar 230V Amplimo ringkerntrafo. Als de Lenco niet is aangesloten dan meet ik 6 watt verbruik. Als ik de Lenco dan aanzet, gaat het naar 60 watt. De ILP module wordt echt gloeiend heet op het koellichaam. Het werkt allemaal wel, uitgangsspanning, de frequentie is perfect te regelen en de Lenco draait. Maar het wordt zo enorm warm… en onnodig stoken is ook wat.

  Zou de inductie van de trafo / combi met Lencomotor een te zware aanslag zijn en gaat de Hypex amp hier beter mee om? Ik probeerde het eerder ook op een oude Yamaha versterker en die ging gelijk de protectie stand in, zonder dat de Lenco was aangesloten overigens dus alleen met trafo.

  • Klopt, een conventionele AB versterker komt voor de warmteontwikkeling in een heel ongunstige mode te staan. Het is ook geen muzieksignaal maar een statische belasting.
   Zet maar eens een dikke 100 watter die normaal met twee vingers in zijn neus zijn werk kan doen op 15 watt statische uitgangsvermogen in een 8 ohm weerstand. Je kunt de koelprofielen binnen 10 minuten niet meer vastpakken…:-)
   Ik had hier dezelfde ervaringen. Een superhoogrendement schakelende versterker blijft gewoon koel tijdens gebruik omdat er hier geen warmte in de eindtrap zelf hoeft worden gestookt.

 11. Dank je, Dick
  Dan moet ik toch de klasse D kant op!

 12. Hoi Dick,
  een korte update. De ILP is vervangen door de Hypex UcD180HG. Met Lenco motor aan is het vermogen van de TPS gedaald van 60 watt met ILP naar 17 watt met Hypex. Motor uit vraagt het geheel 6 watt. Dus de Hypex vraagt vrijwel geen eigen vermogen voor deze klus. De frequentiegenerator is met de scoop op (het oog) perfecte sinus afgesteld.
  Ben benieuwd naar de (hopelijk) ook hoorbare resultaten!

  Dank voor jouw voorbeeldproject, hulp en ga zo door. Fantastische site.

 13. Na een paar dagen luisteren kan ik niet anders dan concluderen dat deze Lenco voeding een must is. Niet zozeer in termen van veel meer bas, hoog. Neen het is subtiel. Echtheid neemt toe zeg maar. Mijn prototype is voor 150 euro klaar, met kast en trafo’s die ik hier nog had liggen.

  Dick nog een vraag, op Lencoheaven maakte nog iemand een opmerking dat de UcD een vrij lage ingangsimpedantie heeft en dat de XR2206 deze niet optimaal kan aansturen. Hiervoor plaatste hij een opamp buffertje tussen deze modules. Voegt dit nog wat toe denk jij?

  • Hallo Sander,

   De normale Hypex UCD180 die je in de Hypex shop kunt kopen heeft gewoon een opampbuffer, en een normale ingangsimpedantie. Die heb ik in gebruik en jij waarschijnlijk ook. Wel heb ik de inganggevoeligheid wat verhoogd van 1 volt (voor vol vermogen) naar ongeveer 0.5 volt. Omdat ik bij de door mij gebruikte stepup voedingstrafo niet goed uit kwam.
   Hoe dat moet is in de datasheet van Hypex te lezen die je kunt downloaden van de site. Een kwestie van een weerstand vervangen.

   Er is wel een OEM versie zonder buffer, die heeft heel weinig gain en een ingangsimpedantie die rond 1800 Ohm ligt. Maar die is niet voor verkoop aan consumenten bedoeld.

 14. Dank voor je snelle antwoord Dick. Ik heb gewoon op de Webshop van Hypex gekocht dus dat zal de consumentenversie zijn. Ik heb een 230>12 volt omgekeerd aangesloten als uitgangstrafo, geen problemen voor zover ik weet. Althans op +/- 220 volt afregelen ging uitstekend.

 15. Bas van den Berg zegt:

  Ik vind dit zo ontzettend knap dat jullie dit zelf kunnen maken. Als ik een poging hiertoe zou doen. Dan heeft mijn stad waarschijnlijk een week geen stroom ☺ Ik vroeg me af wat zoiets zou kosten als iemand dat voor mij zou maken…..

 16. John van Gerven zegt:

  Hallo Dick,
  leuk project, ik heb inmiddels de meeste spullen in huis om te gaan beginnen met de bouw.
  Ik ben er alleen nog niet achter hoe zwaar de laatste trafo moet zijn.
  Ik ga er een Garrard 401 mee aansturen dus ik dacht dat 120 VA voldoende moest zijn.
  Klopt dit?
  Groeten, John

 17. Hallo Dick,

  Welke twee trafo’s zitten er precies in?
  En is deze module voor zowel een Lenco als voor een TD124 te gebruiken of moet ie dan variabel gemaakt worden?

  Groeten,
  Frank

 18. Tjerk van Dijk zegt:

  Mooi project, niet eerder (door vakantie) in de gaten gekregen. Kan ik door afregelen van de uitgangsspanning ook de door de “heren van Hanze” geadviseerde 200V/50 Hz voor mijn TD 124 realiseren met dit ontwerp? Ik vermoed van wel gezien de eerdere opmerking van Dick tav. de TD 160 en 110V. Veel eerder al eens met Marco een mailwisseling gehad omtrent deze spanningsregeling, m.n. voor de TD 124. Dank voor dit artikel.

  • Hallo Tjerk, Je kunt de uitgangspanning instellen op de waarde die je wilt, dus ook op 200 volt.

   • Tjerk van Dijk zegt:

    Dank je Dick, de demo’s die ik tot nu toe gehoord met een TD 124 op 200V/50Hz klonken behoorlijk overtuigend. Zinvolle toevoeging.

    • Hallo Tjerk en Dick,

     Laat dit de eerdere opmerking van Dick ongewijzigd?

     “Hallo Frank, De voeding kan voor de Lenco en voor de Thorens TD124 worden gebruikt. Sterker nog: het kan gebruikt worden voor iedere platenspeler die met 220/ 230 volt/ 50 Hz moet worden gevoed uit het lichtnet.”

     Groeten,
     Frank

 19. Hallo Dick,

  Ik heb je artikel en de reacties gelezen over de clean power tps
  Ik heb al mijn apparatuur nog aan een gamma stekkerblokje hangen en vind dat het hoo tijd is voor een upgrade. Echter door alle kabel hocus pocus zie ikal lang het bos niet meer en de werking van een regenarator begrijp ik ten minste,

  Na het lezen van je artikel komt de gedachte bij me op om twee clean power tps units te bouiwen. 1 voor het analoge deel van de set en 1 voor het digitale deel. D,w,z, twee SET mono blokjes met 6v6 buizen 2,5 W elk en passieve volume regeling Zonder voeding dus. En anderzsijds een metrum acoustics Hex en een 432 evo streamer.

  Kan jij me vertellen of dit gaat werken / zin heeft of dat ik wellicht beter een andere route moet bewandelen om de hele set van schone stroom te voorzien.

  Grt, Emile

 20. Hallo Dick,

  Ik wil graag jou clean power supply bouwen voor mijn Thorens TD124. Alleen ik heb een vraag over de uitgangs trafo: hoe zwaar moet hij zijn en is het een speciale trafo of een trafo van 220v naar 15v, maar dan omgekeerd aangesloten?
  De signaal generator moet afgeregeld worden op 50Hz en 220v en op minimale vervorming. Hoe meet ik die vervorming?

  Groeten Cees

 21. Jos van 't Veer zegt:

  In de documentatie wordt IRPM besproken om het toerental te controleren, deze app is niet meer te downloaded in de iTunes store. Het alternatief is RPM prima app voor een paar dollars.
  https://itunes.apple.com/nl/app/rpm-turntable-speed-accuracy/id1030889902?mt=8

  suc6

 22. Wat is de reden dat voor de eindversterker de UcD180HG is gekozen?
  Via Ebay zie ik klasse D units van 100 tot 200 Watt die vier keer voordeliger zijn.
  Wordt bij de outputtrafo van 15+15V naar 220V, de enkele15V of de 30V aansluiting gebruikt?

  • Hallo Ruud,
   Ik gebruik de Hypex UcD180 omdat ze goed en gemakkelijk te verkrijgen zijn én zeker niet duur zijn. Ook de stabiliteit ken ik als uitstekend.
   Maar wees vrij om een andere versterker te gebruiken, er zijn ongetwijfeld meerdere wegen naar Rome.
   Je kunt beide 15 volt wikkelingen parallel gebruiken.

 23. SanderT zegt:

  Hierboven lees ik de tip over de RPM software. Het is de bedoeling dat je je telefoon op je draaiende platenspeler legt. De ingebouwde versnellingssensoren worden dan uitgelezen en vertaald naar toerental. Dit doe je niet als er al een spelende plaat op ligt want dan vliegt je telefoon zo weg. Dus, op rubber van het plateau of vastplakken met dubbelzijdige tape. Maar… ga je vervolgens een plaat draaien dan draait deze toch niet op de goede snelheid, omdat de naald de plaat tijdens het afspelen afremt. Beter werkt voor mij een plaat met testtoon pakken, en dan met de app Platterspeed de frequentie meten. Er vanuitgaande dat de plaat accuraat is, werkt dit volgens mij beter.

 24. Roy Schulte zegt:

  Ik ben deze voeding aan het bouwen, maar zit nu met een vraag : Hoe voorzie ik de Audio Creative universeel voedings PCB van stroom bij gebruik van 2 Amplimo trafo’s (1x) 2x30V en (1x) 2x15V ?

  Groeten,
  Roy

 25. Adrie Hogewoning zegt:

  Hoi Dick,

  Welk merk en type voedingstransformator heb jij gebruikt.
  Ik kan geen trafo met extra winding voor de voeding van de generator print vinden.

  Met vriendelijke groet,

  Adrie

 26. Roy Schulte zegt:

  Zou iemand zo vriendeljk willen zijn om mij uit te leggen hoe ik de signaalgenerator correct aansluit op de Hypex module. Ik kom hier niet uit.

  B.v.d.

  Met vriendelijke groet,

 27. kan je deze voeding ook gebruiken met een Rega P9?
  en de voedings trafo met de 30 volt en 12 volt wikkelingen waar is die verkrijgbaar ?
  bij Amplimo vind ik hem niet
  de 15 volt “uitgangstransformator” hoeveel Ampere moet die zijn?
  groeten Robert

  • Hallo Robert,

   Zeker kan dat. De step up transformator achter de versterkermodule kan in dat geval vervallen.
   Hier is de link: http://www.amplimo.nl/producten/ringkerntransformatoren/
   Voor deze applicatie heb je niet veel stroom nodig. Neem bijvoorbeeld een 100 VA trafo voor het voeden van de versterker.

   • dank je wel Dick
    Ik ga de trafo’s bestellen
    Bij de rega p9 zit al een quartz geregelde voeding
    zou die TPS daar nog voorgezet kunnen worden?
    en kan je ook alleen een phonotrap op de TPS aansluiten?
    groeten Robert

    • Geen idee Robert, the proof is in the eating…
     De TPS is in principe een universeel apparaat. Als je meer vermogen wilt zal alles, de trafo’s, de versterker, groter moeten worden uitgevoerd.

     • hoi Dick
      ik vraag dit omdat ergens in het verhaal geschreven word over de belasting van de versterker dit zou gunstig zijn 14 ohm met de lenco aangesloten.
      ik wil 2 TPS bouwen
      en daar wil er maar 1 draaitafel op aansluiten op 1 tps een Garrard
      en op de andere een Rega p9 voeding ik vraag me dan af of die voeding niet een verkeerde belasting geeft aan de versterker zodat het misschien verkeerd gaat ?
      proberen is het zeker maar ik wil niet dat er iets ontploft 🙂

 28. Hoi Dick,
  Is het mogelijk om twee draaitafels tegelijk op deze Power Supply te laten draaien?
  Groeten,
  Frank

Laat wat van je horen

*