Elac Adante AF-61: De indrukwekkende vloerstaander



Elac weet vriend en vijand te verrassen door gebruik te maken van de briljante geest van ontwerper Andrew Jones, die eerder tekende voor de Debut Series en dit keer bij Elac een duurdere reeks mocht ontwerpen onder de naam “Adante”. Twee uitgangspunten waren essentieel bij het ontwerpen van de Adante: hij moet dicht bij de muur kunnen staan en hij moet zelfs met een heel gewone receiver aan te sturen zijn. Drie modellen zijn uitgebracht tot nu toe: een monitor luidspreker, een center en een vloerstaand model. Die laatste, de AF-61, staat geheel tot mijn beschikking en ik ben benieuwd of het imposante uiterlijk de voorbode is voor een net zo imposante weergave.

Passieve radiators

Heel even hebben we bedacht dat de Adante naar mijn huis zou komen, tot zowel de importeur als ik ons realiseerden dat de speakers 45 kilo per stuk wegen en naar driehoog zonder lift getild moeten worden. We weken uit naar een bevriende dealer en kregen daar de beschikking over de luisterruimte.
De AF-61 is geen kleine jongen, met zijn hoogte van 133cm op de meegeleverde voetplaat met spikes is hij ook nog eens 244mm breed, 398mm diep (inclusief front) en de voetplaat is nog wat groter. In de baffle is bovenin een dual concentric middenweergever te vinden met een 25mm dome tweeter in het hart. Voor de middentonen een 130mm aluminium conus met een 25mm spreekspoel.

De dual concentric werkt binnen het gehele gebied vanaf 200Hz, de dome zet in bij 2kHz en gaat door tot 35kHz. De unit is mechanisch geïsoleerd van de kast door een anti-vibratie montagetechniek. Onzichtbaar zijn een drietal 16cm woofers die evenzoveel passieve membranen van 20cm doen bewegen. Een heel bijzondere constructie past Elac toe. Elk van de die woofers heeft een eigen basreflex compartiment waarvan de uitgang van de reflexpijp en de voorzijde van de woofer akoestisch koppelt met de passieve unit, die uiteindelijk zorgt voor de overdacht naar buiten van het geluid. Dat heeft voordelen, de koppeling via een passief membraan draagt bij aan een onhoorbare integratie van woofer en poort, bewegingen zijn volledig symmetrisch, de vervorming neemt af en de belasting op de conus van de woofer is in elke omgeving een vast gegeven.

Doordat de woofers akoestisch niet parallel staan maar elk in een eigen compartiment zijn geplaatst is de MDF kast zo stijf als mogelijk vanwege de vele schotten aan de binnenzijde.
De woofers zelf zijn van hoge kwaliteit, werken met een aluminium conus, opgehangen met een rubber surround in een aluminium basket. Daarnaast werken de passieve radiators meteen als een akoestisch low-pass filter. Hierdoor hoeft er minder steil gefilterd te worden zodat het scheidingsfilter nog efficiënter kan worden ontworpen. In het vierde compartiment zit de dual concentric weergever.

Op de achterzijde van de kast zitten dicht bij de onderkant de bi-wire aansluitingen, zwaar uitgevoerd, gekoppeld met strips. De AF-61 verwacht een versterker van 50 tot 160Watt voor zijn 6Ohm impedantie en het rendement ligt op 87dB volgens de standaard meetmethode. Ook heel mooi is de metalen grill die de units weet te verbergen, hij wordt op zijn plaats gehouden met magneetjes tegen de aluminium frontplaat van de baffle. Standaard toebehoren zijn verder de voetplaat, spikes, spike onderlegschotels , handleiding en handschoenen. De garantie op het systeem is 5 jaar. De gangbare winkelprijs is € 2999,- per stuk. De Adante AF-61 is leverbaar in hoogglans wit, hoogglans zwart of rosewood satijn gelakt.

 

 

Over René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

Reacties

  1. Xavier Alberto zegt:

    Beste René,
    Bedankt voor een mooie, eerlijke en ingormatieve recensie. Ik moet zeggendat ik je stukken altijd met veel belangstelling en plezier lees. Echter, wat mij stoort is het vermelden van de prijs van luidsprekers per stuk. Slaat werkelijk nergens op- wie koopr er nou één luidspreker? Het is, vermoed ik , ern marketing trukje van importeurs waaraan recensenten niet hoeven mee te werken. Voor de rest alleen complimenten voor je stukken.
    Vr.gr,
    Xavier Alberto

Laat wat van je horen

*